Zelf zadencrackers maken

Op zoek naar een voedzame variatie voor het ontbijt of de lunch? Deze glutenvrije zadencrackers zijn heel gemakkelijk om zelf te maken en super voedzaam doordat ze rijk zijn aan voedingsvezels. Bovendien worden ze ook lekker knapperig!

Om je crackers ook echt knapperig te houden, raad ik je aan om ze in een afgesloten trommel te bewaren en met het warme weer ook zeker in de koelkast om schimmelvorming te voorkomen. Zelf maak ik al jaren mijn eigen crackers, meestal in het weekend tussen het koken door. Zo gaat het ongemerkt en heb ik altijd een verantwoord maaltje voorhanden. Bovendien is het ook goedkoper dan de zadencrackers uit de natuurwinkel.

De zadencrackers zijn zonder beleg al lekker van smaak, maar om er een volwaardige lunch van te maken geef ik je hieronder wat tips voor beleg:
– Pesto, buffel mozzarella & tomaat
– Ricotta & kipfilet
– Zelfgemaakte hummus, reepjes paprika en kiemen

Een feestje voor je darmen

Een van de redenen dat ik deze crackers zo vaak maak, is dat je darmen er blij van worden! Zo voeg ik er altijd wat kokosmeel aan toe, wat een goedkoper alternatief is voor amandelmeel en rijk is aan voedingsvezels en eiwitten. Een mooie glutenvrije meelsoort dus. Door die voedingsvezels worden je darmen aan het werk gezet. Daarnaast bevatten o.a. de lijnzaadjes slijmvormende stoffen die helpen om de darmwand gezond te houden en tegelijkertijd zorgen ze ervoor dat de ontlasting gemakkelijker door de darmen vervoerd wordt. Zorg er wel voor dat je de lijnzaadjes zelf breekt. Je kunt namelijk ook gebroken lijnzaad kopen, maar door het hoge gehalte aan omega-3 vetzuren oxideert het snel in een zakje in de supermarkt. Het lijnzaad wordt dan ranzig, ook al zie of je ruik je dit niet, het komt je gezondheid niet ten goede. Geoxideerd lijnzaad betekent namelijk een aanvoer van vrije radicalen in je lichaam die schade kunnen toebrengen en dit heb je natuurlijk liever niet. Echter, het nadeel van heel lijnzaad is dat je de voedingsstoffen vaak niet opneemt; je poept ze dan in z’n geheel weer uit. Daarom kun je het beste zelf heel lijnzaad malen/breken en dit afgesloten bewaren in de koelkast, zodat het niet oxideert. Zelf gebruik ik hier een koffiemolentje voor, maar een krachtige blender volstaat ook.

Recept voor zadencrackers

Wat heb je nodig?

  • 2 el kokosmeel
  • 2 eieren
  • 50g pompoenpitten
  • 50g sesamzaad
  • 50g zonnebloempitten
  • 50g lijnzaad, zelf breken
  • snuf himalaya/zeezout
  • 2 el kokosolie, onthard

Hoe maak je het?

  1. Verwarm de oven voor op 160C hete lucht;
  2. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat het een kwartiertje staan totdat er een dikke massa ontstaat;
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer het mengsel hier heel dun over uit;
  4. Bak in 30 minuten gaar, draai na 15 minuten om. Pas als ze knapperig zijn, zijn ze klaar. Zijn ze na 30 minuten nog niet knapperig, laat ze dan nog wat langer in de oven en blijf omdraaien;
  5. Laat de crackers afkoelen voordat je ze breekt;
  6. Bewaar de crackers in een afgesloten trommel in de koelkast.

Tips

– Je kunt diverse smaaksensaties samenstellen. Voeg bijvoorbeeld wat zongedroogde tomaat en tijm toe en je hebt een heerlijke Italiaanse cracker.

homemade zaden crackers glutenvrij

Over de schrijver
Reactie plaatsen