Prikkelbare darm syndroom

Het prikkelbare darm syndroom (PDS, (ook wel bekend als irritable bowel syndrome of spastisch colon) is een veelvoorkomende aandoening in de westerse wereld. Het behoort tot de zogenaamde functionele buikklachten of functionele maagdarmklachten. De exacte oorzaak van PDS is niet helemaal duidelijk. Wel weten we dat de klachten worden veroorzaakt door een overgevoelige darmwand of verstoorde bewegingen van de darm. Het lichaam heeft als het ware moeite met de spijsverteringsbewegingen in de slokdarm, maag en/of darmen.Het Nederlandse Huisartsen Genootschap schat dat 5 tot 20 % van de Nederlandse bevolking last heeft van PDS. De diagnose wordt vooral gesteld bij jongvolwassenen, twee keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen.

Prikkelbare Darm Symdroom: oorzaken


De oorzaak van prikkelbare darm syndroom is niet precies duidelijk. Volgens de Maag Lever Darm Stichting is het een combinatie van factoren. In ieder geval spelen een gestoorde (spastische) beweging van de darm en/of een extra gevoelige darmwand een rol.

Prikkelbare Darm Syndroom: symptomen


Het Nederlands Huisartsen Genootschap omschrijft de symptomen van PDS als terugkerende klachten van buikpijn of het hebben van een onaangename sensatie in de buik gedurende minstens drie dagen per maand. De meestvoorkomende symptomen bij PDS zijn buikpijn in combinatie met diarree, verstopping of beiden. Ook winderigheid, boeren of een vol en opgeblazen gevoel komt veel voor.

Prikkelbare Darm Syndroom: oplossingen


De Maag Lever Darm Stichting stelt dat voedingsadviezen, leefstijladviezen en sommige therapie├źn de klachten kunnen verminderen.

Wil je meet lezen over Prikkelbare Darm Syndroom, de symptomen, oorzaken en oplossingen? Klik dan hier voor ons uitgebreide artikel over Prikkelbare Darm Symdroom.
Reactie plaatsen