Wat is nu nog gezond?

“Van tarwe krijgen we een broodbuik, van vlees verzuren we, fruit bevat teveel suiker en maakt dik, de cafeïne in koffie put je lever uit en van een banaan krijg je obstipatie”…?!

Wat is nu de waarheid? De ene keer hoor je dat melk goed is voor de botten en de andere keer hoor je dat wij als volwassenen helemaal geen zuivel nodig hebben. Van de buurvrouw hoor je dat een banaan verstoppend werkt en van de huisarts hoor je het tegendeel. Herkenbaar?

Mijn mening: ik denk dat we teveel generaliseren. Ieder lijf is anders en heeft dus andere behoeften. Waarom krijgt je buurman geen last van een tarweboterham en loop jij met een opgeblazen buik rond? Waarom krijg jij krampen als je te scherp gekruid eten gebruikt en heeft je vriendin daar geen last van? Wat zegt je eigen gevoel na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Welke voedingsmiddelen geven jou energie en welke voedingsmiddelen nemen juist energie weg? Kijk niet naar een ander, maar luister naar jouw eigen lichaam! Dat is pas gezond.

Natuurlijk zijn er adviezen over welke voeding we nodig hebben om te voorzien in de juiste behoefte aan onder andere vitamines & mineralen, maar de werking daarvan op je lichaam; die kan voor iedereen anders zijn. Zo gaat de ene persoon beter op verwarmende voeding en de andere juist beter op verkoelende voeding. Dit heeft allemaal te maken met je constitutie.
Wil je meer weten over constituties? Verie schreef hier een blogpost over: ‘Eten volgens de Ayurveda’

Algemene tips

Toch zijn er een aantal algemeenheden waar we van uit kunnen gaan. Deze is heel simpel:
  • eet voldoende groenten en met mate fruit
  • eet voldoende goede vetten
  • let op je eiwitinname
  • wees matig met ‘suikers’
  • drink voldoende vocht
  • zorg voor voldoende variatie

Groenten


Mijn uitgangspunt is altijd minstens 300 gram groente (maar liefst 500 gram) en maximaal 3 stuks fruit. Over het algemeen krijgen wij Nederlanders en masse onvoldoende groenten binnen en missen we daarmee belangrijke vitamines, mineralen en oplosbare voedingsvezels die belangrijk zijn voor de darmen. Tevens hebben groenten een basische werking, wat afvalstoffen neutraliseert (hoewel je hiervoor ook de Wim Hof Methode kunt toepassen, vraag maar aan Verie).

Ik adviseer mijn cliënten dan ook altijd om in iedere maaltijd groenten te verwerken, zodat je in ieder geval al gemakkelijk aan de 300 gram kan komen. Denk hierbij aan een groentenomelet, een salade, rauwkost als tussendoortje met bijvoorbeeld een dip van hummus of guacamole, gegrilde courgette en/of paprika op de boterham (mijn voorkeur gaat altijd uit naar speltdesem in verband met de voedingswaarde), etc. Ook kun je maaltijden aanvullen met een groene smoothie (voor de vitamines én vezels) of een koudgeperst sapje (voor alleen de vitamines).

Fruit bevat over het algemeen veel suikers, die vetopslag en energiedips tot gevolg kunnen hebben. Daarom is mijn advies om deze te matigen.

Goede vetten


We zijn de afgelopen jaren wat bang gemaakt voor vetten, maar er zijn vetten die juist heel goed voor ons zijn. Dit zijn de zogenaamde onverzadigde vetzuren, of in mijn woorden: goede vetten. Deze hebben we onder andere nodig voor een goede hormoonbalans en het goed functioneren van ons zenuwstelsel en immuunsysteem.

Weg dus met die magere en light producten! Overigens is dit niet alleen vanwege het gebrek aan (goede) vetten. In plaats van vet bevatten ze vaak suiker of zoetstof en ook dat is niet bepaald gezond. Hierover zo meer.

Goede vetten zitten in ongebrande ongezouten noten, pitten, zaden, extra vergine olijfolie, lijnzaadolie, kokosolie, (vette) vis & avocado’s. Naast goede vetten bestaan er ook slechte vetten. De echte slechte vetten, zijn transvetten, die onder andere te vinden zijn in margarine, halvarine, croissants, smeerkaas, koek, chips, crackers en frituurproducten. Hoewel deze producten erg lekker kunnen zijn, doe je je lijf een plezier door deze met mate te nuttigen.

Mijn advies aan cliënten is altijd: probeer twee keer per week vis te eten waarvan een keer vette vis zoals zalm, sardines, haring of makreel. Eet verder dagelijks een handje noten (ongebrand en ongezouten), gebruik in je salade koudgeperste olie (olijf/lijnzaad), bak in kokosolie of ghee, eet vaker avocado. Vermijd zoveel mogelijk gefrituurde en industrieel geharde voedingsmiddelen.

Eiwitten


Eiwitten leveren ons lijf aminozuren. Deze aminozuren zijn de bouwstenen van ons lichaam en zijn onder andere belangrijk voor de hormoonhuishouding, neurotransmitters en spieropbouw. Het verhaal van eiwitten is een beetje tegenstrijdig en kan dus lastig zijn. Over het algemeen krijgen wij mensen teveel dierlijke eiwitten binnen ten opzichte van plantaardige eiwitten. Eiwitten zijn zwaar verteerbaar en dierlijke eiwitten al helemaal. Daarbij hebben ze een verzurende werking.

Toch zie ik ook steeds vaak mensen die erg weinig eiwitten binnenkrijgen. Dit is het effect van de populariteit van vegetarische en vegan diëten. Hoewel ik vanuit gezondheidsoverweging mensen in de regel adviseer om de inname van dierlijke eiwitten te verlagen, is het belangrijk dat je ook goed kijkt naar het soort eiwitten dat je eet. Kies vaker – bij voorkeur minimaal 60% van de daginname – voor bonen, peulvruchten, paddenstoelen, noten, eieren en pseudogranen zoals quinoa. Deze plantaardige bronnen bevatten relatief veel eiwit. Als je dat doet, zit je helemaal goed! Eet je veel vlees, dan is het waarschijnlijk dat je juist een overdaad aan eiwitten binnenkrijgt, die je lichaam erg moeilijk kan verteren.

‘Suikers’


Het verhaal van suikers is een lastige, die ik hier in een notendop zal proberen samen te vatten. ‘Suikers’ zijn wat we in de volksmond ook wel koolhydraten noemen. Deze leveren het lichaam energie in de vorm van glucose, onze eerste energiebron. Dit is belangrijk voor het functioneren van ons lijf en onze hersenen en vooral die laatste kunnen niet zonder deze brandstof.

Tegelijkertijd hebben koolhydraten invloed op onze bloedsuikerspiegel en daarmee ook op ons energielevel. Zo zijn er voedingsmiddelen die onze bloedsuikerspiegel langzaam laten stijgen, waardoor ons energielevel constant blijft. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die onze bloedsuikerspiegel snel laten stijgen, met een behoorlijke energiedip als gevolg. Deze mate van stijging van de bloedsuikerspiegel wordt ook wel aangeduid als Glycemische Index.

Ben je gevoelig voor energiedips, dan is het aan te raden om voedingsmiddelen te eten met een lage Glycemische Index. Globaal genomen zijn dit de ongeraffineerde koolhydraten: oftewel volkoren producten en fruit. Geraffineerde koolhydraten zijn voedingsmiddelen die bewerkt zijn, zoals wit brood, witte pasta, witte rijst en tafelsuiker. Naast energiedips
werken deze producten ook vetopslag in de hand en bevatten ze weinig voedingswaarde.

Los van het verhaal van de energiedips, is het niet erg om wat koolhydraten binnen te krijgen. Het probleem is echter dat dit in een Westers dieet al snel enorm veel is. Dit kan leiden tot vetopslag terwijl het weinig voedingswaarde biedt, zeker omdat we vaak de geraffineerde koolhydraten binnenkrijgen. Soms gebeurt dit ook ongemerkt. Eet je bijvoorbeeld veel bewerkt voedsel (denk aan pakjes en zakjes, maar zelfs aan kipfilet uit de supermarkt), dan zitten er al snel geraffineerde koolhydraten in verwerkt. Mijn tip is dan ook altijd om op het etiket te kijken naar de ingrediënten in het product dat je koopt, zodat je precies weet wat je binnenkrijgt.

Vocht


Het is vast geen geheim meer dat voldoende vocht belangrijk is. Als vuistregel houd ik graag aan minimaal 1,5 liter, wat gelijk staat aan zeker 6 grote glazen. Liefst drink je dit in de vorm van water, eventueel met een lekker stukje fruit en takje kruiden voor een heerlijk smaakje. Wil je je spijsvertering optimaal laten verlopen, drink dan niet tijdens de maaltijd, maar minimaal een half uur ervoor of er na.

Variatie


Iedere soort groente en fruit biedt ons lichaam weer andere vitamines, mineralen en enzymen. Een variatie aan verschillende groenten en vooral ook kleuren (elke kleur is gekoppeld aan verschillende voedingsstoffen) staat dus niet alleen gezellig op je bord… Het is nog gezond ook!

Hiernaast gaat variatie ook over verschil in maaltijden. Dagelijks verschillende gerechten eten helpt je lichaam van diverse
voedingsstoffen voorzien en verkleint tevens de kans op intoleranties. Variatie is zo niet alleen lekker, maar ook nog eens voedzaam.
Foodsz
Door

Foodsz

op 02 Jan 2018

Fijn om te horen Saskia!

Saskia
Door

Saskia

op 02 Jan 2018

Eindelijk eens een eenduidig en helder verhaal. Daar kan ik wat mee, bedankt!

Reactie plaatsen