Havermout Recepten - 4x havermoutje anders

Havermout Recepten - 4x havermoutje anders

Havermout is booming: de recepten met dit supergraan vliegen je om de oren. Van veel cliënten hoor ik dat zij gruwelen van havermout – als in warm bordje pap. Gelukkig kun je nog veel meer met dit supergraan! Ik geef je hier 4 van mijn favoriete havermout recepten.

Waarom is haver zo gezond?

Het is rijk aan oplosbare vezels, vitamine b1, magnesium en zorgt voor een goede verzadiging en een stabiele bloedsuikerspiegel.

havemout smoothie

Recept 1: havermout smoothie

Benodigdheden:

  • 250ml (schaap/geiten/kokos-)yoghurt
  • 2 eetlepels havermout
  • 1 banaan
  • 100 gram blauwe bessen/frambozen
  • evt. een theelepel koudgeslingerde honing of agavesiroop

Bereiding:

Doe alles in de blender of in een kom met de staafmixer, goed blenden/mixen en daarna heb je een heerlijk vullende smoothie!

Een echte topper als ontbijt, of bijvoorbeeld na het sporten (voeg dan een eetlepel eiwitpoeder van SunWarrior toe).

Recept 2: haver overnight-oats

Je kunt er ook eindeloos mee variëren qua smaak én het is snel klaar. Dus ik zou zeggen: give it a try!

Benodigdheden:

  • 3 eetlepels havermout
  • 1 eetlepel lijnzaad
  • 1 eetlepel chiazaad
  • een handje blauwe bessen of frambozen (bv. diepvriesfruit)
  • snuf kaneel
  • 200ml amandel- of havermelk (ongezoet)

Bereiding:

Doe alles ’s avonds voordat je gaat slapen in een glas of schaaltje, roer goed door en dek af met folie. Zet het in de koelkast en de volgende ochtend heb je een heerlijk ontbijtje!

Recept 2: haver overnight-oats

Deze koekjes zijn easypeasy! Je kunt er eindeloos mee variëren. Ik maak graag de helft met cacao & kokos en de andere helft met kaneel.

Benodigdheden:

  • 100 gram havermout
  • 2 rijpe bananen
  • 50 gram lijnzaad (gebroken)
  • 1 eetlepel kokosrasp
  • ½ eetlepel rauwe cacao of ½ theelepel kaneel (of beide, als je beide smaken wilt maken)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180C. Prak de bananen, voeg hierna de andere ingrediënten toe en meng door elkaar. Leg een vel bakpapier op een ovenplaat en maak balletjes van het mengsel. Bak de koekjes voor ongeveer 15 minuten op maximaal 180C.
Tip: ook lekker om er wat gebroken nootjes aan toe te voegen en bv. gojibessen of cranberries!

Recept 4: haver granola

Je kunt er ook voor kiezen om je eigen granola te maken van verschillende granen/zaden/noten, zo weet je precies wat je eet en het is ook nog eens super lekker! Je kunt hierbij eindeloos variëren. Kies bijvoorbeeld voor verschillende vlokken, zaden en noten (ongezouten en ongebrand). En wissel af met kaneel, koek- en speculaaskruiden, cacao of bijvoorbeeld kokosrasp voor de smaaksensatie.

Benodigdheden:

  • 2 kopjes havervlokken
  • 2 kopjes boekweitvlokken
  • 1 kopje (gewassen) quinoa
  • handje gemengde ongebrande noten
  • koek- en speculaaskruiden
  • kaneel (of cacao of kokosrasp)
  • theelepeltje honing of agavesiroop
  • snufje himalaya zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 150C. Vet een ovenschaal in met kokosolie en voeg de vlokken, zaden en noten toe, gevolgd door de honing. Hussel goed door elkaar en bestrooi met de kruiden. Dit gaat nu voor 20 minuten in de oven waarbij je na iedere 5 minuten even omschept om verbranden te voorkomen.
Optioneel: voeg de laatste 5 minuten nog wat gedroogd fruit toe, zoals rozijnen, gojibessen, moerbeien etc.

Heerlijk door de (geiten-/soja-/kokos-) yoghurt of bijvoorbeeld amandelmelk. Daarnaast is deze granola ook heerlijk als tussendoortje met wat gedroogd fruit.

Wat zijn jouw haver toppers? Laat ze hieronder achter, zo kunnen we elkaar inspireren!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen