Geef je gezondheid een boost met Golden Milk (RECEPT)
18 november 2016 

Geef je gezondheid een boost met Golden Milk (RECEPT)

Ik moet eerlijk bekennen: ik ga je nu niets nieuws vertellen. Als we kijken naar het ‘hipheidsgehalte’, loop ik met deze blogpost namelijk grandioos achter. Ik wil het met je hebben over Golden Milk en dit drankje was toch zeker in 2015 al bekend bij alle hippe foodbloggers op aarde (als niet eerder). Het was zelfs zodanig hip, dat ik er niks over wilde schrijven. Tot ik afgelopen week diep in de Ayurveda dook voor mijn tweeluik ‘Eten volgens de Ayurveda‘ (lees hier deel 1 en deel 2) en een testpool uitzette voor ons aankomende Detox Programma (maar liefst 40 testers doen mee, hoe gaaf is dat?!). Toen realiseerde ik me dat ik niet om dit heilzame drankje heen kan.

Hier volgt dus nog een bericht over Golden Milk, omdat ik moet bekennen dat ik het zelf erg lekker vind en ook de positieve effecten die aan het belangrijkste ingrediënt kurkuma worden toegedicht, graag met jou wil delen. Het is immers onze missie om jou te helpen Gezond te Genieten.

Wat is Golden Milk?

Laat ik maar beginnen bij het begin: wat is Golden Milk precies? Feitelijk is het niets anders dan ‘melk’ met een flinke schep kurkuma. Vandaar de naam ‘golden’, want kurkuma heet in het Nederlands ook wel geelwortel en geeft je drankje een opvallende gele kleur. Het wordt trouwens ook wel Kurkuma Milk, Kurkuma Latte of Golden Latte genoemd. Of Turmeric Milk.

Vraag me niet waar het idee om een mix van kurkuma en (plantaardige) melk te drinken en hier een hip drankje van te maken precies vandaan komt, ik heb namelijk geen idee. Maar kurkuma aan voeding toevoegen, is stevig verankerd in de Ayurveda (waar ze veel liever Lassi – en mix van yoghurt en water met specerijen – drinken, dus daar zal de oorsprong niet per se liggen). Zo ongeveer in elke Indiase curry komt dus ook kurkuma voor. Gelukkig maar, want ik vind het heerlijk.

De gezondheidsvoordelen van kurkuma

In de Ayurveda wordt kurkuma gebruikt om de dosha’s Vata, Pitta en Kapha in balans te brengen. Het is een krachtige antioxidant die wordt gezien als een goede stimulans voor de bloedsomloop, vooral voor zuurstofrijk bloed. Bovendien is  de overtuiging dat het goed is voor het bloed, de lever, gewrichten, het immuunsysteem en het spijsverteringstelsel. Dit wordt bevestigd door tal van wetenschappelijke studies naar de eigenschappen van de werkzame stof in kurkuma, te weten: curcumine. Er zijn zelfs studies gedaan waarin curcumine kanker- en ontstekingsremmend bleek te werken, een positieve stimulans bleek voor de weerstand en hielp bij het verbeteren van de cognitie. Dit heeft weer allerlei voordelen voor bepaalde ziektes zoals Alzheimer, artrose, Crohn, diabetis, obesitas en hart- en vaataandoeningen.

Recept voor Golden Milk

Er is zoveel over kurkuma te zeggen, dat ik een heel boekwerk zou kunnen schrijven. Dat doe ik vandaag echter niet. ik zou je namelijk het recept voor Golden Milk geven en dat is precies wat ik nu ga doen.

kurkuma-latte-recept

Ingrediënten:

voor 1 persoon

 • 200 ml amandelmelk
 • 1 tl gemalen kurkuma
 • 1 cm verse gember
 • 1/2 tl kaneelpoeder
 • snuf zwarte peper
 • 2 kardemompeulen
 • 1 kruidnagel
 • eventueel 1 tl honing (of meer naar smaak)

Bereiding:

 1. Verwarm in een pannetje alle ingrediënten behalve de honing. Breng en aan de kook en laat het heel zachtjes gedurende 5 minuten doorkoken. Let op dat het niet overkookt!
 2. Verwijder de kardemom en de kruidnagel uit het mengsel en schuim de melk in de blender op (of gebruik een melkopschuimer).
 3. Voeg tot slot de honing toe. Ik gebruik zelf niet veel suiker, maar honing voegt wel iets cruciaals toe aan de smaak, dus ik gebruik 1 tl voor mijn Golden Milk. Je kunt natuurlijk altijd meer of minder doen, afhankelijk van wat jij lekker vindt.

Wist je dat
Zwarte peper de werking van kurkuma versterkt? Daarom voeg ik altijd een snuf zwarte peper toe als ik met kurkuma kook!

Over de schrijver
Reactie plaatsen