Download mijn Succesformule!
Direct Toegang
X
Download mijn Succesformule!
50% Complete
In 25 simpele stappen lekker in je vel

Page content

article content

Koud douchen maakt minder (vaak) ziek

Deze week publiceerde het Amsterdams Medisch Centrum een wel heel opvallende conclusie in hun onderzoek naar de positieve effecten van koud douchen. Om er  maar meteen mee in huis te vallen:

Dagelijks koud douchen blijkt gezond!

De uitkomsten van het onderzoek wijzen uit dat de onderzoeksgroep die koud doucht, 29% minder ziekteverzuim rapporteert dan de controlegroep die warm doucht. Tevens zijn ze minder heftig ziek en is hun ziekteproces sneller voorbij.

Koud douchen ineens niet meer zo gek

Dat is mooi nieuws. Hoewel ik zelf al lang zweer bij een koude douche (en Sandra trouwens ook), merk ik dat veel mensen in mijn omgeving me compleet voor gek verklaren als ze horen dat ik elke ochtend even een paar rondjes draai onder de koude straal.

Nu vind ik het niet erg als mensen mij voor gek verklaren, dat moeten ze echt helemaal zelf weten. Echter gun ik iedereen de positieve effecten die een koude douche mij geeft. Dat de eerste effecten nu wetenschappelijk zijn aangetoond, doet hopelijk heel wat meer mensen besluiten af en toe die warme straal eens helemaal uit te draaien en in te ruilen voor een koude.

Ik schreef eerder al eens een blogpost over de voordelen van koud douchen. Benieuwd? Lees hem hier.

Dit kan een dagelijkse koude douche voor je doen

In een interview met De Telegraaf zegt onderzoeker Buijze, die het onderzoek leidde, dat dagelijks koud douchen gezond blijkt. “Kennelijk doet het koude douchen iets met het afweersysteem”, aldus Buijze. Wat precies, dat weten ze nog niet. Daarom komt er nu een vervolgstudie, waarin de onderzoekers hopen het biologische effect van koud douchen op het lichaam te kunnen meten in de hersenactiviteit.

Concreet wijst het onderzoek, dat Buijze uitvoerde onder ruim 3000 proefpersonen, uit:

  • De groep die koud doucht, meldt zich 29% minder vaak ziek dan de controle groep.
  • Het maakt niet uit of je 30, 60 of 90 seconden koud doucht. De positieve effecten worden al bij een koude douche van 30 seconden waargenomen.
  • De testpersonen die dagelijks een koude douche pakken, rapporteren een hoger energielevel.

De resultaten van dit eerste (nog korte) onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. Wil je ze inzien, dan kan dat hier.

Pak jij ook weleens een koude douche?

Dit eerste onderzoek opent de deur naar nog veel meer en diepgaander onderzoeken naar de effecten van een koude douche. Dat is mooi, want daar kunnen veel meer mensen profijt van hebben. Belangrijk is wel op te merken dat het onderzoek van het AMC is gedaan onder een testgroep van vitale mensen, dat wil zeggen: mensen die in de basis geen ernstige gezondheidsklachten hebben. Voor mensen die wel ernstige ziekten ervaren, gelden de uitkomsten van dit het onderzoek in eerste instantie niet.

Dat wil echter niet zeggen dat een koude douche niet iedereen goed kan doen, ziek of niet ziek. Dit soort conclusies zijn echter voorbehouden aan nader onderzoek.

In de tussentijd kan iedereen natuurlijk voor zichzelf testen hoe hij/zij reageert op een koude douche. Als je zo’n douche geduldig en met beleid uitvoert, kan dit helemaal geen kwaad.

Voor mensen die nog geen ervaring hebben met een koude douche en hier mee willen beginnen, schreef ik al eens een handig stappenplan waarmee je veilig kunt beginnen. Wil jij aan de slag? Lees dan hier hoe je met die koude douche kunt starten.

Happy cold showering! Laat je me weten hoe het bevalt?

Verie
Naast Verie's technische betrokkenheid bij de marketing van Foodsz, schrijft ze ook graag over gezondheid in de breedste zin van het woord. Het is haar missie mensen te helpen lekker in hun vel te zitten en 100% in hun kracht te staan. Dat doet zij o.a. als instructeur in de Wim Hof Methode, yogadocent in opleiding en als marketeer voor verschillende gezondheidswebsites. Lekker eten is een absolute passie van haar en haar favoriete plek in huis is daarom ook de keuken. En haar ijsbad en yogamat, niet te vergeten.

Comment Section

0 reacties op “Koud douchen maakt minder (vaak) ziek

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.