5 redenen om seizoensgroenten te eten
03 mei 2016 

5 redenen om seizoensgroenten te eten

Tegenwoordig zijn alle groenten het hele jaar te verkrijgen, ingevlogen vanuit de andere kant van de wereld en/of heel lang bewaard in grote koelcellen. Als je door de groentenafdeling in de supermarkt loopt, zou je niet denken dat er daadwerkelijk seizoenen zijn. Toch is niets minder waar. Er zijn tal van groenten gebonden aan bepaalde seizoenen en die dus onder de noemer ‘seizoensgroenten’ vallen. Ik heb het dan over groenten die niet ver bij ons vandaan geoogst zijn (lokaal geproduceerd) en in een bepaald seizoen oogst- en plukrijp zijn.

Waarom kiezen voor seizoensgroenten?

1. Smaak

Seizoensgroenten zijn het allerlekkerst in de periode dat ze oogst- en plukrijp zijn. Denk maar eens aan de keer dat je kersen hebt gegeten tijdens het kerstdiner. Die smaakten toch nergens naar?!

2. Variatie

Seizoensgroenten zijn een leuke manier om in contact te blijven met de seizoenen. Bovendien krijg je op een relatief gemakkelijke manier voldoende variatie, wanneer je met de seizoenen mee eet. Met het aanbod van tegenwoordig loop je de kans om alleen datgene te kiezen wat je lekker vindt en dus eenzijdiger te eten.

3. Voedingswaarde

Eten volgens de seizoenen voorziet jouw lichaam van de voedingsstoffen die het op dat moment nodig heeft. Wist je een oude Ayurvedische wijsheid ons leert dat ijsbergsla in de zomer heel goed is voor je lichaam, maar dat je darmen in de winter veel moeilijker hebben om het te verteren? Daarnaast bevatten groenten in hun eigen seizoen de meeste vitamines & mineralen.

4. Goedkoper

Seizoensgroenten zijn beter voor je portemonnee. Door het grote aanbod kunnen de prijzen lager liggen. Bovendien is opslag en vervoer kostbaar en zijn seizoensgroenten altijd lokaal geproduceerd.

5. Milieu

Het feit dat seizoensgroenten streekgebonden zijn maakt ze ook milieuvriendelijker. Er hoeft namelijk geen gebruik gemaakt te worden van vervoeren over lange afstanden of energieverbruik door het stoken van kassen.

Tips voor volop genieten van je seizoensgroenten

  • Biologische producten genieten altijd de voorkeur. Deze zijn geteeld zonder kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Maar biologische producten kunnen nog steeds een hoge milieubelasting hebben (als ze geteeld zijn in een verwarmde kas of zijn ingevlogen). Gebruik de groente- en fruitkalender om klimaatvriendelijke groenten en fruit te selecteren.
  • Variatie blijft key! Voorzie je lichaam van diverse vitamines & mineralen. Daag jezelf uit om nieuwe groenten te proberen. Per seizoen zijn er volop variatiemogelijkheden!

Benieuwd naar de seizoensgroenten van dit moment?

Seizoensgroenten van de lente (maart-mei)

Over de schrijver
Reactie plaatsen