7 Tips voor gemakkelijk en gezond eten

We willen het allemaal, maar toch lukt het ons niet om het vol te houden. We vliegen van hot naar her en overal worden we in de verleiding gebracht met ongezonde snacks. Daarbij wordt gezond eten vaak geassocieerd met extra tijd en extra kosten. In deze blog geef ik je 7 tips voor gemakkelijk en gezond eten, zodat ook jij healthy door het leven kan gaan!

1. Zorg voor een goede basis in huis

Ruim je voorraadkasten op en gooi alle pakjes, zakjes en ongezonde tussendoortjes weg (lees: liga’s, ontbijtkoek, eierkoeken oftewel: suikerbommetjes). Haal een nieuwe verantwoorde voorraad in huis, zoals volle granen, ongebrande ongezouten noten, pitten, zaden, gedroogde bonen en gedroogd ongezwaveld fruit. Wen jezelf er hiernaast aan om bij het boodschappen doen standaard fruit & rauwkost in te laden, denk hierbij ook aan avocado’s, zodat ook dit altijd voor handen is. Op deze manier heb je altijd een gezond ontbijt voor handen, kun je bij lekkere trek grijpen naar fruit, rauwkost, noten en kun je altijd een simpele maaltijd op tafel zetten.

2. Begin de dag goed

Een goed begin is het halve werk! Wanneer je de dag start met een gezond en volwaardig ontbijt, zal je minder snel geneigd zijn om te gaan snaaien. Gezonde voedzame ontbijtjes zijn bijvoorbeeld havermout, boekweitpannenkoekjes met notenpasta + kiemen, een groene smoothie met kokosolie + daarbij een gekookt eitje. En nee: dit hoeft echt niet meer tijd te kosten dan een bammetje met kaas! Je havermout kun je namelijk de avond van tevoren alvast laten weken zodat je het de volgende ochtend koud kunt eten of alleen nog maar heel eventjes hoeft op te warmen (en ondertussen kun je een douche pakken). Boekweitpannenkoekjes kun je op één moment in een grotere portie klaarmaken en bewaren in de koelkast. Een smoothie is echt zo gepiept, kies hierbij bijvoorbeeld voor diepvriesfruit. No excuses please!

3. Kies voor producten die zo dicht mogelijk bij de natuur staan

Nee, je hoeft hiervoor niet naar de plaatselijke boer. Ook in de supermarkt heb je de keuze uit gezonde en minder gezonde voedingsmiddelen. Probeer de binnenste paden te vermijden, hier liggen over het algemeen alle ongezonde voedingsmiddelen, zoals chips/snacks/frisdrank/kant-en-klare sausjes etc. Zo breng je jezelf ook minder in de verleiding.

4. Bereid meerdere maaltijden tegelijk

Wanneer je je avondmaaltijd aan het bereiden bent, bijvoorbeeld: je zalm zit in de oven en je groenten staat te stomen.. heb je eigenlijk genoeg tijd om ondertussen je lunch voor de volgende dag te bereiden. Kook bijvoorbeeld wat quinoa zodat je dit kunt laten afkoelen en in de koelkast kunt bewaren en de volgende dag als lunch meeneemt naar je werk. Of kook bonen. Op deze manier ben je zonder dat het je extra tijd kost met je mealprepping voor de volgende dag(en) bezig!

5. Gebruik de vriezer

Heb je een vriezer? Heb je bakjes (BPA-free please!)? Kook dan meerdere avonden per week (of juist in het weekend) wat grotere porties welke je laat afkoelen en daarna invriest. Op deze manier  heb je altijd een maaltijd voor handen. Ook handig om bijvoorbeeld soep in diverse kleine porties in te vriezen en deze mee te nemen als lunch naar je werk. Vers is natuurlijk altijd het beste, maar zeg nou zelf: een diepvries portie is altijd nog gezonder dan een kant- en klare maaltijd of frietje van de patatboer.

6. Maak een weekplanning

Kies een moment in de week waarop je de komende week doorneemt en maak aan de hand daarvan een booschappenlijstje. Zijn er dagen waarop je laat uit je werk komt? Plan dan in dat je een maaltijd uit de vriezer eet, of maak zelf een maaltijdsalade.Neem ook in je planning op wanneer je naar de supermarkt gaat, want ook dit kost tijd en meer geld wanneer je meerdere keren per week gaat. Maak er een vast moment van waarbij je ook nieuwe recepten opzoekt, spreek bv. met jezelf af om iedere week 1 nieuw recept uit te proberen. Bewaar de goed gelukte recepten en bundel in een map, zodat je altijd makkelijke recepten hebt om op terug te vallen.

7. Shop online!

Woon je in een dorp waar geen biologische supermarkt voor handen is? (Zoals hier in Noordwijk ;-)) Dan kun je ervoor kiezen om wekelijks naar de Eko Plaza in Leiden/Wassenaar te gaan, of de biologische markt in Leiden.. Maar je kunt ook online bestellen. Er zijn diverse webshops waarbij het voordeliger is wanneer je een iets grotere afname doet. Bijvoorbeeld www.pit-pit.com. Maar je kunt er ook voor kiezen om bv. een groentepakket te bestellen welke je wekelijks kunt afhalen of bij je thuis bezorgd wordt, met seizoensgroenten/-fruit en receptjes. Scheelt jou weer een ritje en recepten bedenken. Een voorbeeld is www.kievitamines.nl.

Tips genoeg dus! Heb jij nog tips om gezond eten makkelijker te maken?

Over de schrijver
Reactie plaatsen