De kou is iets waar automatisch onze haren recht van overeen gaat staan. Als ik mensen vertel dat ik elke ochtend een koude douche neem, staan ze me daarom vaak raar aan te kijken. Toch is het zo gek nog niet, want koud douchen heeft vele gezondheidsbevorderende effecten, zowel mentaal als fysiek. Sinds ik met de Wim Hof Methode ben begonnen in augustus 2015 kan ik eigenlijk geen dag meer zonder. Je hoeft echt geen iceman (of icewoman) te zijn om het te kunnen – de voordelen van een koude douche zijn voor iedereen. Hier een greep uit de meest belangrijke:
1. Kou helpt kilo’s te verliezen
Zodra je lichaam in aanraking komt met de koude druppels van de douchestraal, gooit het je verbranding omhoog. Zo komt er energie vrij om je lichaam warm te houden. Wist je dat water van 18 graden Celsius je metabolisme al met 3 keer verhoogt?
Als je regelmatig in contact komt met de kou, reageert je lichaam bovendien op de omstandigheden door meer bruin vet aan te maken. Bruin vet is een orgaan dat wit vet eenvoudig kan omzetten in warmte. En dat witte vet is nu juist het vet dat we niet willen! Super handig dus in een strijd tegen kilo’s, zeker als je het combineert met gezonde voeding.
2. Kou boost je immuunsysteem
Terwijl je verbranding door de kou op een hoger pitje gezet wordt, wordt je immuunsysteem getriggered. Onderzoek toont aan dat het lichaam als reactie op regelmatig contact met de kou meer witte bloedcellen gaat aanmaken en zo het immuunsysteem helpt verbeteren.
3. Kou verbetert je doorbloeding
Zodra je lichaam in aanraking komt met een koude omgeving, gaat je hartslag automatisch omhoog. Zo kan je hart meer bloed naar je vitale organen (o.a. longen, hersenen en darmen) pompen in een poging deze warm te houden. Terwijl dit gebeurt, gaat de doorbloeding in de extremiteiten (armen, benen, handen, voeten) omlaag. Hiermee wordt de flexibiliteit van het vatenstelsel getraind en dus verbeterd.
Verbeterde doorbloeding heeft een belangrijk voordeel. Hoe flexibeler het vatenstel en het reactievermogen van het lichaam, hoe minder moeite het hart hoeft te doen om alles te doorbloeden. Hierdoor kunnen de rusthartslag en de bloeddruk dalen.
4. Kou werkt als een natuurlijk antidepressivum
Wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit, het vermoeden bestaat dat de kou werkt als natuurlijk antidepressivum doordat het adrenaline en endorfine aanmaakt zodra het in aanraking komt met de kou. Deze stoffen hebben allerlei leuke uitwerkingen op je systeem, waaronder dat je er een opgewekt gevoel van krijgt.
5. Kou geeft je een energy boost
Een ander leuk effect van de adrenaline- en endorfine-aanmaak is dat je er een flinke energy rush van krijgt. Feitelijk bereidt het lichaam zich voor om keihard te dealen met een potentieel bedreigende situatie – namelijk de koude – en geeft het je zo een lekker opgepept gevoel.
6. Kou verlaagt stress
Met het herhaaldelijk triggeren van de adrenalinerespons door vaker een koude douche te nemen, train je ook je lichaam om steeds beter en sneller te reageren elke keer als je de douche in- en uitstapt. Het vermoeden bestaat dat je hiermee je lichaam traint beter met stress om te gaan, omdat adrenaline een van de hormonen is die verantwoordelijk is voor een stressreactie in je lijf. Zo gaat je stressrespons tijdelijk omhoog, maar leert je lichaam op de lange termijn juist beter met stress te dealen.
7. Kou helpt bij sportprestaties
Misschien is het je weleens opgevallen dat steeds meer sporters na een atletische prestatie een koude douche nemen of zichzelf onderdompelen in een ijsbad. Wim Hof traint tegenwoordig vele atleten die zweren bij de effectieve werking van kou op het verbeteren van sportprestaties. Zo liep ik in januari nog in korte broek met judoka Roy Meyer op de ijskoude Sněžka in Polen.
Waarom is dit zo? Heel simpel: spieren herstellen sneller wanneer ze in contact komen met directe kou. Dit heeft als direct voordeel dat er weer sneller getraind kan worden. Ook leuk: je zult veel minder spierpijn ervaren als je je lichaam na het sporten blootstelt aan een koude douche).
8. Kou laat huid en haar stralen
Het is een aloude beauty trick: spoel huid en haar na het douchen of badderen even af met koud water en je poriën en haarschubben sluiten zich. Dit resulteert in glanzend haar (ook zónder conditioner) en een gladde huid. Bovendien heeft warm water de neiging je huid uit te drogen. Nog een reden om de douche regelmatig een graadje kouder te zetten!
9. Kou helpt je beter slapen (en ontwaken)
Een recente studie van UT Southwestern Medical Center heeft aangetoond dat een lagere lichaamstemperatuur helpt je ‘interne klok’ te reguleren. Dat is handig, want die interne klok bereidt het lichaam voor op allerlei fysiologische processen, waaronder de productie van melatonine (het hormoon dat je slaap- en waakritme regelt).
Zo kan een koude douche helpen om beter te slapen, maar ook om beter te ontwaken. Leuk voor ’s avonds én ’s ochtends! Pas alleen op met een koude douche net voordat je van plan bent het bed in te duiken. Als de douche heel koud is, zal je lichaam juist de kerntempratuur omhoog gooien in reactie op de schok van het koude water. Beter neem je die koude douche dus in de ochtend en/of een paar uur voordat je wilt gaan slapen.
Is die gedachte aan een koude douche nu nog zo erg?
Hoe neem je een koude douche? Een voorbereiding in 8 stappen | Foodsz
op 31 Mar 2016