Barbecue tips voor een gezonde BBQ
17 juli 2016 

Barbecue tips voor een gezonde BBQ

Eindelijk is het zo ver! Een week lang zomerrrrr. Als we de weersvoorspellingen mogen geloven tenminste. Gelukkig stond ik vanmorgen al op met de zon op mijn terras en ziet het er naar uit dat hij de komende uren blijft hangen. Genoeg reden voor mij om mijn barbecue tevoorschijn te halen! Er gaat namelijk niets boven de smaak en geur van gegrild vlees. Of wel?

Hoewel ik de laatste tijd veel minder vlees ben gaan consumeren (lees hierover in mijn blogpost over Mijn Vleesverlangen), blijf in de zomer de gedachte aan een lekker stuk kip, steak, of lam van de barbecue flink in mijn hoofd zitten. Dat geeft ook niet, vind ik. Af en toe geef ik hier gewoon aan toe. Toch vind ik het de laatste tijd een geweldige uitdaging om na te denken over andere gerechten die ik met trots op de barbecue kan bereiden.

Daar zo over na denkende, besefte ik me ineens hoe eenzijdig een barbecue-festijn vaak is. Het is vooral vlees wat de gril op gaat, aangevuld met af en toe een visje of een fabrieksmatig samengestelde vegaburger voor de vegetariër. Een paar blaadjes sla erbij, wat Calvé BBQ sausjes, ketchup en mayo, bergen brood en je bent er wel. Hoewel ik begrijp dat veel mensen dit lekker vinden (ik noem met nadruk niet mezelf, ik ben – tegenwoordig – meer een groenteneter dan een brood- of vleeseter), is het niet heel voedzaam.

Natuurlijk geeft dat niks als je een keer de barbecue aansteekt. Bovendien is het Nederlandse klimaat er niet echt op gemaakt om elke dag een barbecue te organiseren, dus wat dat betreft zit je met minder voedzame barbecuegerechten aardig safe. Toch kon ik het niet laten me af te vragen: hoe kan je een barbecue voedzamer maken? Wat overleg met Sandra en we waren er uit. Hier zijn onze barbecue tips voor een gezonde barbecue:

Tip 1: Varieer met groenten

Doordat vlees of vis op een barbecue meestal centraal staan, worden groenten nogal eens vergeten. Ik ben vaak op barbecues geweest waar ik slechts een klein blaadje sla met tomaat voorgeschoteld kreeg, die dan eigenlijk bedoeld waren voor op de hamburger. Op zich is daar natuurlijk niks mis mee (ik eet heus niet alleen sla!). Toch kan een goed gevulde salade juist op eenvoudige wijze wat extra vitaminen, vezels en mineralen aan je barbecue toevoegen. Trouwens, je hoeft je groenten niet alleen in een salade te eten. Veel groenten doen het namelijk verrassend goed op de barbecue! Denk aan gebakken paprika, gegrilde venkel, gepofte ui… Je kunt er alle kanten mee uit. Of maak spiezen van je favoriete groenten en je heb hebt meteen een leuk kleurenfestijn op je bord.

Tip 2: Kies voor kleur

Kleuren zijn trouwens niet alleen een feest voor het oog. Het is ook nog eens leuk voor je buik! Wist je dat verschillende kleuren groenten verschillende vitaminen en mineralen bevatten? Zo bevatten groene groenten zoals broccoli, groene asperges, sperziebonen en spruitjes Chlorofyl, wat werkt als een beschermer tegen vrije radicalen en zo een goede tegenhanger biedt tegen de radicalen die vooral vrijkomen bij het eten van (veel!) rood vlees. Daarnaast staat bijvoorbeeld rood staat vaak in verband met Lycopeen (een antioxidant die lichaamscellen beschermt tegen beschadiging) en oranje met Bèta-caroteen (wat je lichaam omzet in Vitamine A).

Tip 3: Experimenteer met fruit

Wat geldt voor groenten, geldt overigens ook voor fruit. Dit is niet iets wat ik mensen vaak op de barbecue zie gooien (oké ja vooruit pisang goreng zit goed ingebakken), maar wist je dat veel fruit gegrild echt ultiem lekker smaakt? Door de fructose krijg je snel een heerlijk gekaramelliseerd laagje op de vrucht. Je kunt met gegrild fruit de lekkerste desserts maken (gooi er een dot ijs of room bij en je bent klaar), of je kunt het fruit gebruiken in salades of toevoegen aan je spiezen. Om je vingers bij af te likken, I swear!

Tip 4: Maak je eigen sausjes

Zoals ik in mijn vorige blogpost al zei (lees hier het recept voor zelfgemaakt hummus – ook lekker voor bij de barbecue!), zijn wij Health Junkies niet echt fan van pakjes en zakjes. Er gaat vaak vanalles in wat niet per se iets toevoegt aan het product (anders dan je er meer van willen laten eten, de kleur op en top maken en de houdbaarheidsdatum zo lang mogelijk maken) en wat behoorlijk ongezond kan zijn. Vooral de hoeveelheid suiker die in producten gaat, is ons een doorn in het oog…

Wist je dat veel van de suiker die we gebruiken in de fabriek wordt ontdaan van vitaminen en mineralen? We hebben het dan over ‘geraffineerde suikers’. Deze zijn bewerkt om alleen nog maar de pure suiker te bevatten – wat misschien heel lekker is, maar niet per se heel handig. Juist de vitaminen en mineralen heeft je lichaam namelijk nodig om suiker goed te kunnen verwerken. Zo ontstaat de situatie dat je lichaam, wanneer je geraffineerde suikers eet, de vitamines en mineralen uit de opgeslagen voorraad haalt. Je pleegt dan feitelijk roofbouw op je eigen vitaminen- en mineralenhuishouding. Daarnaast bevatten geraffineerde suikers wel calorieën. Het is dus ‘vulling’ in plaats van ‘voeding’.

Je kunt de toegevoegde suiker en andere minder gezonde ingrediënten uit pakjes en potjes envoudig vermijden voor je eigen sausjes en dips te maken. Zo ben je in een klap de baas over wat er in gaat. Nog lekkerder ook, als je het mij vraagt! Experimenteer bijvoorbeeld met groenten en je zult ontdekken dat je hier heerlijke dips mee kunt maken. En maak zelfs en mayonaise en je zult versteld staan van de eenvoud waarmee je dit op tafel zet.

Tip 5: Drink je vitamines

Wie zegt dat je vitamines alleen kunt eten? Met fruit, kruiden en sommige groenten kun je perfecte drankjes maken! Maak bijvoorbeeld je eigen fruitwater of gooi wat ingrediënten in een blender om een lekkere smoothie te maken. Je kunt trouwens ook heerlijke cocktails of mocktails maken met fruit!

Tip 6: Voorkom aanbranden

Hoewel de discussie hierover nog niet beslecht is, bestaan er aanwijzingen dat aangebrand eten ongezond is. Enkele wetenschappelijke onderzoeken linken aangebrand voedsel aan een verhoogd risico op (darm-)kanker, met name in verband met zogenaamde HCAs (heterocyclische amines) en PAKs (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) die ontstaan bij het bakken van spiervlees (dus: vlees of vis) op extreem hoge temperaturen of op direct vuur, zoals gebeurt op de barbecue. Of er ook gezondheidsschade kan ontstaan door andere verbrande voedselproducten, is niet duidelijk. Bovendien worden de nu aangetoonde risico’s natuurlijk ook pas echt groot bij zeer regelmatig eten van verbrand voedsel. Toch ben ik van mening dat het een kleine moeite is aanbranding te voorkomen door je barbecue goed in de gaten te houden en eventueel verkoolde randjes van je eten af te snijden en daarom wilde ik deze tip toch meenemen in mijn verhaal. Het smaakt nog lekkerder ook. En dat is misschien nog wel het belangrijkste.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen