Biet-bonen vega burger

In een poging om minder vlees te nuttigen en toch te genieten van mijn eten, probeer ik al tijden vega burger recepten van andere foodblogs uit. De eerlijkheid gebied te bekennen dat ik van de meeste recepten echt totaal niet warm word… De meeste vega burgers zijn ofwel droog, ofwel saai en smakeloos. Of ze vallen gewoon meteen uit elkaar zodra ik ze in de pan gooi.

Zo bleef er maar een optie over. Namelijk mijn eigen burgers brouwen. Dit vergt enige oefening, want de burgers van anderen zijn niet voor niets op z’n  meest matig te noemen. Het is gewoon niet zo makkelijk een veggie burger de juiste consistentie en echt veel smaak te geven. Toch wint de aanhouder, gelukkig. Na vele pogingen durf ik nu met trots te zeggen dat ik het geheim van een succesvolle veggie burger heb weten te kraken!

Wat precies mijn geheime recept is, houd ik nog even voor me. Wie weet dat ik dit later nog eens met je deel. Voor nu houd ik het op recepten van specifieke veggie burger recepten delen, vandaag te beginnen met deze overheerlijke (jawel!) biet-bonen-burger. De structuur is dermate stevig dat je deze burger met gemak zelfs op de barbeque gooit en ik moet eerlijk zeggen dat enkele van mijn barbequegasten op het eerste gezicht dachten dat het een vleesburger was. Een beter compliment kan een veggie burger in mijn ogen niet krijgen!

Maak hem zelf en laat je overtuigen. Ik ben benieuwd of je het met mij en mijn gasten eens bent!

Benodigdheden:

(voor 4 burgers)

 • 250g zwarte bonen
 • 100g groene of bruine linzen
 • 200-250 biet (gekookt)
 • 70g havervlokken (gebruik glutenvrije haver voor glutenvrije burgers)
 • 100g bruine rijst (gekookt)
 • sjalot, gesnipperd
 • teen knoflook, geperst
 • 1 el sambal
 • flinke tl dijon
  mosterd
 • peper en zout

Bereidingswijze:

 1. Fruit de ui en knoflook.
 2. Schil de bieten met een dunschiller en rasp fijn in de keukenmachine of met een rasp.
 3. Voeg alle ingrediënten bij elkaar in een kom.
 4. Kneed met je handen tot alles goed gemengd  is. Zet voor een half uurtje weg, zodat de havervlokken het vocht goed op kunnen nemen en alle ingrediënten aan elkaar blijven ‘plakken’.
 5. Vorm hierna 4 burgers. Is het mengsel te nat, voeg dan wat extra havervlokken toe.

Voor een knapperige buitenkant, bak je de burgers eerst aan weerszijden aan in een ingevette koekenpan en zet je ze vervolgens zo’n 20 minuten op 180 graden in de oven. Je kunt de burgers ook garen op de barbeque. Doe voor het beste resultaat een deksel op de barbeque, zodat ze warmte goed in de burgers wordt vastgehouden.

Serveer je burgers op een broodje met sla, eventuele andere toppings (denk aan tomaat, ui en augurk) en je favoriete saus. Je kunt voor de variatie ook een hamburgerbroodje maken van gegrilde portobello (zie foto).

Eet smakelijk!

biet bonen veggie burger web

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen