Yummie en healthy blauwe bessen smoothie
02 augustus 2016 
in Dranken

Yummie en healthy blauwe bessen smoothie

Buiten lekker weer, barbecues en het vakantieseizoen vol feestjes en festivals, is er nog een reden waarom ik dol ben op de zomer. Het is namelijk hét seizoen voor blauwe bessen! Deze zijn namelijk het ultieme zomerfruit. Natuurlijk kun je deze bessen tegenwoordig ook in diepvriesverpakkingen halen. Toch is die beleving voor mij net wat anders dan verse blauwe bessen. De verse varianten hebben namelijk veel meer smaak en blijven lekker stevig. In tegenstelling tot de diepgevroren bessen, die bij het ontdooien al snel uitmonden in een niet al te best uitziend prutje.

Leuk aan blauwe bessen is dat de smaak erg kan verschillen afhankelijk van de grootte van de bes. Zo kun je in een doosje bessen vele verschillende smaaksensaties tegenkomen. Van zoete cassis-achtige smaak (cassis is immers op blauwe bessen gebaseerd – alleen of er in cassis echt bessen zitten, weet ik niet), tot een verrassend zure smaak die je mond enigszins doet samentrekken. Persoonlijk heb ik met die zure smaak geen moeite, ik kneep vroeger met gemak een halve citroen boven mijn mond uit. Trouwens, dat sap van een halve citroen drink ik eigenlijk nog steeds, elke ochtend in een glas (lauw) water. Dat schijnt namelijk de ultieme manier te zijn om je systeem aan te jagen. Of dat echt zo is, interesseert me eigenlijk bar weinig. Ik vind het gewoon lekker.

Blauwe bessen als Superfood

Anyhow, terug naar de blauwe bessen. Wist je dat deze ook weleens een Superfood worden genoemd? Op zich doet die term mij niks, want elk voedsel kan gezond zijn of vergif, afhankelijk van de hoeveelheid waarin je het verorbert. Alles waar ‘te’ voor staat is niet oké en die uitspraak geldt wat mij betreft ook voor wat we eten en drinken. Toch is er iets moois aan blauwe bessen. Ze bevatten namelijk heel veel vitaminen en mineralen (o.a. vitamine C, magnesium, kalium, ijzer en vitamine B) en zijn daarnaast zeer rijk aan antioxidanten en anthocyaan (de blauwe kleurstof die de bessen hun kenmerkende kleur geven). Aan deze voedingstoffen worden een heleboel gunstige gezondheidseffecten toegeschreven, waaronder een ontstekingsremmende werking, een gunstig effect op het verlagen van het risico op diabetes en hartaandoeningen en een positief effect op een te hoge cholesterol.

Altijd goed om af en toe blauwe bessen te eten dus. Als je niet bang bent voor je portemonnee trouwens, want ze zijn behoorlijk DUUR! Sinds dit voorjaar heb ik daarom een eigen blauwe bessenstruik op mijn terras staan en verzin ik nog voor de eerste oogst een nieuw recept om heerlijk van mijn bessen te genieten. Dat recept werd de blauwe bessen smoothie en die vind je nu hieronder. Ik voegde voor de consitentie en smaak banaan, wat kardemom en vanille-essence toe. Deze ingrediënten combineren namelijk perfect met blauwe bessen! Wist je trouwens dat ook chocolade ook een zeer geschikte compagnon is voor de besjes? Je kunt daarom aan je blauwe bessen smoothie ook wat rauwe chocoladepoeder toevoegen, als je dat lekker vindt.

Recept voor Blauwe Bessen Smoothie:

Ingrediënten

  • handje blauwe bessen
  • snuf kardemom
  • scheutje vanille essence
  • 250 ml havermelk
  • 30 gram amandelen
  • 1 banaan
  • 1 el lijnzaad

(en eventueel wat rauwe chocoladepoeder, naar jouw eigen smaak)

Bereidingswijze:

Blend alle ingrediënten tot een smoothie. Is de consistentie wat te dik, voeg dat wat extra havermelk toe. Je kunt ook andere plantaardige melk gebruiken als je dat liever hebt. Amandelmelk doet het in deze combinatie ook heel goed!

blauwe bessen smoothie -1200

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen