De Buddha bowl: niet alleen voor hipsters
12 juli 2016 

De Buddha bowl: niet alleen voor hipsters

Ik schaam me er niet voor te zeggen dat wij Health Junkies lichtelijke hipsters zijn. Geen food trend gaat aan ons voorbij. Niet dat we nu klakkeloos alles willen kopiëren, maar sommige trends zijn gewoon te goed om niet te delen. Zo ook de Buddha bowl. Om maar even aan te geven hoe hipster deze bowl is: soms wordt hij ook wel ‘Hippie bowl’ genoemd. En Buddha is/was zelf ook een behoorlijke hipster, toch?

Of je het nu Buddha, Hippie, of Jan met de korte achternaam noemt, doet er eigenlijk niet eens toe. Alles wat in een kom zit is gewoon hip. Of moet dat eigenlijk zijn: lekker? Denk maar aan smoothie bowls, acaï bowls, of gewoon je dagelijkse kommetje vanillevla (eet iemand dat überhaupt nog tegenwoordig?). Mijn vriend zegt weleens dat zijn moeder vroeger alles waar ‘gezond’ voor stond, gelijktrok met ‘lekker’. Nou, tegenwoordig geldt dat voor alles wat in een kom zit.

Zeg nou zelf, zo’n bowl ziet er toch overheerlijk uit? Je selecteert wat kleurtjes, maakt er een mooie collage van en je hebt zo een kunstwerk in je kom. Alleen daardoor zou ik al mijn kom al leegeten.

Maar het kan nog beter. De Buddha bowl leent zich er namelijk voor om alles wat je lekker vindt met elkaar te combineren, zonder dat iemand durft te zeggen dat die smaken niet bij elkaar ‘horen’. Creatief zonder gêne. Daar houd ik wel van. Ik ben namelijk zo’n ontzettende controlfreak dat ik nog geen pasta anders zou durven maken dan mijn Italiaanse oma vroeger deed. Naar authentiek Napolitaans recept. En een Hollandse erwtensoep kan ook maar volgens het beproefde recept worden klaargemaakt. Daar is immers het recept ooit voor uitgevonden.

Gelukkig hoef je in de moderne keuken niet meer zo puristisch te zijn. Tegenwoordig mogen we gewoon alle smaken van de hele wereld bij elkaar kwakken. Fusion, noemen we dat dan. Ik kan niet anders zeggen: Love it.

De Buddha bowl is trouwens niet Buddha genoemd omdat Buddha’s tegenwoordig hip zijn. Voor zover wij konden achterhalen, heeft de kom zijn naam te danken aan het feit dat hij zo volgestopt is met lekkers, dat het van bovenaf gezien net de ronde buik van Buddha lijkt. Een tikkeltje vergezocht misschien. Toch vraag ik me nu af of Buddha het wel ok vindt als ik Aziatische smaken mix met hummus…

O ja trouwens, nog iets over gezondheid (we blijven Health Junkies)… Doordat je Buddha bowl er extra leuk uitziet met verschillende kleuren, kun je eenvoudig variatie aanbrengen in de groenten in je bowl. En verschillende kleuren groenten, staan voor verschillende vitaminen. Handig, toch? Doe er nog een eiwitbron en – als je wilt – koolhydraten bij en je hebt met gemak een super voedzame maaltijd. Dat is voor ons eigenlijk nog altijd de belangrijkste reden waarom we fan zijn van de Buddha bowl. Zó hipster zijn we nou ook weer niet!

Wil jij ook een Buddha bowl maken? Je kunt je creativiteit compleet de vrije loop laten, of je laten inspireren door deze bowl:

buddha bowl recpt

Benodigdheden:

(Dit zijn de hoeveelheden voor 1 flink gevulde bowl. Natuurlijk kun je zelf lekker experimenteren met de hoeveelheden, dit is geen rocket science. Doe vooral wat je lekker vindt!)

Voor de bowl:

 • 100 gram tempeh
 • 50 gram sugarsnaps of peultjes
 • 50 gram champignons (in vieren)
 • 1/2 avocado
 • 1 flinke el hummus (klik hier voor ons recept voor zelfgemaakte hummus)
 • 2 wortels
 • 75 gram gekookte rijst (bruin of wit, naar keuze)
 • 50 gram rode kool
 • handje kiemen
 • 1 el (witte) sesamzaadjes ter garnering (geroosterd)

Voor de tempeh marinade:

 • 1/2 el tamari of shoyu sojasaus
 • 1 el geraspte (verse) gember
 • 1 tl rijstazijn
 • 1 teentje knoflook
 • 1 tl honing

Je gaat de tempeh straks marineren. Door de tempeh eerst te stomen, neemt het beter de marinade op. Dat doe je gewoon in een stoommandje op het fornuis, gedurende 10 à 15 minuten.

Voor de dressing:

 • 1 el tamari of shoyu sojasaus
 • 2 el geraspte (verse) gember
 • 2 tl rijstazijn
 • 1 tl honing
 • 2 el sesamolie

Bereidwijze:

 1. Kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking;
 2. Snijd de tempeh in reepjes van ca. 1 cm breed, Maak een marinade van de tamari, gember, rijstazijn, knoflook en honing, doe hier de tempeh in en zet voor zo’n 30 minuten in de koelkast.
 3. Bak de champignons, sugarsnaps en gemarineerde tempeh gaar in een ingevette wokpan. (als je alles los van elkaar wilt presenteren, doe je deze ingrediënten ook een-voor-een in de pan). Let er op dat je de gember en de knoflook van de tempeh afdept, anders verbranden deze in de pan.
 4. Snijd de wortels in dunne reepjes. Je kunt ze ook in lange slierten snijden met een spiraalsnijder, als je die hebt.
 5. Maak een dressing van de dressing-ingrediënten.
 6. Doe alle ingrediënten in een mooie kom. Begin met de rijst op de bodem en leg de groenten en eiwitbronnen hier bovenop.
 7. Maak af met een flinke lepel humus, stooi de alfalfa en de sesamzaadjes over de kom en besprenkel met de dressing.

kleurrijke buddha bowl

buddha bowl

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen