Je eigen ijsthee maken

Ja hooooor, daar ben ik weer met mn zomerse gevoel! Ik kan er niks aan doen, ik ben gewoon dol op warmte en de zon. Wie niet, vraag ik me dan ook af… Misschien de mensen bij het antieke wijkcafé bij mij om de hoek, die al bij de eerste zonnestralen klagend tegen elkaar verzuchten “oooooh wat errug, ik smelt gewoon weg”. Aan de andere kant klagen ze ook als het regent. En als het waait. Als ik er zo over nadenk, zijn er meer mensen die hier een handje van hebben. Het lijkt wel een of andere gekke Nederlandse ziekte – altijd maar bezig zijn met het weer. Vooral met hoe het nooit goed is.

Je snapt, juist daarom voel ik enorm de behoefte om te benadrukken hoe juist wel fijn is de zomerse temperaturen vindt. Zoals als het kwik naar 31 graden stijgt, hoor je mij niet klagen. Ik verzin er namelijk wel iets. Ga liggen in water, hangen in de schaduw, bootje varen in de wind, óf ik duik gewoon lekker de keuken in om een verkoelend recept te bedenken.

Zo had ik gisteren vrienden op bezoek die ik wilde verrassen met een lekker diner (een BBQ natuurlijk!). Omdat ik probeer doordeweeks geen alcohol meer te drinken en veel van mijn vrienden door eenzelfde soort detoxbehoefte gaan, kon ik ze niet echt blij maken met een glas wijn. Toen ik me afvroeg wat ik ze dan wel kon schenken, viel me ineens te binnen: ijsthee!

Nu ben ik normaliter echt geen fan van ijsthee. Ik vind alle fabrieksthee zo ontzettend ranzig suikerrijk (exusez le mot), dat ik dat echt niet naar binnen krijg. Gelukkig vind ik tegenwoordig niks leuker dan suikerrijke fabrieksrecepten vol toevoegingen omzetten in gezondere zelfgemaakte recepten. En die dan delen met iedereen die net als ik een Health Junkie is, gewoon hier, op de blog.

Met suikervrij bedoel ik trouwens vooral vrij van geraffineerd suiker. Hoewel wij van mening zijn dat elke suiker een suiker is en dus heel minimaal ongeraffineerde suikers (zoals honing, dadels en agavesiroop) aan onze recepten toevoegen. Maar goed, fructose van fruit is ook een suiker en als ik op slakken zout ga leggen, wordt het een heel lastig inhoudelijk verhaal. Dat lastige verhaal plaatsen we binnenkort ook nog wel eens op de blog, maar daar ga ik je nu niet mee vermoeien. Vandaag mag je gewoon genieten van een glas ijsthee met daarin een – minimale – hoeveelheid ongeraffineerde suiker.

Hoewel ik normaal gesproken faliekant faal met het minderen van alcohol, ging het me gisteren buitengewoon goed af om de wijn te laten staan. De ijsthee was een perfect alternatief. Mijn gasten blij, ik blij. Kijk maar (nee, ik zat niet met mijn handen in het haar, k wilde het alleen – heel ijdel – rechtkammen en mijn vriend trok daar niks van aan):

zelf ijsthee maken

Rest mij niets anders dan hier het recept met jou te delen. Zo kun je dus je eigen ijsthee maken:

Ingrediënten:

 • 1 liter water
 • 4 perziken
 • 3 el zwarte of witte losse thee (kies voor zwart als je houdt van een klein bittertje en wit als je liever een milde thee hebt)
 • 1 tl honing (of meer naar smaak. Je kunt hem ook weglaten, alleen wilde ik het beste recept online zetten en op deze manier vind ik de thee perfect)
 • halve sinaasappel
 • takje munt

Bereidingswijze:

 1. Kook het water en giet in een hittebestendige kan. Laat 10 minuten afkoelen en voeg de thee toe. Je kunt deze in een theezakje doen, of er zo ingooien en er later uit zeven. Laat de thee 10 minuten of langer trekken.
 2. Ontdoe ondertussen de perziken van de pit en snijd in stukken (het vel kan je verwijderen). Doe deze in een pannetje en verwarm op zacht vuur. Laat 10 minuten doorkoken tot een dikke siroop ontstaan.
 3. Hang de perziksiroop in een zeef over de kan water (voor extra weinig pulp kun je het beste een kaasdoek gebruiken(. Laat het vocht eruit lopen in de kan.
 4. Roer de theelepel honing door het vocht. Laat nu afkoelen.
 5. Als het thee-perzikmengsel koud genoeg aanvoelt om in de koelkast te zetten, voeg je enkele schijfjes sinaasappel en het zakje munt toe.
 6. Zet de kan thee in de koelkast en laat helemaal koud worden.
 7. Schenk de koude ijsthee in een glas en voeg ijsblokjes toe. Je kunt hem nog garneren met wat munt, of met bloemen (zoals ik deed met goudbloemen uit mijn eigen moestuin)

ijsthee maken

zelf ijsthee maken

 

 

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen