Frittata met lentegroenten
01 april 2016 

Frittata met lentegroenten

Een van mijn favoriete gerechten uit de snelle keuken is frittata. Deze dikke omelet met fancy naam is eigenlijk niets anders dan een heleboel eieren met daar doorheen zo ongeveer alles wat je lekker vindt. Geef het een Italiaanse naam en je hebt een winnerrrrrr.

Nou goed, even zonder gekheid. De frittata houd ik gewoon lekker bij zijn Italiaanse naam, omdat het toch iets heel eigens heeft. Het is nét geen omelet, want daar is hij te dik voor. Ook is het nét geen tortilla, want daar zit standaard aardappel en ui in. Deze ingrediënten kun je aan een frittata toevoegen, maar dat hoeft niet. En dat is het mooie aan een frittata: je kunt er alles in doen wat je zelf lekker vindt.

De frittata is van origine een gerecht dat uit armoede is ontstaan. Als Italiaanse moeders of oma’s (het hangt er maar net vanaf welke dame in huis de scepter zwaaide) eten over hadden van de dag ervoor, gooiden ze dit samen met een hoop eieren in een pan. Zo bevat een frittata traditioneel gezien vaak pasta en verschillende soorten groenten.

Nu ik eet tegenwoordig niet zo veel pasta meer (tenzij ik bij mijn stiefvader op bezoek ben en ik het niet over mijn hart kan verkrijgen hem te vertellen dat zijn lievelingseten tegenwoordig niet meer mijn lievelingseten is), dus dat zal je in mijn frittata niet zo snel terugvinden. Ik vind het echter wel het perfecte gerecht om restjes uit mijn koelkast in te verwerken. Altijd heb ik wel ergens een wortel, courgette en een ui liggen die op moeten.

Los daarvan vind ik het superleuk om te experimenteren met smaken en verschillende soorten groenten en af en toe wat (schapen- of geiten-)yoghurt, -kwark of kaas in mijn frittata te verwerken.  Omdat ik graag met de seizoenen mee kook, heb ik vandaag besloten mijn nieuwste recept voor een frittata met lentegroenten met je te delen.

Benodigdheden:

Zoals ik al zei, kan je eigenlijk alles in een frittata gooien wat je zelf lekker vindt. De ingrediënten hieronder zijn voor een van mijn favoriete combinaties: de frittata met lentegroenten. Je hebt hiervoor een koekenpan van 24 cm met goede anti-aanbaklaag nodig.

Ingrediënten:

 • 6-8 eieren (Afhankelijk van de grootte van de eieren. Heb je kleintjes, neem er dan 8.)
 • 300 gram spinazie
 • 1 prei, in ringen
 • 2 middelgrote uien, in ringen
 • 350 gram groene asperges, gehalveerd
 • 2 tl gerookte paprikapoeder
 • 1 buffelmozzarella, in plakken
 • ghee of kokosolie om in te bakken

Bereiding:

 1. Neem een kom en kluts hierin met een garde de eieren. Voeg de gerookte paprikapoeder toe en roer nog eens goed door.
 2. Doe wat ghee of kokosolie in een wok of grote koekenpan en bak hierin gedurende 4 minuten de ui en asperges.
 3. Voeg de spinazie en de prei toe en bak nog eens 2 minuten. Breng het geheel op smaak met peper en zout.
 4. Voeg het groentenmengsel toe aan de geklutste eieren en roer door. Let op: mocht er wat bakvocht zijn vrijgekomen uit de groenten, schenk dit dan eerst even af!
 5. Neem een kleine koekenpan (24cm) en laat hier 1 el ghee of kokosolie in smelten. Schenk vervolgens het ei-groentenmengsel in de pan. Bedek dit met wat plakken buffelmozzarella naar smaak.
 6. Doe een deksel op de pan en laat de inhoud op zacht vuur in 10 tot 15 minuten gaar worden. Je frittata is klaar als de bovenkant droog is.
 7. Neem een groot plat bord en leg dit op de pan. Keer de pan om, zodat de frittata op je bord glijdt. Je frittata ligt dan met de bakkant naar boven op het bord. Mocht je de frittata met de buffelmozarrella naar boven willen presenteren (zoals wij op de foto hebben gedaan), neem dan nog een bord en keer de frittata nog een keer om, op de dezelfde wijze als je deed met de pan.
 8. Serveer je frittata met een lekkere salade, bijvoorbeeld een tomatensalade. Je kunt nog wat verse zwarte peper en eventueel een scheutje extra vergine olijfolie op de mozzarella doen voor extra yumminess.

Tip:

Laat de frittata heel langzaam garen. Zo wordt hij het allerlekkerst!

frittata met lentegroenten[/imageframe]

Bewaren

Over de schrijver
Zo kom je aan volwaardige plantaardige eiwitten | Foodsz
Door

Zo kom je aan volwaardige plantaardige eiwitten | Foodsz

op 13 May 2016

[…] Eieren zijn ook onderdeel van mijn voedingspatroon. Ik vind dat een mooie volwaardige bron van eiwitten, want ze bevatten alle essentiële aminozuren. Daarbij vind ik eieren ook gewoon top om snel een verantwoorde maaltijd mee op tafel te kunnen zetten. Ik ben gek op frittata’s voor lunch! Verie heeft hier trouwens een ontzettend lekker receptje voor gemaakt, check hem hier. […]

Reactie plaatsen