Gezonde chocoladetaart

Chocolat is a girl’s best friend! Ja, voor chocolade kun je me ‘s nachts wakker maken (voor sushi ook, maar dat ter zijde). Hoe gezond en verantwoord ik ook probeer te eten, met chocolade maak je me echt een blij mens! Waar ik “vroeger” nog groot fan was van witte en melkchocolade, weet ik nu wel beter. Als ik een reep Tony’s Chocolonely caramel zeezout (my favorite!)  in huis had, was ‘ie ook echt meteen binnen 1 dag op. (1 dag is nog grof genomen, oeps). En m’n lijf werd daar niet zo blij van (lees: darmkrampen en puistjes). Ooit uitgerekend hoeveel suikerklontjes zo’n reep bevat? Ik zal het je besparen.. Maar gelukkig kun je prima chocolade eten binnen een gezond en verantwoord voedingspatroon. Want chocolade is eigenlijk heel gezond, mits je kiest voor de pure variant van minimaal 70% cacao en waarvan het eerste ingrediënt niet suiker is. Cacao bevat namelijk magnesium: het anti-stress mineraal.

Nu was ik voor mijn 30e verjaardag op zoek naar een gezonde chocoladetaart, om mijn familie mee te verrassen. Dus ben ik gaan experimenteren. Hij moest natuurlijk vrij zijn van geraffineerde suikers, gluten en zuivel, maar ook moest ie zooo lekker zijn dat zelfs mijn allerliefste nichtje (4) en neefjes (1,5 en 2,5) ervan zouden smullen. En ja hoor, het is gelukt! Drie smikkelende kids op een rij en ik zal je vertellen, dat is nog niet vaak gebeurd met mijn baksels.. This is gonna be a winner!!

Deze gezonde chocoladetaart bestaat voornamelijk uit noten, dadels, kokosmelk en cacao. Super easy om te maken en ook nog eens binnen (max) 20 minuten klaar om de koelkast in te gaan. Qua smaak en textuur is hij heel romig, met dank aan de kokosroom! Je hebt maar een klein stukje nodig, want hij is behoorlijk machtig. Het lekkerste is om hem een nacht te laten opstijven.

Lees snel verder voor het recept!

Benodigdheden:

Voor een springvorm van 19 cm

Bodem
– 120 gram amandelen (of amandelmeel)
– 6  (medjoul)dadels
– snuf himalayzout

Vulling
– 1 blikje kokosmelk: waarvan je alleen de room gebruikt (gekoeld bewaren)
– 60 gram kokosolie
– 2 tl vanille extract of het merg van een vanillestokje
– 35 gram (rauwe) cacao
– 8 (medjoul)dadels

Bereiding:

  1. Laat de dadels wellen in warm water, voor 15 minuutjes. Ga ondertussen aan de slag met het bereiden van de bodem;
  2. Blend de ingrediënten voor de bodem tot een samenhangend deeg en bekleed de bodem van de bakvorm hiermee. Het moet goed plakkerig zijn, is dit niet het geval voeg dan een extra dadel toe;
  3. Zet hierna even in de vriezer;
  4. Verwarm de kokosolie au bain marie en voeg hierna de kokosroom toe. Voeg als laatste de rauwe cacao toe;
  5. Doe dit samen met de dadels en vanille extract/merg in de blender;
  6. Smeer de vulling uit over de bodem en zet in de koelkast; het lekkerste is als de taart een nacht kan opstijven.

Gezonde chocoladetaart

Gezonde chocoladetaart

Gezonde chocoladetaart

Tips:

  1. Zet de kokosmelk van tevoren in de koelkast. Op deze manier scheidt de room zich goed van het water en kun jij de room er makkelijk uit scheppen.
  2. Je kunt de bodem ook met walnoten maken.
  3. Bewaar deze chocoladetaart in de koelkast. Leftovers kun je prima in de vriezer bewaren.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen