Gezonde tussendoortjes

Liga’s, koeken en repen bevatten vaak bergen met suiker en ook nog eens ongezonde vetten: niet echt verantwoord dus. Hoe kun je toch genieten van een lekker, maar verantwoord tussendoortje? Ik geef je hierbij mijn 5 favorieten!

1.Energy Balls

Maak ze van tevoren in grotere hoeveelheid en bewaar ze in de vriezer: zo heb je altijd een verantwoord tussendoortje in huis welke je ook mee kunt nemen naar je werk, of tijdens een dagje uit of iets. Onthoud wel: deze energieballen zijn caloriebommen vanwege het gedroogde fruit en de noten! Dus: zeker verantwoord, maar wel met mate ;-)

Tijdsduur bereiding: afhankelijk van de kwaliteit van je keukenmachine/blender etc.: 15-30 minuten

Wat heb je nodig?

 • 75 gram (medjoul) dadels (geweekt) (zonder toegevoegd suiker!)
 • 75 gram vijgen (geweekt) (zonder toegevoegd suiker!)
 • 100 gram ongebrande ongezouten noten (bv. amandelen, cashewnoten, pecannoten, walnoten)
 • sap van 2 mandarijnen of 1 sinaasappel
 • optioneel: kokosrasp, rauwe cacao

Hoe maak je het?

 1. Doe eerst de noten in de keukenmachine of blender (als je een krachtige hebt die dit aan kan) of maal ze fijn met de staafmixer. Het is best lekker als je nog wat kleine stukjes van de noten proeft, dus maal het niet zó fijn dat het meel wordt
 2. voeg hierna de geweekte dadels en vijgen toe en maal het tot een geheel. Kies hierbij voor de ‘consistentie’ die je zelf lekker vindt. Voeg ondertussen het sap van de mandarijnen of sinaasappel toe naar gewenste hoeveelheid (het is een heerlijke friszoete toevoeging, dus wees zeker niet te zuinig)
 3. hierna kun je er ballen van draaien, maar je kunt er ook voor kiezen om er repen van te maken. ->

Optioneel: rol de ballen of repen hierna door de kokosrasp of cacao voor nog meer variatie. Je kunt de kokosrasp of cacao natuurlijk ook al van tevoren toevoegen: ook heerlijk!

2.Smoothie

Green smoothieKies hierbij niet alleen voor fruit, want dat is een suikerbom en niet bepaald gezond. Hieronder het basisrecept voor een simpele beginnerssmoothie, succes gegarandeerd! Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een smoothie van 1 stuk fruit met wat yoghurt en zaden/noten.

Wat heb je nodig?

 • 1 handje verse (bio) spinazie
 • 1/2 mango of ananas
 • 1 banaan
 • kokosrasp voor de topping
 • evt. bijenpollen als topping of vermengd in de smoothie (zoet)
 • water of kokoswater

Hoe kun je de smoothie nu het beste “bereiden”?

Begin met het fruit in je blender, vul aan met water tot aan het fruit, blenden, en voeg daarna de groente toe en blend opnieuw: voeg daarna de topping toe en enjoy!! (Andersom kan ook, maar het is in ieder geval aan te raden om voldoende vocht toe te voegen en in 2 delen te blenden, afhankelijk van de kracht van je blender).

Je kunt hierna de hoeveelheid groenten langzaam gaan opvoeren en de hoeveelheid fruit verminderen. De ideale verhouding van een groene smoothie is 60% groente en 40% fruit.

3.Een portie fruit

Een portie fruit staat ongeveer gelijk aan 100 gram, maar de hoeveelheid suiker en de GlycemischeLading verschillen onderling. Heb je het gevoel dat je na het eten van fruit alleen maar meer trek hebt, of last van dipjes krijgt? Eet er dan een klein handje ongebrande ongezouten nootjes bij, zodat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. Of besmeer bijvoorbeeld schijfjes appel met notenpasta, jummie!

4.Rauwkost

Denk hierbij verder dan een blaadje sla, rauwkost kun je echt wel lekker maken! Wees creatief. Maak bv. guacemole en dip hierin stengels wortel/bleekselderij/komkommer. Of snijd wat plakjes komkommer en beleg deze met gerookte zalm of biologische kipfilet.

5. Een handje ongebrande, ongezouten nootjes

Varieer hierbij volop! En houd het bij maximaal een handje per dag, want noten zijn caloriebommen. Eventueel combi met wat gedroogd fruit/superfoods.

Heb jij nog tips voor gezonde tussendoortjes?

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen