Granola zelf maken:  glutenvrij en suikervrij recept

Granola zelf maken: glutenvrij en suikervrij recept

Een van mijn favoriete ontbijtjes is kokosyoghurt met granola. Cruesli uit de supermarkt bevat veel suiker en daarom maak ik het altijd zelf. Zo weet ik precies wat erin gaat. Bovendien is het veeeeeel lekkerder!

Je kunt granola maken met zo ongeveer alles wat je lekker vindt. Vandaag deel ik een glutenvrije variant met je, omdat gluten veel vergen van de spijsvetering en je je lichaam snel een plezier kunt doen door ze uit je voeding te laten. Wij zijn erg gewend geraakt aan tarwe, omdat het voor boeren heel makkelijk te telen is. Daardoor vergeten we weleens dat er ook hele lekkere andere (pseudo-)granen bestaan!

In deze granola gebruik ik haver, boekweit en witte quinoa. dat vul ik aan met noten, cacao, kokos en heerlijke medjoul dadels. Top het af met wat vanille-extract en eventueel wat honing of agavesiroop. Ik eet mijn granola met schapenyoghurt, omdat ik koemelkvrij eet vanwege mijn huid- en darmklachten. Zo wordt ontbijten een feest!

Je kunt ontzettend veel variaties bedenken voor het zelf maken van granola, maar wat is er lekkerder dan de dag starten met een chocolade ontbijtje? ;-)

Benodigdheden:

  • 250 gram havervlokken
  • 250 gram boekweitvlokken
  • 100 gram (gewassen) witte quinoa
  • 50 gram  ongebrande ongezouten cashewnoten of amandelen
  • 50 gram ongebrande ongezouten hazelnoten
  • 2 el cacao
  • 2el kokosrasp
  • 1 tl vanille extract
  • flinke hand medjool dadels
  • snufje himalaya zout
  • 100 ml vloeibare kokosolie, evt. honing of agavesiroop naar wens

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180C. Smelt de kokosolie au bain-marie. Snijd ondertussen de dadels in kleine stukjes. Vet een ovenschaal in met kokosolie en voeg de vlokken, zaden, noten en dadels toe.. Hussel goed door elkaar en bestrooi met cacao en giet hierna de verwarmde kokosolie hierover. Wil je het geheel wat zoeter, dan voeg je nog honing of agavesiroop naar wens toe. Dit gaat nu voor 20 minuten in de oven waarbij je na iedere 5 minuten even omschept om verbranden te voorkomen.

Heerlijk door de (geiten-/schapen-/kokos-) yoghurt of bijvoorbeeld amandelmelk!

Tip:

Je kunt eindeloos variëren. Kies bijvoorbeeld voor verschillende vlokken, zaden en noten (ongezouten en ongebrand). En wissel de cacao eens af met kaneel en/of koek- en speculaaskruiden voor een hele andere smaaksensatie.

Over de schrijver
Kokosyoghurt ontbijtje | Foodsz
Door

Kokosyoghurt ontbijtje | Foodsz

op 29 Mar 2016

[…] Je kunt hier ook nog wat zelfgemaakte granola aan […]

Reactie plaatsen