Groene erwtenpannenkoeken

In de tijden dat ik nog veel tarwe at, was ik verzot op pannenkoeken. Tot ik op advies van Sandra drastisch minderde met tarwe eten. Ineens waren pannenkoeken naar mijn mening niet meer zo’n handige keuze. Ik maakte ze immers altijd met tarwemeel, of af en toe met spelt (super lekker!!!) – maar ja, dat bevat nog steeds gluten en daar ga ik spaarzaam mee om tegenwoordig.

Bovendien minderde ik ook met het eten van suiker. Niet zo handig voor mijn pannenkoekenverslaving, want de lekkerste pannenkoek bleef toch een pannenkoek met heel veel stroop (en liefst ook een plakje bacon). Best leuk al die experimenten met gezond eten, maar ik begon pannenkoeken toch wel echt te missen. Ze zijn immers ook super eenvoudig om te maken!

Gelukkig verloste Sandra mij van mijn lijden. Ze introduceerde mij tot de wondere wereld van de boekweit en quinoa en ik leerde dat ook hiermee superlekkere pannenkoeken te maken zijn! Zie bijvoorbeeld hier mijn recept voor overheerlijke boekweit-spinaziepannenkoeken.

Omdat ik echt niet meer zo’n behoefte heb aan suiker, ben ik wel meer hartige pannenkoeken gaan eten. Wat ik helemaal niet zo erg vind, omdat ze mij doen denken aan de Franse galettes. Zo’n chique naam geeft een pannenkoek toch wat meer schwung, of niet dan?

Experimenteerster als ik ben, vroeg ik me af of die hartige pannenkoeken dan ook met extra ingrediënten te maken zijn. Het leek me zo leuk om ze een kleurtje te geven. Bovendien blijf ik het een uitdaging vinden om genoeg groenten te eten op een dag (500 gram is best veel!). Dus besloot ik in een gekke bui een iets aparts te doen: ik gooide bij mijn pannenkoekenmix erwten in de blender!

Ik hoor je denken: wat??? Maar echt, het resultaat heeft mij blij verrast! Nog een beetje tweaken en ik had ineens een nieuw gerecht bedacht: groene erwtenpannenkoeken. Of zijn het blini’s? Zo zien ze er qua shape namelijk wel uit. Ik heb ze express fluffy gemaakt, omdat ze zo echt als een waardige koolhydraatbron (naast proteïnebron en groentenbron, want erwten zijn naast een groente ook een supergoede eiwitbron!) in een hoofdmaaltijd kunnen meedraaien. Serveer er een lekkere topping met veel groenten bij en klaar is je avondmaal! Of je supersnelle lunch, want je kunt de pannenkoek ook supergoed bewaren en de volgende dag (koud) eten.

Qua ‘toppings’ heb ik flink geproefd en geëxperimenteerd. Hier mijn favoriete aanvullingen op de erwtenpannenkoek:

  • (zelfgemaakte) humus, gemengde gestoomde of gewokte groenten (bijvoorbeeld courgette, prei, broccoli, spinazie) en eventueel wat champignons. Ook superlekker met wat feta erbij! En wat gedroogde tomaat of cherrytomaatjes. Je kunt er werkelijk alle kanten mee op.
  • Een gepocheerd ei. Met lekker veel bieslook, holandaise saus, spinazie en/of zalm. Yummmm!

Heb jij nog een idee voor een leuke topping? Laat hem achter in de comments, want ik ben heel benieuwd. Deze pannenkoeken eet ik maar al te graag elke week wel een keer.

Eet smakelijk!

Benodigdheden:

Voor 500 ml pannenkoekenbeslag (hieruit haal je ongeveer 10 kleine pannenkoekjes)

  • 100 gram boekweit- of quinoameel (ik heb beiden geprobeerd en het is beiden lekker, hoewel de quinoa wat heftiger van smaak is en daar moet je maar net van houden)
  • 150 gram doperwten (diepvries is ok)
  • 200 ml plantaardige melk (bijvoorbeeld amandelmelk of havermelk)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 ei
  • snuf natuurlijk zout
  • kokosolie om in te bakken

Bereiding:

  1. Kook de erwten gaar.
  2. Doe alle ingrediënten voor het beslag (incl. de gare erwten) in de blender en pulseer tot je een glad beslag hebt. Hij mag lekker dik zijn.
  3. Doe een beetje kokosolie in een koekenpan en smelt deze. Je kunt het teveel eventueel weghalen met een stukje keukenrol. De pan hoeft niet te druipen in vet.
  4. Neem een soeplepel en schep wat beslag in de pan. Ik houd altijd ongeveer 1 cm dik en 8 cm diameter aan, maar je kunt ze natuurlijk groter of zelfs kleiner maken (dat laatste is leuk voor feestjes en partijen!). De dikte is wel belangrijk, dit is een recept voor fluffy pannenkoeken, niet voor galettes.
  5. Bak de pannenkoek aan weerszijden gaar. Let op: laat ze niet te bruin worden, dan zie je de mooie groene kleur niet meer ;)

erwtenpannenkoek 3- web

Tip:

Maak kleine pannenkoekjes die je kunt toppen met bijvoorbeeld een plakje zalm, een beetje citroensap en wat dille. Super als appetizer voor een feestje!

erwtenpannenkoek 5 - web

erwtenpannenkoek 4 - web

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen