23 december 2014 

"Je wordt niet dik tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar tussen Oud & Nieuw en Kerst"

Een uitspraak die ik regelmatig voorbij zie komen op Facebook en waar ik het zeker mee eens ben. Het gaat namelijk om je leefstijl; als deze in balans is, kun je prima de feestdagen doorkomen zonder ook maar iets aan te komen of zonder je rot te hoeven voelen. Puur omdat het in jouw leefstijl past. Lekker eten hoort er gewoon bij, met mate, 80/20 toch πŸ˜‰

Hier 3 tips:

1: Balans

Als je 2 dagen een uitgebreid kerstontbijt hebt en ook nog eens uitgebreide diners (lees: gourmet met ladingen stokbrood, sausjes etc. ;-)) en overheerlijke toetjes, houd dan maat en denk aan de balans in je voeding: laat zeker 50% uit groenten bestaan en pas op met de (snelle) koolhydraten (o.a. (stok)brood)! Kies in plaats van alleen maar verschillende soorten afbakbroodjes en lekkere sapjes (lees: ladingen suiker), voor wat meer voedzame voedingsmiddelen en probeer ook bij je ontbijt/brunch groenten te verwerken. Hoe dan? Maak een lekkere groene smoothie, maak een groentenomelet, rasp wat wortel of bietjes of maak een goed gevulde salade als side dish.
Eet tot je 80% vol zit en stop dan met eten; je hoeft jezelf niet bomvol te eten om verzadigd te zijn. Spreek met jezelf van tevoren af welk lekkers je gaat nemen en geniet er dan ook oprecht van!

2: Beweeg ook tijdens de feestdagen

Bewegen hoort erbij, dagelijks minimaal een half uur, dus ook tijdens de feestdagen. Maak een lekkere wandeling samen met je lief/kindjes/vrienden of doe bij slecht weer wat oefeningen in huis (denk aan squatten, lunges, opdrukken, buikspieroefeningen, ren de trap op en af ;-))

3: Geniet πŸ˜‰

Geniet van deze dagen, van het samenzijn met je dierbaren. Laat de feestdagen niet om het eten draaien. Je dagen zijn niet minder leuk als je wat minder stokbroodjes eet, of als je ervoor kiest om maar op 1 van de 2 dagen een toetje te nemen πŸ˜‰ Maar geniet wel oprecht van het lekkers dat je gaat nemen!

Alvast hele fijne dagen!

liefs sandra

Over de schrijver
Reactie plaatsen