Kokosolie: een multifunctioneel topproduct!
28 april 2015 

Kokosolie: een multifunctioneel topproduct!

Werd kokos jarenlang als ongezond bestempeld – vanwege de verzadigde vetten -tegenwoordig kunnen we er niet meer omheen! Vanuit steeds meer hoeken wordt er geconcludeerd dat dit product zo gek nog niet is. Sterker nog: diverse onderzoeken tonen aan dat kokosolie geen cholesterolverhogende werking heeft, in tegenstelling tot wat jaren werd beweerd. Gebruik jij het al? Lees hieronder meer over deze superfood topper!

Kokosolie gezond?

Kokosolie bestaat voor het grootste deel uit verzadigde vetzuren, waardoor het een erg stabiel vet is dat niet snel ranzig wordt en goed bestand is tegen hoge temperaturen. Kokosolie is vloeibaar bij een temperatuur hoger dan 25° C. Bij een lagere temperatuur is het vast, maar het is en blijft hetzelfde product dat kokosolie wordt genoemd. In tegenstelling tot de meeste vetten bevat kokosolie vooral vetzuren met korte en middellange ketens (MCT: Medium Chain Triglyceriden). Deze MCT’s hoeven, in tegenstelling tot langeketenvetzuren, niet door de lever verwerkt te worden. Hierdoor worden ze direct als energiebron ingezet en vindt er geen vetopslag plaats. Daarnaast hebben deze MCT’s dus ook geen gal nodig om geëmulgeerd te worden waardoor ze ideaal zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen.

Hiernaast worden er nog veel meer positieve eigenschappen aan kokosolie toegekend, waaronder:

  • Het zorgt voor een stabielere bloedsuikerspiegel
  • Het bevat laurinezuur en caprylzuur welke een schimmeldodende en antimicrobiële werking hebben. Kokosolie wordt dan ook ingezet voor het versterken van de darmflora (bv. bij Candida Albicans)
  • Het heeft een positief effect op de schildklier doordat het de afgifte van schildklierhormonen verhoogt

Welke kokosolie kies ik nu, met of zonder geur?

Extra vierge kokosolie wordt verkregen door vers vruchtvlees koud te persen. De ontgeurde versie kan op verschillende manier verkregen worden. Wanneer je kiest voor de biologische variant wordt deze verkregen via een natuurlijk stoomprocédé. Kies je voor de goedkope variant dan is de kans groot dat deze is gebleekt en ontdaan is van alle goede voedingsstoffen.

De meningen over de ontgeurde versie zijn verdeeld. Wanneer je de kokossmaak niet erg vindt, zou ik altijd kiezen voor de extra vierge variant. Wanneer je deze smaak echter niet lekker vindt en misschien wel te overheersend, zou ik afwisselen met de biologische ontgeurde variant.

Ook je huid en haar worden er blij van!

Reguliere cosmetica- en beautyproducten zitten vol met chemicaliën, welke door je huid worden opgenomen. Dat willen we natuurlijk niet. Kokosolie is bijzonder geschikt voor je lichaam, zo zou het puistjes en acné verminderen door de ontstekingsremmende werking. Daarnaast beschermt het tegen bacteriën, zoals chlamydia en schimmels. Kies hierbij wel voor de extra vierge kokosolie!

Ik ben zelf groot fan van kokosolie! Ik voeg het toe aan mijn smoothies en havermout, gebruik het om in te bakken, maar ook als haarmasker, als huidolie en als make-up remover! Een multifunctionele topper dus.

Waar gebruik jij kokosolie allemaal voor?

Over de schrijver
De voordelen van Bulletproof Coffee | Foodsz.nl
Door

De voordelen van Bulletproof Coffee | Foodsz.nl

op 02 May 2016

[…] te leggen, heb ik eigenlijk een heel artikel nodig. Gelukkig heeft Sandra die al eens geschreven! Hier vind je het hele verhaal. Ik beperk mezelf hier even tot een korte […]

Reactie plaatsen