Hoe neem je een koude douche? Een voorbereiding in 8 stappen
31 maart 2016 

Hoe neem je een koude douche? Een voorbereiding in 8 stappen

Vorige week schreef ik over de voordelen van koud douchen. Nadat we deze post op Facebook hadden gedeeld, ontving ik van verschillende mensen super leuke reacties en hele slimme vragen. Ik had nooit verwacht dat er zoveel animo voor koud douchen zou zijn en was dan ook blij verrast!

Een van de vragen die ik ontving was: hoe doe je dat nou eigenlijk: koud douchen? Ga je er gewoon in een keer onderstaan (zoals ik mensen in de sauna weleens zie doen met die gekke enge emmers die je in een keer boven je hoofd leegkiepert), of zijn er een soort spelregels aan verbonden? En zijn er misschien manieren waarop je koud douchen voor jezelf makkelijker kunt maken?

Mijn antwoord is: jazeker! Je kunt het heel makkelijk voor jezelf maken en er zijn wel een paar handige ‘spelregels’. Deze heb ik hieronder voor je uitgeschreven, in 8 eenvoudige stappen.

Stap 1: Luister naar je lichaam

De eerste stap – en eigenlijk de basis van alles wat je met je lichaam doet – is: luisteren naar wat je lichaam zegt. Dit is de manier om bij blootstelling aan koude niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Zoals Wim Hof altijd zegt: voelen is begrijpen. En niet voelen leidt tot vervelende zaken als blessures bij het sporten en burn-outs door te lange continue stress (mijn eigen aanvulling op basis van mijn eigen ervaring).

Een koude douche kan hard aankomen als je hier niet aan gewend bent. Begin daarom rustig aan en bouw je douche langzaam op. Als je goed naar je lichaam luistert, zal het je vertellen wanneer het tijd is om door te gaan naar de volgende stap. Je kunt de stappen die ik hier omschrijf allemaal in 1 douche doen. Waarschijnlijker is echter dat je lichaam jou vertelt dat je, al naar gelang je meer koude douches neemt, je stappen kunt uitbouwen.

Overigens, schrik niet als jouw lijf bij de eerste aanraking met de koude straal compleet in de weerstand schiet. Dit is heel normaal. Wij zijn zo gewend aan het idee dat kou ‘pijn’ doet, dat afkeer ook de eerste reactie is die wij zullen hebben bij het ervaren van een koude douchestraal. Vraag jezelf hierbij steeds heel goed af: is het mijn lijf die zegt dat ik dit niet moet doen, of is het mijn hoofd die ‘nee’ zegt? Bedenk je dat je lijf het wel weet, maar dat je hoofd zich weleens kan vergissen!

Stap 2: Langzaam kouder

Je hoeft niet meteen onder een ijskoude docuhe te gaan staan. Laat je lichaam eerst eens rustig kennismaken met een lauwe douche. 20 Graden is al een heel groot verschil met 38 graden (de temperatuur waarop wij gemiddeld genomen gewend zijn om te douchen).

Stap 3: De benen en billen

Als je de eerste kennismaking met een lauwe douche hebt gemaakt en je weet hoe te luisteren naar je lichaam, kun je beginnen met de echt koude douche. Richt je de straal als eerste op je voeten. Werk dan langzaam omhoog naar je benen en dan naar je billen. Dit gedeelte van je lijf zal de impact van de koude het mist heftig ervaren.

Stap 4: De armen

Ben je aan de koude douchestraal op je benen gewend, dan kun je deze langzaam verder gaan met je armen. Je handen zullen altijd wel wat gevoelig aan blijven voelen, omdat bij koude impact het bloed als eerste uit je extremiteiten trekt (handen, voeten) en dit een gevoel van pijn of stijfheid kan geven. Dat is echter niet erg en het zal met elke koude douche iets minder worden.

Stap 5: De rug

Zijn de armen, benen, billen en buik onder de douche geweest, dan kun je nu de schouders en rug eronder zetten. Letterlijk! Persoonlijk vind ik dit altijd het heftigste deel van mijn lichaam. Maar na een paar seconden valt het toch heel erg mee en begin ik het zelfs lekker te vinden. Heus waar.

Stap 6: De core

Pas als je alle delen van je lichaam (met uitzondering van het hoofd) hebt gehad, is het tijd om je buik/borst/hartstreek te laten kennismaken met de koude douche. Dit doen we omdat je core – zoals dit gedeelte van het lichaam ook wel genoemd wordt – altijd 35 graden moet blijven om je organen goed te laten werken. Als je er dus ineens een koude douche op zet, kan het weleens zijn dat je lichaam dit als een hele heftige schok ervaart en je meteen in een afterdrop schiet.

[fullwidth background_color=”#f2f6f9″ background_image=”” background_parallax=”none” parallax_speed=”0.1″ enable_mobile=”no” background_repeat=”no-repeat” background_position=”left top” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_webm=”” video_mp4=”” video_ogv=”” video_preview_image=”” overlay_color=”” overlay_opacity=”0.5″ video_mute=”yes” video_loop=”yes” fade=”no” border_size=”0px” border_color=”” border_style=”solid” padding_top=”40″ padding_bottom=”40″ padding_left=”20″ padding_right=”20″ hundred_percent=”no” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” class=”” id=””]Een afterdrop is een natuurlijke reactie van je lichaam op te heftige koudeblootstelling die je core langzaam tot onder de 35 graden laar dalen. Je lichaam gaat dan heftig bibberen en je voelt je heel koud. Dit kan na flinke kou wel een uur of langer aanhouden! Als je zo’n reactie ervaart, betekent het dat je te lang of te snel de koude in bent gegaan. Het is dus goed jezelf altijd aan te leren het moment van een afterdrop voor te zijn door goed naar je lichaam te luisteren en blootstelling aan koude langzaam op te bouwen. Je kunt de weerstand van je lichaam aan de koude wel degelijk trainen, maar dit is een heel geleidelijk proces en het is verstandig daar respect voor te hebben.[/fullwidth]

Stap 7: Het hoofd

Als je alle delen van je lichaam onder de nek aan de kou op je lijf gewend zijn, mag je pas je hoofd onder de douchestraal doen. De koude straal op je hoofd is heerlijk en brengt fijne voordelen, zoals het loskomen van het gelukshormoon endorfine. Toch is het verstandig dit langzaam te doen, want het is ook het deel van je lichaam wat het meeste impact van de koude ervaart. Via je hoofd kan namelijk veel warmte ontsnappen en een warm hoofd draagt er aan bij dat je ook minder snel een koud lijf ervaart. Daarom dragen veel mensen in de winter ook een muts en heeft zelfs Wim Hof een muts op als hij in zijn korte broek een berg beklimt. Buiten dat het leuk staat, natuurlijk!

Stap 8: de verlenging

Heb je al deze stappen doorlopen, dan ben je aangekomen bij de volgende uitdaging (als je wilt): proberen of je je tijd onder de koude douche kunt rekken. Dit heeft niet per se hele grote extra gezondheidsvoordelen, maar het helpt te wel je lichaam te trainen om minder last te hebben van koude-impact, bijvoorbeeld in de winter.
Persoonlijk moet ik zeggen dat ik hier veel baat bij heb gehad. Zo heb ik in de winter tot de temperatuur rond het vriespunt is en ik weet dat ik lange tijd buiten moet stilstaan (bijvoorbeeld wachtend op het ov) geen winterjas meer aan en klaag ik bij het naar bed gaan nooit meer over koude handen en voeten. En mijn vriend kan getuigen dat dit voor mij een huge verandering is! Zoals ik al zei: dit is enkel leuk als je dat zelf prettig vindt. Als je het prima vindt om jezelf dik aan te kleden en het af en toe koud te hebben, hoef je het zeker niet te doen 😉

Een voorzichtig begin kan een koude douche op termijn heel lekker en heilzaam maken. Hoe bevalt de koude douche voor jou? Ik ben heel benieuwd naar je ervaring!

Over de schrijver
Reactie plaatsen