Matcha latte

Matcha is helemaal hot onder trendy foodies in New York. Zelf bij de Starbucks verkopen ze tegenwoordig Matcha Lattes, heb ik gehoord. Nu heb ik dat niet proefondervindelijk ondervonden, want ik kom eerlijk gezegd nooit in de Starbucks. Toch vond ik een fascinerend gegeven. Matcha is namelijk super gezond! Reden genoeg dus voor mij om mijn eigen Matcha Latte te maken.

Matcha is een poeder gemaakt van vermalen gedroogde groene thee bladeren. De laatste weken voor de oogst worden deze theebladeren afgeschermd van de zon, waardoor er extra l-theanine aangemaakt wordt. Dit aminozuur staat bekend om zijn kalmerende werking. En dat is een mooie balans met de cafeïne die de theebladeren bevatten.

Omdat ik geen koffie – of zo min mogelijk koffie – wil drinken vanwege de cafeïne en de irriterende werking op het slijmvlies, vind ik matcha een mooie vervanger wanneer ik een oppepper nodig heb. Na het drinken van koffie voel ik me vaak erg gehaast. Dit heb ik niet na het drinken van een matcha latte.

De gezondheidsvoordelen van matcha:

  • Het is hoog aan chlorofyl (het groene pigment in bladeren bekend om zijn gezonde eigenschappen)
  • Het bevat veel anti-oxidanten
  • De groene thee helpt het LDL-cholesterol te verlagen en het bloedsuikergehalte te stabiliseren

Ik geef toe, de smaak is even wennen. Het is natuurlijk ook geen koffie, maar een geheel eigen drankje. Na wat experimenteren met het recept, ben ik nu helemaal om. Ik ben benieuwd of jij het ook zo lekker vindt!

Benodigdheden:

  • 1 tl matchapoeder
  • 100 ml water
  • 150 ml ongezoete amandelmelk
  • aantal druppeltjes vanille-essence 

Bereiding:

Breng het water aan de kook en laat ongeveer 2 minuten afkoelen, zodat het water een temperatuur heeft van ongeveer 80 graden. Verwarm ondertussen de amandelmelk, voeg wat druppeltjes vanille essence toe en klop op met een melkopschuimer.
Schenk het water in een mooi glas en roer de matcha poeder er goed doorheen met een bamboe opkloppen of garde.   Schenk vervolgens de amandelmelk erop.
Enjoy!

Tip:

Naar wens kun je de matcha latte zoeten met ahornsiroop of koudgeslingerde honing.

Over de schrijver
Reactie plaatsen