Mijn ochtendritueel

Ik zal eerlijk zijn, want eens kom je er toch wel achter: ik ben een behoorlijke nerd. Ik hou van elektronische muziek met piepjes en bliepjes, haalde in mijn tienerjaren maar al te graag de systeemkast van mijn pc uit elkaar om alles los te trekken en vervolgens weer in elkaar te zetten, vond met techniekles op de middelbare school niets leuker dan hotelschakelingen aanleggen en bouw tegenwoordig graag websites. Althans, dat doe ik als ik niet bezig ben met yoga, tot mezelf kom in een ijsbad, of sta te koken.

Waar het eigenlijk op neer komt, is dat ik niets leuker vind dan er achter komen hoe dingen werken. Eigenlijk maakt het me geen klap uit op welk gebied dat is. Gezondheid is hierom mijn favoriete terrein, aangezien niemand het met elkaar eens is en onduidelijk is welk van de wetenschappelijke onderzoeken we nu écht kunnen geloven. Het devies luidt daarom ook vaak: luister naar je gevoel. En dat is iets waar wij Westerlingen niet per se heel goed in zijn. Daarom krijgen we zelfs van yoga burn-outs en vieren dertigersdilemma’s hoogtij.

In mijn fascinatie over gezondheid en naar je gevoel luisteren en mijn behoefte om alles te berijpen, ontdek ik weleens kanten van mezelf die me compleet verrassen. Bijvoorbeeld dat ik heel blij word van ’s ochtends een vast schema hanteren, terwijl ik dacht een totale chaoot te zijn die niet van structuur hield. Zo’n schema noemen ze ook wel ochtendritueel en weet je… Zo’n ritueel blijkt dus helemaal niet zo gek te zijn.

De zin van ochtendrituelen

Hoewel ik altijd dacht dat ochtendrituelen onzin waren, kwam ik er achter dat dit echt een ding is. Blijkbaar ben ik niet de enige die hier wel bij vaart. In menig zelfhulpboek (want ja, die lees ik als nerd natuurlijk ook) komen ochtendrituelen ter sprake. Zo heb ik weleens ergens gelezen dat een ochtendroutine de beste weg is naar succes.

Dat soort ononderbouwde statements zijn natuurlijk lastig, maar als ik om me heen kijk, heb ik wel het gevoel dat er een kern van waarheid in zit. Als je er over nadenkt, worden we de hele dag zo geleefd, dat er best iets voor te zeggen is dat we tijd inplannen om even helemaal zelf de agenda te bepalen en de dingen te doen die onszelf een goed gevoel geven. De ochtend lijkt hiervoor de uitgewezen periode, omdat de rest van de dag al gauw een loopje met ons neemt.

Als ik er over nadenk, zijn er simpelweg 4 redenen waarom een ochtendritueel fijn is:

  • Het geeft je een (goede!) reden om uit je bed te komen (beter dan het feit dat je naar je werk moet)
  • Je dag beginnen met wat simpele ‘taken’, bereidt je perfect voor op de hele dag snoeiharde resultaten neerzetten
  • Het geeft je de tijd om even helemaal met jezelf te zijn, zonder afleiding van anderen die iets van je willen of waar jij iets mee moet
  • Het geeft je tijd. En daarvan hebben we vaak het gevoel dat we het te weinig hebben, niet?

Het ultieme ochtendritueel

Maar wat is dat nou eigenlijk, een ochtendritueel? Kan dat ook zijn lang doen over het wakker worden, opstaan met een ontbijt op bed en relaxen met een (digitale) krant?

Het antwoord: ja. Eigenlijk is natuurlijk alles wat je ’s ochtends routineus doet een ochtendritueel zijn. Of dit nu goed voor je is, of niet doet er trouwens ook niet per se toe. Echter bedoel ik met een ‘ochtendritueel als de weg naar succes’ (whatever jouw definitie hiervan ook is) een ochtendritueel dat je power geeft om flink te shinen. Op de dag zelf en alle dagen die erop volgen. Iets van een stijgende lijn dus.

Als ik kijk de mensen om mee heen die hun ochtendrituelen volgens dit principe hebben ingericht, valt me een ding op: allemaal doen ze iets om hun gedachten waar te nemen, hun lijf te voelen en hun lijf te voeden. Ook bekende mensen die ik graag volg, voldoen aan dit principe – of het nu bewust is of niet. Zo doet Tony Robbins (mocht je deze über-fascinerende man nog niet kennen, kijk vooral I am not your guru, beschikbaar op Netflix!) een paar rondjes van een bepaalde ademhalingsmethode, springt hij in een koud bad en staat hij even stil voor alles waar hij dankbaar voor is. Vervolgens eet hij een ontbijt van groenten en vis, wat volgens hem alle voedingsstoffen bevat die hij nodig heeft.

Gek genoeg lijkt mijn eigen ochtendritueel hier wel een beetje op. En dat zeg ik echt niet om op te scheppen, mijn leven ziet er verder LANG niet zo uit als het leven van Tony Robbins. Maar wie weet kom ik daar ooit wel, als ik zo door blijf zetten met mijn ochtendroutine…

Just kidding! ;) Volgens mij is het gewoon een toevalligheid die is ontstaan vanuit het feit dat het fijn is.

Mijn ochtendritueel

Nu ben je wel benieuwd naar mijn ochtendritueel zeker? Inmiddels heb ik hem flink getweaked en geoptimaliseerd op basis van waar ik me het beste bij voel. Hij is als volgt:

Bij voorkeur word ik uit mezelf wakker Ik laat de gordijnen in mijn slaapkamer net zo openstaat dat het zonlicht mij rond 6u wekt. Een tijdje was dit zelfs 5u en dat vond ik überchill! Alleen dat kan ik niet altijd volhouden, aangezien ik ook graag laat naar bed ga. In de winter heb ik trouwens eveneens niks aan deze strategie. Dan zet ik de eerste weken braaf de wekker tot mijn ritme zich vanzelf aanpast.

Vervolgens sta ik direct op (geen gesnooze, daar word ik mega gaar van!) en drink ik een groot glas water.

Dan ga ik naar de woonkamer en pak ik mijn yogamat. Eerst doe ik een ronde ademhalingsoefeningen volgens de Wim Hof Methode – een speciaal soort ademhaling die mijn systeem reset (althans, zo ervaar ik dat). Die oefening is overigens vrij vermoeiend en op sommige dagen doe ik daarom liever de nadi shodana – een oude Indiase pranayama (ademhalingsoefening) volgens de yogatraditie.

Daarna doe ik wat yogahoudingen die me helpen gronden (ik ben namelijk een enorme zwever), enkele houdingen voor flexibiliteit en enkele houdingen om kracht te ontwikkelen. In al mijn nerdiness train ik hard om de ‘schorpioen’ (Vrischikasana) te kunnen. Die ik overigens niet met foto kan illustreren, omdat ik hem nog niet kan. Dat dus voor later (hoop ik).

Na mijn yogaronde neem ik 10 tot 30 minuten de tijd om te mediteren. Soms doe ik dit op een bepaalde motiverende gedachte, soms op dankbaarheid en soms op niks (los van gedachten). Dat hangt een beetje van mijn bui af en waar ik behoefte aan heb.

Vervolgens spring ik onder de warme douche, om af te sluiten met een koude (lees hier waarom) en maak ik een bulletproof coffee. Ik heb er dan zo’n 2 uur opzitten.

Na die tijd voel ik me helemaal klaar om met de dag te beginnen. Mijn telefoon laat ik trouwens tijdens dit alles uitstaan, want ik wil geen enkele afleidende prikkel. Het gaat er echt om dat ik even helemaal tijd voor mezelf heb en dit is de methode waarmee ik dat ten volste ervaar.

Nu ben ik benieuwd: heb jij een ochtendritueel? En hoe ziet die er dan uit? Misschien kan ik er nog wat van leren!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen