Mindful eten: 5 tips

Mindful eten, hoe doe je dat? Die vraag krijg ik vaak. Want wat is mindful precies? En hoe hangt dat samen met eten?

Mindfulness is met bewuste aandacht in het hier en nu zijn, zonder te oordelen. Zodat je bewuste keuzes maakt, in plaats van op de automatische piloot.

Mindful eten wil zeggen: eten met aandacht op je eten en rust in het hoofd. Zodat je een andere relatie met eten opbouwt. Het gaat hierbij niet om wat je eet, maar om hoe en waarom je eet. Wanneer je eet met aandacht, zal je ervaren dat de maaltijd je meer voedt. Zo ga je ook ervaren hoe lekker gezond eten eigenlijk is.

Hoe vaak gebeurt het dat je eet zonder dat je erbij nadenkt? Bijvoorbeeld voor de televisie, achter je laptop, tijdens het reizen. Herkenbaar?

Ik betrap mezelf hier geregeld op. Voor ik het weet, heb ik mijn maaltijd op, maar geeft me dit geen gevoel van verzadiging. Ik ben immers met mijn hoofd niet met het eten bezig geweest. Hoe kan mijn lichaam dan verzadigt raken? Juist. Dus plan ik nu braaf mijn rustmomentjes in en eet ik niet meer achter mijn laptop.

5 tips om mindful te eten:

Tip 1: Eet aan tafel

Maak tijd voor je maaltijden. Kom achter je werkplek vandaan en ga even bewust genieten van je maaltijd.

Tip 2: Eet met aandacht, dus zonder telefoon/televisie

Focus! Aandacht op het eten, dus laat je niet afleiden door je telefoon of door de televisie.

Tip 3: Kauw bewust

Door goed te kauwen – minstens 30x per hap (ja ik weet het, dit is veel, maar zeker het proberen waard) – breng je je spijsvertering alvast op gang. Speeksel bevat immers het enzym amylase waardoor de vertering van koolhydraten al in je mond start. Maar er is meer. Door goed te kauwen, neem je de tijd voor je maaltijd en zal je lijf een beter gevoel van verzadiging ervaren.

 Tip 4: Proef bewust

Door goed te kauwen, kun je jezelf afvragen wat je allemaal proeft. Laat alle smaken tot je doordringen.

 Tip 5: Stop met eten bij het eerste gevoel van verzadiging

Je bord hoeft niet leeg. Wanneer je voelt dat je begint vol te raken, stop dan met eten. Je lijf heeft immers energie nodig om de maaltijd te verteren. Hoe meer je eet, hoe minder energie er simpelweg over blijft om andere dingen te doen. Er is een duidelijke link tussen onze darmen en onze hersenen: de hersen- darm as genoemd. Hoe we ons voelen, hangt onder andere af van hoe onze darmgezondheid is. Ter ondersteuning hiervan is het dus belangrijk om de spijsvertering niet te overbelasten, want dit ga je terug zien in hoe je je voelt!

Wat zijn jouw tips om mindfull te eten? Laat het me weten!

Over de schrijver
Reactie plaatsen