Mindfulness: 7 tips voor een mindful leven

Mindfulness: 7 tips voor een mindful leven

Mindfulness is met je bewuste aandacht in het hier en nu zijn, zonder te oordelen. Zodat je bewuste keuzes maakt, in plaats van op de automatische piloot. Je kijkt met een afstandje naar je eigen gevoelens, emoties en gedachten die je op dat moment ervaart. Je wordt je hiervan bewust. Met als gevolg dat je steeds meer rust gaat ervaren en dat je meer acceptatie gaat voelen.

Je herkent het vast wel. Telefoneren tijdens het autorijden of tijdens het fietsen, lunchen achter je laptop, je boodschappenlijstje in je hoofd al maken tijdens een yogales… Oftewel: meerdere dingen tegelijk doen en niet met het moment zelf bezig zijn. Ik betrap mezelf hier ook geregeld op, maar de afgelopen jaren heb ik hier voor mezelf een patroon in gemaakt wat mij helpt om meer mindful in het leven te staan.

Eigenlijk ben ik al jaren geleden begonnen met mindfulness toen ik samen met mijn broer een meditatie cursus ging volgen. Ik was toen een jaar of 18. Maar veel verder dan af en toe mediteren kwam ik toen nog niet. Dit is begonnen toen ik tijdens mijn revalidatie na het snowboardongeluk in 2013 ergotherapie kreeg. Ik werd geholpen met het inplannen van mijn dagen, oftewel met realistisch plannen en ja, daar hoorden veel rustmomenten in. Mijn lichaam kon het immers niet op brengen om maar achter elkaar door te gaan. Na een half jaar ergotherapie was dit voor mij een complete leefstijl geworden. Ik plande mijn weken met lijstjes en laste dagelijks meerdere rustmomentjes in.

Maar ja, een leefstijlverandering is stap een, het vasthouden van deze leefstijlverandering is stap twee. In tijden van stress en drukte betrap ik mezelf er vaak op dat ik weer aan het jagen ben en weinig rustmomenten – of eigenijk helemaal geen rustmomenten – in las. En ja, daar wordt mijn koppie niet bepaald rustiger van ;-)

Ik geef je hieronder mijn 7 tips om mindful door het leven te gaan:

Tip 1: Begin de dag met dankbaarheid en positiviteit

Het lijkt misschien heel normaal en vanzelfsprekend om dagelijks weer wakker te worden, maar dit is niet voor iedereen het geval. Wees dankbaar dat je weer een dag mag ervaren en start de dag met een glimlach. Zeg tegen jezelf dat je deze dag positief tegemoet gaat. Alleen al door dit tegen jezelf te zeggen, stap je met een goed gevoel je bed uit. Laat de dag maar komen!

Tip 2: Hou een dankbaarheidsboekje bij

Wat is nu een mooiere afsluiter van de dag dan nog even de dag door te nemen en te kijken naar het moois wat je die dag hebt mogen ervaren, of wat er voorbij is gekomen? Ik heb zelf een dankbaarheids-appgroep met twee vriendinnen, waarin we dagelijks appen waarvoor we dankbaar zijn. En dit zijn soms echt de kleinste dingen, zoals de zon die schijnt. Maar juist deze kleine dankbaarheidsuitingen laten die glimlach op je gezicht verschijnen en je in het hier & nu leven. Heerlijk vind ik het ☺

Tip 3: Plan je week

Maak in het weekend een planning voor de komende week en neem hierin dagelijks rustmomenten op. Maak het belangrijk. Zo zorg je er bewust voor dat je pauzes inlast zodat je even kunt opladen en daarna weer met volle aandacht verder kunt.

Tip 4″: Tel je zegeningen

Ja, dit klinkt misschien heel zweverig of cliché, maar ik vind het heel fijn! Juist in moeilijke tijden is het mooi om te proberen te kijken naar de mooie en fijne dingen die het leven je te bieden heeft. Kijk naar wat er wel goed gaat, naar wat je allemaal bereikt hebt, naar welke lieve vrienden en vriendinnen je hebt, naar je geweldige familie. Juist door hier bewust van te zijn, heb je kracht om om te gaan met moeilijke momenten. Accepteer daarbij verdriet en dagen/momenten dat je minder lekker in je vel zit. Verdriet hoort bij het leven. Laat het er zijn, omarm het. En vertrouw erop dat het weer voorbij gaat.

Tip 5: Las dagelijks een me-time momentje in

Even een momentje tijd voor jezelf. Maak hier tijd voor, maak het belangrijk. Ik bof dat ik een heerlijk hondje heb waarmee ik dagelijks een lekkere wandeling door duin en over strand maak. Dit is echt mijn me-time momentje. En ook de ademruimte oefening is favoriet!

Tip 6: Vermijd energiezuigers

Je herkent ze vast wel, mensen waarbij je altijd leeggezogen voelt. Deze mensen geven je geen energie, maar kosten je energie. Zonde van jouw energie, toch? Maak eens een lijstje: wie geven jou energie? En wie kosten jou energie? Kun je hierin iets veranderen? In je eigen houding, of in minder frequent afspreken bijvoorbeeld?

Tip 7: Stop met multitasken

Tegenwoordig is het een begrip en ook al lijkt het efficiënt: het voorkomt dat je met je volle aandacht in hier en nu bent. In plaats van dat het je rust brengt, geeft het je stress en onrust. Spreek met jezelf af dat je je volle aandacht richt op een taak.

Wat zijn jouw tips voor een mindfull leven? Deel je tips hieronder!

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen