Negatieve effecten van verkeerde voeding

Ieder lichaam is anders. Ik geloof dan ook niet in één passend voedingsadvies of dieet voor iedereen. Want hoe kan het dat de ene persoon bij wijze al aankomt van het kijken naar een boterham en de andere persoon er 10 op een dag eet zonder ook maar een grammetje aan te komen? Juist, advies op maat dus.

Nu is er al veel geschreven over wat gezonde voeding is, maar wat is nu verkeerde voeding? En wat zijn de negatieve effecten hiervan? En geldt dat dan voor iedereen? Tijd om alles even op een rijtje te zetten voor jullie!

Wat zou iedereen moeten vermijden?

Als we denken aan Puur en Natuurlijk, dan zouden we allemaal de volgende voeding moeten vermijden voor onze gezondheid:

 • Glucose & fructose:
  Deze zijn ontstekingsbevorderend, niet goed voor je mooie huidje dus. Ook zorgen ze voor bloedsuikerspiegel-schommelingen, wat je humeur en energielevel ook niet ten goede komen. Daarnaast wordt fructose in je lichaam omgezet in vet!
 • Transvetten:
  In al die lekkere koekjes, chipjes en die o zo gezonde margarine voor op je boterham (not). Is het slechtste vet wat we kennen en wordt gevormd bij het harden van vloeibare vetten. Transvet laat je aderen dichtslibben.
 • E621 / glutamaat:
  Ook wel Vetsin, mononatriumglutamaat en smaakversterker genoemd. Het is onze vijfde smaak die we kennen en is te vinden in meer producten dan je zou willen, zoals in de meeste chipssoorten (met smaakjes), maar ook in kruidenmengsels en bijvoorbeeld pizza’s. Zeker vermijden, al helemaal voor je kleintje. Smaakversterker kan klachten geven van hoofdpijn, maar ook je hersenen aantasten. Vooral de Chinees gebruikt deze smaakversterker rijkelijk, waardoor veel mensen klachten ervaren bij het eten van Chinees (opvliegers, hoofdpijn, hartkloppingen ed).
 • Kunstmatige zoetstoffen:
  Alles wat kunstmatig is vermijden. Je houdt je hersenen voor de gek met gevolgen van bloedsuikerspiegel-schommelingen. Daarnaast worden diverse kunstmatige zoetstoffen gerelateerd aan een verhoogde kans op het ontstaan van kanker.
 • Ontstekingsbevorderende vetzuren:
  Oftewel de meeste omega 6 vetten, met uitzondering van GLA. Deze vetzuren zijn onder andere te vinden in zonnebloemolie. Tegenwoordig krijgen we in verhouding met de ontstekingsremmende omega 3 vetzuren veel te veel omega 6 vetzuren binnen, waardoor de balans verstoord is. Veel producten in de supermarkt zijn gemaakt met zonnebloemolie, of drijven in olie op basis van zonnebloemolie. Denk maar eens aan olijven, tonijn, chips, pesto. Deze vetzuren bevorderen ontstekingen, dus heb je bijvoorbeeld last van reuma, of puistjes, dan doe je er verstandig aan deze te vermijden!

Simpel gezegd: vermijd alle binnenste paden van de supermarkt! Dan kom je al een heel eind.
Al deze voedingsmiddelen/ingrediënten zijn meer vulling voor je lichaam dan voeding. Vermijd je deze, dan zul je ervaren wat een weldaad dat zal zijn voor je huid, darmen en gemoedstoestand.

Maar als we dan meer op maat gaan kijken, dan zijn er nog meer voedingsstoffen, die wanneer je lichaam er niet goed op reageert diverse negatieve effecten kunnen hebben. Want, niet iedereen kan dezelfde voeding verdragen. Naast diverse voedselallergieën die we kennen, kunnen mensen ook reageren op onderstaande stoffen:

 • Lactose
  Lactose is een melksuiker en komt voor in alle zuivelproducten. In je darmen wordt deze melksuiker omgezet door een enzym (lactase) welke veel mensen onvoldoende aanmaken in de darmen. Het schijnt dat kinderen dit enzym tot een leeftijd van 4 jaar nog wel aanmaken, maar dat het hierna al afneemt, waardoor de melkproducten niet voldoende verteerd kunnen worden met klachten van gisting: gasvorming, opgeblazen gevoel, misselijkheid en in sommige gevallen ook diarree. Eet je dit dan toch, terwijl je hier eigenlijk intolerant voor bent, dan kun je je darmslijmvlies schaden.
 • Gluten
  Tegenwoordig zijn steeds meer mensen gluten-sensitief, wat inhoudt dat zij zich beter voelen wanneer zij glutenvrij eten. Het kan zijn dat zij een intolerantie hebben opgebouwd voor gluten, door het teveel gegeten te hebben. Blijven zij het eten, dan kunnen de gluten het darmslijmvlies irriteren, met alle gevolgen van dien (ontstekingen, lekkende darm, verhoogde kans op intoleranties).
 • Koemelk
  De caseïne in koemelk kan het darmslijmvlies irriteren
  Daarnaast bevat koemelk (en eigenlijk alle zuivelproducten) lactose
 • Sulfiet
  Conserveermiddel in onder andere wijn en gedroogd fruit, wat hoofdpijn en huidklachten kan veroorzaken.

Het allerbelangrijkste zijn je darmflora en je vertering! Wanneer deze niet optimaal is, kan voeding niet voldoende worden opgenomen.

Heb jij last van huidklachten? Darmklachten? Dips? Moeheid? Hoofdpijn? Kijk dan eens naar je voeding!

liefs sandra

Over de schrijver
Reactie plaatsen