Rabarbertaart

Omdat het vandaag Moederdag is, besloot ik een taart te bakken. Een rabarbertaart met crumble, om precies te zijn. Ik zag bij de groentenboer hele mooie stengels rabarber liggen en kon het niet nalaten deze mee te nemen. Nu is rabarber best een lastig product om mee te werken. Je verwacht een zoete smaak, maar vaak kent het fruit (is het eigenlijk wel een fruit, of is het een groente?) een flink zure ondertoon. Gelukkig is daar met wat creativiteit een hele leuke twist aan te geven.

Best een uitdaging, maar daar houd ik van. Al jaren probeer ik te bakken, maar echt goed ben ik hier nooit in geweest. Waarschijnlijk door mijn ongeduld ten aanzien van wegen en meten. En tja, als je niet precies werkt, kunnen baksels niet lukken. Gelukkig ben ik door schade en schande wijs geworden en heb ik mijn leven gebeterd. Dat moet ook wel, als je recepten schrijft! Want hoe kan je anders aan anderen uitleggen hoe ze een gerecht kunnen maken? ;)

Het bloggen voor deze website heeft me dus eigenlijk geholpen. Tegenwoordig maak ik de lekkerste (al zeg ik zelf) baksels. Ik vind niets leuker dan urenlang in de keuken staan en experimenteren tot ik de perfecte smaakcombinatie en consistentie heb gevonden. Zeker als ik glutenvrij en suikervrij bak, is dat best een uitdaging. Zoals ook met deze rabarbertaart het geval was.

Toch kan ik met trots zeggen dat het gelukt is een overheerlijke taart te maken die ook perfect is als je glutenvrij, lactosevrij en suikervrij eet. Dat laatste betekent trouwens niet dat er geen natuurlijke suiker in de taart zit! Om de zure smaak van de rabarber te neutraliseren en een lekkere zoete taart te krijgen, heb ik deze gezoet met appeldiksap en de toevoeging van een appel. Een beetje gember geeft de taart vervolgens een spicy kick. Daar kan je je moeder (en jezelf) wel blij mee maken!

Let trouwens op dat je glutenvrije haver koopt als je echt glutenvrij wilt eten. Niet alle haver heeft deze garantie.

Ik wens je een hele fijne (zonnige, yeeeeaah!) Moederdag! Als je de taart maakt, laat je dan even weten wat je er van vond?

Benodigdheden:

Voor het deeg:

 • 120 gram amandelmeel, 60 gram havermeel (zelf gemalen van havermout)
 • 36 gram kokosbloesemsuiker
 • 2 los geklopte eieren
 • 2 flinke eetlepels kokosolie (onthard)

Voor de vulling:

 • 300 gram rabarber
 • 1 appel in kleine stukjes
 • 1 el appeldiksap
 • 1 tl geraspte verse gember

Voor de crumble (topping):

 • 50 gr havermout
 • 50 gr kokosolie (onthard)
 • 9 gr kokosbloesemsuiker

Bereiding:

 1. Warm de oven voor op 190 graden.
 2. Maak het deeg. Zeef het meel en de kokosbloesemsuiker en meng deze samen met de natte ingredi├źnten (ei en kokosolie). Er ontstaat zo een plakkerig deeg.
 3. Neem een springvorm en bekleed de onderkant met een vel bakpapier. Vet de randen in met wat kokosolie.
 4. Bekleed nu de springvorm (bodem en randen) met het deeg.
 5. Maak de vulling. Snijd de rabarber en appel in stukken van ongeveer 2 cm. Meng met het appeldiksap en de geraspte gember.
 6. Schep de vulling in de taart.
 7. Zet de taart 30 minuten in de oven.
 8. Maak intussen de crumble. Meng de havermout met de kokosolie en de kokosbloesemsuiker tot een grof geheel.
 9. Haal na 30 minuten de taart uit de oven en verdeel de crumble over de bovenkant.
 10. Zet de taart nog 15 minuten terug in de oven en voilà: je rabarbertaart is klaar!

rabarbertaart met crumble4

rabarbertaart met crumble

rabarbertaart met crumble3

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Janneke
Door

Janneke

op 11 Jul 2016

Hallo! Ik wil graag dit recept zeer binnenkort maken. Nu vraag ik mij af wat ik als vervanger vsn de appel diksap kan gebruiken. Ik woon nl in Australie en hier kennen wij geen appel diksap... Ik kijk uit naar uw reactie :) Groetjes, Janneke

Janneke
Door

Janneke

op 12 Jul 2016

Wat ik mij ook nog afvraag is kan ik deze taart invriezen? Als dat kan voor hoelang? Groetjes, Janneke

Reactie plaatsen