Raw vegan cheesecake

Vandaag ben ik jarig en bij een verjaardag hoort.. TAART! Dus dook ik de keuken in om een heerlijke taart te “bakken”. Rauwe taartjes maken doe ik al jaren, met een vulling van hangop van volle griekse yoghurt en wat citroenzest. Ontzettend lekker, maar aangezien ik zuivelvrij probeer te eten ben ik wat meer gaan experimenteren met veganistische baksels. Ik ben dol op cheesecake, maar een echte foodie kan natuurlijk niet met een cheesecake bomvol roomkaas en suiker aan komen ;-) In plaats van roomkaas en suiker, bestaat deze raw vegan cheesecake uit cashewnoten en kokosmelk. Hij is glutenvrij, zuivelvrij en suikervrij en daar wordt je lijf blij van! De cashewnoten zijn overnacht geweekt, zodat ze een romig geheel vormen samen met de kokosroom. Je kunt dit taartje eigenlijk op ieder moment van de dag eten! Het is wel een caloriebom, dus een klein stukje volstaat :-)

Ik hoop dat jij deze cheesecake net zo lekker vindt als ik en al mijn verjaardagsgasten, laat je het me weten? Ik ben in ieder geval fan en ga verder experimenteren met andere smaaksensaties. Stay tuned!

Benodigdheden:

Voor de bodem

  • 100 gram dadels
  • 100 gram blanke amandelen
  • ¼ tl himalaya zout

Voor de vulling

  • 225 gram ongebrande ongezouten cashewnoten, overnacht geweekt (of ten minste 3 uur)
  • limoen zest van 1 kleine limoen + het sap hiervan
  • 6 tl gesmolten kokosolie
  • merg van 1 vanillestokje (of 1 tl vanille extract)
  • 160 ml kokosroom
  • 100 gram aardbeien

Je hebt voor dit recept een springvorm van 18 cm nodig en een keukenmachine

Bereidingswijze:

  1. Laat de dadels 15 minuten wellen in warm water;
  2. Maak de bodem. Doe de amandelen in de keukenmachine en maal fijn. Voeg hierna de dadels en zout toe en maal tot een plakkerig geheel;
  3. Bekleed een springvorm van 18 cm met bakpapier en smeer het “deeg” voor de bodem hierop uit met behulp van een spatel. Bewaar in de koelkast;
  4. Ga hierna aan de slag met de vulling. Doe alle ingrediënten van de vulling, behalve de aardbeien, in de keukenmachine en maal tot een romig geheel. Blend een aantal minuten, zodat echt alle ingrediënten goed fijngemalen zijn en het geheel mooi romig wordt;
  5. Schep ⅔ van het mengsel op de bodem en zet weer even in de koeling. Doe hierna de aardbeien bij de rest van het overgebleven mengsel en blend. Smeer deze topping uit over de vulling en zet je taart een uur in de vriezer, zodat hij goed kan opstijven;
  6. Hierna kun je de raw vegan cheesecake versieren met wat verse aardbeien. Enjoy!

recept voor raw vegan cheesecake

raw vegan cheesecake

Tips:

  • Bewaar de kokosmelk in de koelkast, zodat het room goed gescheiden is van het kokoswater. Je gebruikt alleen de room.
  • Bewaar de leftovers (leftovers?!) in de vriezer. Laat voor gebruik eventjes ontdooien in de koelkast, anders eet je bevroren taart..

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen