Vegetarische quinoa sushi

Sushi van.. quinoa? Ik ben dol op experimenteren en duik dan ook graag de keuken in om van bestaande gerechtjes een wat gezondere en voedzame variant te maken, die natuurlijk ook lekker is. Want mijn missie is niet voor niets: gezond eten kan ook lekker zijn! Daarvoor ben ik vooral op zoek naar praktische en gemakkelijke gerechtjes voor on the go of om mee te nemen als lunch. Zo was ook de sushi aan de beurt. Want dat ik een enorme sushi fan ben, dat staat voorop! Je kunt mij hier echt voor wakker maken. Maar dan het liefst wel voor goede sushi, en niet die enorme rollen vol met plakkerige witte rijst (die zo lekker is, omdat de rijst met suiker bij elkaar geplakt wordt). Niet bepaald detox-proof ;-) Daarom ben ik gaan experimenteren en heb ik een voedzame variant ontdekt, welke ook nog eens vegetarisch is. Vegetarische quinoa sushi dus! Kies je voor “normale” vegetarische sushi, dan krijg je maar weinig eiwitten binnen en heel veel geraffineerde koolhydraten. En die eiwitten, die zijn nou juist zo belangrijk. Meer daarover lees je hier.

De vervanger van sushirijst in dit recept is dus quinoa. Eerder al schreef ik een artikel over deze glutenvrije topper! Quinoa zit bomvol eiwitten die ons lichaam in topconditie houden, lees hier het artikel. Maar met alleen quinoa krijg je niet dat lekkere plakkerige effect wat sushirijst geeft. Door de quinoa te combineren met avocado, een hele mooie bron van omega 9 vetzuren, krijg je hetzelfde effect als de witte sushirijst. Daarbij krijgt ook de rijst meteen een lekkere smaak, want dat is toch wel het aller belangrijkst ;-)

Een sushi rol met alleen maar quinoa is al een eiwitbom, maar door deze te combineren met een andere eiwitbron zoals tempé, zit je helemaal goed in je eiwitinname! Eiwitten verzadigen, dus na wat vegetarische quinoa sushi kun jij er wel even tegenaan.

Om ook nog te voorzien in je jodiumbehoefte, zijn de norivellen ideaal. Zeegroenten zijn namelijk ultieme jodiumbommen! En die jodiumbron hebben we best wel nodig, al helemaal als je geen brood eet en vegetariër bent. Ik adviseer mijn cliënten minimaal 1x per week zeegroenten te eten, zoals zeewier, zeekraal en algen. Ben je geen vegetariër, dan kun je ook lekker wat (wit)vis eten!

Deze quinoa sushi is ideaal voor on the go. Lekker voor een picknick in het park of een avondje strand.
Maar ook als voedzame lunch is het een topper. Je kunt de rolls dan eventueel ook wat groter houden, als zijnde een wrap. Een topper van een lunch toch? Doordat deze sushi’s laag zijn wat betreft Glycemische Lading, heb je hierna geen after lunch dip. Ideaal.
Bekijk hieronder gauw het recept voor de vegetarische quinoa sushi!

Benodigdheden:

voor +/- 4 rollen heb je nodig:

  • 60 gram quinoa (ongekookt)
  • 1 avocado
  • 4 vellen nori
  • 200 gram tempé
  • 2 wortels
  • 1/2 komkommer
  • 4 radijsjes
  • een scheutje tamari (naar smaak)

Bereiding:

  1. Was de quinoa en kook deze in 12-15 minuten gaar;
  2. Snijd de tempé in dunne reepjes en bak knapperig in een laagje kokosolie;
  3. Snijd de wortel en komkommer in dunne reepjes en de radijsjes in kleine schijfjes. Snijd de avocado door de midden en gebruik 1 helft om in dunne reepjes te snijden;
  4. Als de quinoa klaar is, meng je de halve avocado erdoor, gevolgd door een klein scheutje tamari. Meng dit goed totdat er een plakkerige quinoa ontstaat;
  5. Pak een nori vel, leg de ribbelige kant onderop. Bedek met quinoa, gevolgd door een rij wortel, komkommer, avocado, radijs en de tempé.

Tip: je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan de basiscombi van quinoa met avocado; dat is al een topper op zich! Maar ook biologische tofu en omeletreepjes doen het goed.

quinoa sushi mise en place

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen