Recept voor zelfgemaakte hummus
14 juli 2016 

Recept voor zelfgemaakte hummus

Wij Health Junkies zijn natuurlijk niet zo’n voorstander van pakjes en zakjes. Je weet namelijk nooit wat hier aan toegevoegd is. Oké, vooruit, je hebt zoiets als de ingrediëntendeclaratie (je weet wel, dat onleesbare tabelletje dat achterop het etiket van producten staat), maar de tussenhaakjes achter dit gekke woord zegt al wat hier het euvel mee is: maar weinig mensen begrijpen daadwerkelijk wat hier in staat. Fabrikanten doen namelijk hun uiterste best om alles zo op te schrijven, dat het lastig achterhalen is welk ingrediënten het nu werkelijk is. Zo is suiker al lang niet meer ‘gewoon suiker’, maar vind je het vaak als fructose, glucose, dextrose, maltose of vele soortgelijke termen achter op de verpakking.

We hebben trouwens een blogpost geschreven om je te helpen bij het lezen van een etiket. Die kun je dus lezen via deze link.

Nu is het echt niet zo dat wij willen beweren dat je alle pakjes en zakjes uit je boodschappenkarretje zou moeten weren. Het gemak wil ook wat! Toch zijn er zat samengestelde voedingsmiddelen die je heel eenvoudig zelf kunt maken. Ze zijn vaak nog gemakkelijker dan je denkt. En bovendien ook vele malen lekkerder en vaak zelfs goedkoper!

Dat zijn een hoop winnings. Op onze blog willen we daarom van dit soort producten de recepten delen. Zo kun je niet de mist in gaan door iets te kopen wat je veel beter zelf had kunnen maken.

Vandaag beginnen we met hummus. Dit beproefde recept wordt al door vele koks en bloggers nagemaakt, getweaked en gedeeld, alleen kwamen wij er achter dat we niet alle recepten even geslaagd vonden. We hebben dus wat geëxperimenteerd en onze eigen versie gemaakt, die zo dicht mogelijk het origineel benadert. Of althans, het origineel zoals wij denken dat het zou moeten smaken, want eigenlijk bestaan er over hummus veel meningsverschillen. Het is niet eens duidelijk waar het recept oorspronkelijk vandaan komt. Was het nou Egypte, Israël of Syrië? Discussie alom, maar ons maakt het geen klap uit. Hummus is hummus (of houmous en soms zelfs humus, ’t is maar waar je vandaan komt hoe je het spelt) en altijd lekker. Als het goed is gemaakt dan.

Dus, without further ado, delen wij hierbij ons favoriete recept voor zelfgemaakte hummus.

Ingrediënten:

  • 240g kikkererwten (deze kun je zelf weken of koken, maar we snappen het als je die liever uit een potje haalt)
  • 130g tahin
  • 1 à 2 el extra vièrge olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • sap van een 1/2 citroen
  • 100 ml water
  • 1/2 el gemalen komijn
  • snuf zout

Bereidingswijze:

Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine of met een staafmixer.

Is dat alles? Ja, dat is alles! Reden genoeg om het niet uit een pakje te halen toch?

humus maken recept

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen