7 tips voor meer rust in je hoofd

Ik denk dat we het allemaal wel kennen: een chaotisch hoofd vol met dingen die je nog moet doen of waar je nog allemaal aan moet denken. Rust in je hoofd is helaas niet voor iedereen altijd weggelegd. Zelf kan ik hier maar al te goed over mee praten. Een eigen bedrijf hebben is hartstikke gaaf, maar brengt ontzettend veel werk met zich mee. Naast diëtist ben ik namelijk ook tegelijkertijd boekhouder, blogger en marketingspecialist 😉 Mijn agenda kan soms echt een chaos worden en ik ben niet al te sterk in realistisch plannen.

Toch heb ik hier in de loop der tijd wat meer structuur in mijn werk weten te brengen. Hierdoor heb ik veel meer rust in mijn hoofd en dat is fijn! Goed voor mij, goed voor m’n business. Hoe ik die rust in mijn hoofd krijg, leg ik in dit artikel graag uit aan de hand van 7 tips die ik met regelmaat toepas. Misschien kun jij hier ook wel iets mee!

Tip 1: Schrijf het van je af

Wanneer al je gedachten in je hoofd rond blijven hangen, stapelen ze zich op en wordt je koppie alleen maar drukker en chaotischer. Schrijven kan helpen om je gedachten te ordenen. Leg bijvoorbeeld een schrift naast je bed en zorg dat je altijd iets bij je hebt waarin je kunt schrijven als je onderweg bent. Notities in je telefoon kunnen natuurlijk ook.

Tip 2: Zorg voor een vast ritueel in de ochtend of in de avond

Zelf merk ik dat wanneer mijn werkdag pas aan het einde van de ochtend start, dat ik voor m’n gevoel al met 1-0 achter sta. Draai ik dit om en start ik al vroeg en zie ik dat ik aan het einde van de ochtend al het een en ander kan af vinken, dan geeft me dat een productief gevoel.

Mijn ritueel houdt in dat ik de wekker op tijd zet en de dag start met me-time, waaronder wat ademhalingsoefeningen in combinatie met meditatie, yoga en soms ook een korte work-out om de dag mee te starten. Maar dat is niet alles. Ik stel mijzelf ook iedere ochtend de vragen: “Hoe wil ik mijzelf voelen? Wat wil ik vandaag bereiken? En wat is daarvoor nodig?“ Dit helpt mij eraan herinneren wat mijn doel is en helpt mij ook om het beste uit de dag te halen.

Gemiddeld zit ik rond 9u achter mijn computer, met het gevoel dat ik al heel wat heb gedaan die dag. Daarna maak ik een dagplanning met maximaal 6 taken die ik die dag af moet hebben. Alles wat ik extra doe die dag is mooi meegenomen. Hierin zit wel mijn valkuil; ik heb soms gewoon echt veel meer taken en vind veel taken belangrijk. Meestal orden ik 1x per week alle taken die ik niet heb af gekregen en bekijk dan weer opnieuw welke echt prioriteit hebben. Dit ritueel leent zich ook heel goed voor de avond.

Wil je trouwens meer weten over het belang van ochtendrituelen? Verie schreef hier een blogpost over.

Tip 3: Sport

Tijdens bewegen en sporten komt er een hormoon (endorfine) vrij waardoor je je happy voelt. Doe je dit meerdere malen per week, dan ga je de voordelen hiervan ervaren. Je voelt je energieker, stressbestendig en je voelt je lekkerder in je lijf.

Sporten kun je zowel in de ochtend als in de avond doen. Doe je het in de ochtend, dan start je de dag met een voldaan gevoel en lekker veel energie. Zorg er wel voor dat je een goede post-workout meal neemt, een combinatie van koolhydraten en eiwitten! Wanneer je later op de dag of in de avond sport, kun je echt even ontladen van de dag. Voor de een werkt hardlopen ontspannend, voor de ander is dit fitness of bijvoorbeeld yoga. Doe vooral wat bij je past en waarbij je al je gedachtes echt even los kunt laten.

Tip 4: Kies voor voldoende rustmomenten en me-time

Met een druk hoofd en een volle planning kun je gauw geneigd zijn om achter elkaar door te werken, want er moet nog zoveel gebeuren. Maar wist je dat je je maar maximaal 45 minuten achter elkaar kunt focussen? Je concentratie neemt hierna af. Je kunt beter 45 minuten gefocust werken zonder afleiding en geregeld even een korte break nemen. Tijdens zo’n korte break kun je bijvoorbeeld even een ademhalingsoefening doen of een ommetje maken; heb je meteen wat frisse lucht.

Zorg ook dat je dagelijks een momentje voor jezelf hebt. Even geen afleiding van televisie, laptop of telefoon, maar puur met jezelf zijn. Persoonlijk vind ik een voetenbadje met magnesiumzout heerlijk om tot rust te komen voor het slapen gaan.

Tip 5: Mediteer

Als rustmoment of me-time moment kun je ook mediteren. Doordat je je even helemaal tot jezelf keert, zal je merken dat je brein minder informatie te verwerken krijgt en zich daarna beter kan focussen. Het is daarmee dus een uitstekende manier voor meer rust in je hoofd. Een korte meditatie van een paar minuten kan al voldoende zijn.

Ben je nog niet zo bekend met meditatie? Lees onze blogpost over mediteren voor beginners.

Tip 6: Focus

Wanneer je de hele dag bereikbaar bent en je social media open laat staan, word je continue afgeleid. Persoonlijk check ik iedere ochtend en aan het einde van de werkdag mijn mail en social media. Wanneer ik echt even gefocust wil werken, zet ik mijn telefoon op stil of vliegtuigmodus. Hierdoor word ik niet afgeleid en ben ik vele malen productiever. Heb je weleens bijgehouden hoeveel tijd je ongemerkt op social media door brengt?

Door te focussen blijf je ook in het Hier en Nu, zodat je je echt bezig houdt met zaken die er echt op dit moment toe doen. In plaats van bezig zijn met wat je de hele week nog moet doen, je boodschappenlijstje etc.

Ik schreef trouwens eerder een blogpost met tips voor een mindfulness leven.

Tip 7: Kijk eens naar je voeding

Je bent wat je eet. Merk je dat je al wat druk in je hoofd bent, of opgejaagd? Laat dan cafeïne en suiker rijke voeding eens achterwege en geef je lichaam daadwerkelijk voeding. Je mind wordt blij van goede vetten uit noten, pitten, zaden, vette vis, avocado en ook van voldoende eiwitten. Zorg dus dat je maaltijden voldoende eiwitten bevatten. Over het belang van het eten van voldoende eiwitten schreef ik ook deze blogpost.

Heb jij nog andere tips voor meer rust in je hoofd? Laat het weten in de comments hieronder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen