Voedzame spinazie pannenkoeken (glutenvrij)
30 april 2016 

Voedzame spinazie pannenkoeken (glutenvrij)

Vroeger was ik dol op pannenkoeken. Zoals de meeste kinderen denk ik. Ik at ze met stroop én suiker, zoveel dat het er uitdroop als je de pannenkoek oprolde. Heerlijk, maar niet per se erg voedzaam. Zeker niet als je de pannenkoek maakt van tarwebloem.

Daarom ben ik inmiddels aan het experimenteren geslagen. Want hoe kan je een voedzame pannenkoek maken die ook nog eens superlekker is? Om daar achter te komen, heb ik mezelf voorgenomen vanaf nu ieder weekend een nieuwe pannenkoek uit te proberen en deze bij tevredenheid met jou te delen op de blog. Blijkbaar heb ik vandaag meteen raak geschoten, want hier volgt het eerste recept!

Ik maakte de pannenkoek van boekweitmeel. Ideaal voor hartige pannenkoeken, zo vinden ook de Fransen. In de streek Bretagne wordt traditioneel enkel boekweitmeel gebruikt voor de iconische galettes (hartige crèpes). Dat is erg prettig als je glutenvrij wilt eten, want boekweit bevat van nature geen gluten. Overigens is boekweit ook een van de beste bronnen van plantaardige eiwitten en is het dus een mooie aanvulling in een vegetarisch dieet.

Kunnen die gezondheidsvoordelen je nou geen bal schelen, dan is het ook prima. Boekweit is namelijk gewoon heel erg lekker! Misschien moet je in de eerste instantie wat wennen aan de aparte, nootachtige smaak die het heeft, maar als je het eenmaal een paar keer hebt gegeten, kan je je hartige pannenkoek nauwelijks meer zonder boekweit voorstellen!

Vandaag maakte ik mijn pannenkoek met zelfgemaakt humus, spinazie, kastanjechampignons en geitenfeta. Heerlijk, al zeg ik het zelf. Gelukkig was mijn vriend het met me eens. Wat jij?

Benodigdheden:

Voor de pannenkoeken (4 grote of 8 kleintjes):

  • 100 gr boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 300 ml amandelmelk
  • snuf natuurlijk zout
  • 1/2 tl cayennepeper
  • kokosolie (om in te bakken)

Voor de humus:

  • 1 blikje (400 gr) kikkererwten
  • 2 el tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook
  • sap van 1 citroen
  • olijfolie (extra vierge)
  • 1 tl komijnpoeder
  • peper en zout

Voor de topping:

  • 100 gr kastanjechampignons, in plakjes
  • 25 gr geitenfeta, verbrokkeld
  • 100 gr spinazie
  • 1 sjalotje, versnipperd

Bereiding:

  1. Maak eerst het beslag. Doe de ingrediënten bij elkaar in een kom en mix het met een garde tot een glad beslag. Het beslag is goed als het van je lepel afloopt. Het mag best iets aan de dunne kant zijn, ook dan lukt de pannenkoek goed. Als het maar niet te dik is. Je wilt namelijk dunne pannenkoeken maken.
  2. Maak nu de humus. Gooi de kikkererwten met het blikvocht in een keukenmachine en voeg hier de citroensap, komijnpoeder en knoflook aan toe. Mix het geheel tot een dikke puree. Voeg vervolgende hieraan steeds 1 el olijfolie toe, tot je een mooie, smeuïge dikte hebt bereikt (waarschijnlijk heb je aan 3 el genoeg). Tot slot breng je het geheel op smaak met zout en peper.
  3. Doe wat kokosolie in een koekenpan en smeer dit uit met wat keukenrol, tot de pan wel vettig is, maar er geen vocht in staat. Zodra de pan warm is, schep je er met een soeplepel wat beslag in. Verspreid dit met ronddraaiende bewegingen door de pan tot het gelijkmatig verdeeld is. Bak nu de pannenkoek aan een kant goudbruin tot de bovenkant van de pannenkoek niet meer vochtig is. Nu kan je de pannenkoek omdraaien. Bak ook deze kant goudbruin. Waarschijnlijk heb je zo’n 3 minuten per kant nodig.
  4. Maak ondertussen de toppings. Doe de sjalot met de champignons in een andere koekenpan en bak in zo’n 3 minuten bruin. Voeg nu de spinazie toe en bak tot deze zacht is.
  5. Besmeer de pannenkoeken met een laagje humus, leg er het spinazie-champignonmengsel op en maak het geheel af met een beetje gebrokkelde geitenfeta en wat zwarte peper naar smaak.

Tip:

Heb je humus over? Bewaar deze in een potje of bakje in de koelkast. Je kunt er nog zeker 4 dagen van eten!

Over de schrijver
Groene erwtenpannenkoeken | Foodsz
Door

Groene erwtenpannenkoeken | Foodsz

op 18 May 2016

[…] Gelukkig verloste Sandra mij van mijn lijden. Ze introduceerde mij tot de wondere wereld van de boekweit en quinoa en ik leerde dat ook hiermee superlekkere pannenkoeken te maken zijn! Zie bijvoorbeeld hier mijn recept voor overheerlijke boekweit-spinaziepannenkoeken. […]

Reactie plaatsen