Prikkelbare Darm Syndroom: Wat is het?

Het is weer zover, net op het punt dat je een dagje weggaat speelt die buik weer op: krampen, lucht, ongemak.. Herken jij dit?

Voor mijzelf is het heel herkenbaar. Vanaf mijn vijftiende begonnen de klachten, net nadat ik de ziekte van pfeiffer had gehad. Avondjes uit waren niet altijd even leuk; door de alcohol zette mijn buik ontzettend uit en vele keren heb ik avondjes uit ook af moeten zeggen. Evenals dagjes uit. Als ik me ergens op verheugde, of ergens spanning voor had, speelden de buikklachten weer op. Inmiddels is duidelijk geworden dat er een duidelijke relatie is tussen wat wij denken en hoe de darmen zich uiten, doordat er zenuwbanen tussen de hersenen en darmen zitten.

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). De ene persoon is gevoeliger voor klachten dan de ander en zoals je bij jezelf merkt, kunnen heftige periodes zich afwisselen met rustigere periodes. Wat zou het gemakkelijk zijn als hier een medicijn voor zou zijn he? Echter, daarmee zou niet de oorzaak worden aangepakt..

Bij mensen met prikkelbare darm syndroom speelt naast voeding ook stress een grote rol. Onze hersenen en darmen staan met elkaar in verbinding en dus is het ook eigenlijk wel logisch dat stress van invloed kan zijn op onze darmwerking.

Vanuit Australië is er een nieuw dieet geïntroduceerd, het FODMAP-dieet, waarbij 75% van de mensen verlichting van klachten ervaart. Ook in Nederland is dit nu helemaal booming en gaan veel mensen hier goed op. Dit dieet is erop gebaseerd dat je bepaalde koolhydraten vermijdt, de FODMAPS, en stapje voor stapje weer gaat introduceren om te kijken of er klachten optreden. Op deze manier kun je per FODMAP bekijken waarop je gevoelig reageert.

Wat ik in de praktijk merk, is dat het al een hele stap is om te werken aan de balans tussen voeding, leefstijl, mind en daarin de gehele dagindeling te bekijken. Dat is stap nummer 1 en levert vaak al een behoorlijke klachtenvermindering op. Ontspanningsoefeningen of meditatie zijn hierbij een mooie aanvulling.
Ook wil het in bepaalde gevallen weleens goed zijn om te starten met een detox waarbij het lichaam van opgehoopte afvalstoffen wordt ontdaan. De darmen krijgen hiermee ook wat rust en daarna wordt er langzaam opgebouwd naar een verantwoord voedingspatroon, stapje voor stapje, waarbij goede begeleiding geïndiceerd is.
Hierbij wordt dan ook gekeken naar de balans in vezels, afhankelijk van het klachtenpatroon.

Herken jij je in dit verhaal? Kijk dan eens naar je voeding- en leefstijl!

Over de schrijver
Reactie plaatsen