Wat maakt quinoa zo gezond?

Rijst van de Inca’s!

Quinoa is super gezond. Het super ‘graan’ wordt al eeuwenlang in Zuid-Amerika verbouwd. Officieel behoort quinoa tot dezelfde familie als spinazie, maar lijkt qua samenstelling en gebruik meer op graan. Het is echter een zaad; een pseudograan net als amaranth en boekweit. Het is dan ook glutenvrij.

Voedingswaarde

Waarom is quinoa gezond? Quinoa is vergelijkbaar met graan en bestaat dan ook voor +/- 60% uit koolhydraten. Daarnaast is het rijk aan eiwitten: 14 gram per 100 gram in tegenstelling tot 7,5 gram in zilvervliesrijst. Quinoa bevat alle essentiële aminozuren, oftewel: bouwstenen die ons lichaam via de voeding moet binnenkrijgen.

Ook bevat quinoa veel voedingsvezels: 7 gram per 100g in tegenstelling tot 4 gram in zilvervliesrijst en 1,3 gram in witte rijst. En quinoa is rijk aan B-vitamines, vitamine E, de mineralen koper, magnesium, ijzer en meervoudig onverzadigde vetzuren. Een ware superfood topper dus!

Nog een voordeel van quinoa is de lage glycemische index, waardoor het bloedsuikerspiegel stijgend effect nihil is!

Er zijn verschillende kleuren quinoa: wit, rood en zwart. Rode quinoa is nog ietsje gezonder; het rode vliesje bevat extra voedingsstoffen. Rode quinoa bevat meer voedingsvezels en andere voedingsstoffen dan witte quinoa. Rode quinoa behoudt door het koken beter zijn vorm en kan daardoor zelfs wat krokant zijn. Daarbij heeft het een sterke nootachtige smaak. Witte quinoa wordt veel zachter en is qua smaak milder.

Wat kun je er allemaal mee?

Quinoa kan dienen als vervanger van bv. rijst of couscous. Reken per persoon 50 gram gedroogde quinoazaden. Was de zaden wel voor gebruik, want de buitenkant van de quinoa bevat saponin, dit geeft ook de bittere smaak. Kies altijd voor de biologische variant!

Het lekkerst is om de quinoa te koken met wat bouillon (zonder smaakversterker!). De zaadjes zijn gaar zodra ze eruitzien als kleine spinnenwebjes. Naast deze zaadjes zijn er ook quinoavlokken, quinoaflakes, quinoapops en quinoameel verkrijgbaar. Super handig voor door je yoghurt of bv. om chocolaatjes mee te maken (quinoapops+kokosolie+dadels zijn een super fijne combi ;-)).

Ik gebruik dit superfood zaadje zeker 3x per week. Ik voeg het toe aan mijn salades, maak er chocolaatjes van en doe het door de yoghurt.

Wat vind jij van deze superfood?

Over de schrijver
Vegetarische quinoa sushi recept | Foodsz Voedingsadvies
Door

Vegetarische quinoa sushi recept | Foodsz Voedingsadvies

op 05 May 2016

[…] deze glutenvrije topper! Quinoa zit bomvol eiwitten die ons lichaam in topconditie houden, lees hier het artikel. Maar met alleen quinoa krijg je niet dat lekkere plakkerige effect wat sushirijst […]

Reactie plaatsen