Zo beperk je de inname aan hormoonverstoorders!

Zo beperk je de inname aan hormoonverstoorders!

Afgelopen woensdag bracht Zembla de risico’s van hormoonsverstoorders (EDC’s) nogmaals onder de aandacht – terecht! Deze stoffen brengen onnodige risico’s met zich mee, met name voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Helaas neemt de Nederlandse Overheid dit onderwerp nog steeds niet serieus en is er dus geen wetgeving voor. In Denemarken krijgt iedere zwangere vrouw voorlichting over de impact van hormoon verstorende stoffen op de foetus.
De uitzending ging voornamelijk over de risico’s voor zwangere vrouwen en jonge kinderen. Maar in mijn ogen gelden deze risico’s voor iedereen, doordat we meer en meer hormoon verstorende stoffen binnenkrijgen en juist die stapeling kan risico’s met zich meebrengen.

Hormoon verstorende stoffen, wat zijn dat?

In bespoten groenten en fruit, voedsel uit blik, huid- en haarverzorging, schoonmaakmiddelen en in plastic speelgoed zitten hormoon verstorende stoffen. Deze stoffen zijn chemicaliën die onze lichaamseigen hormonen nabootsen of ingrijpen op de werking hiervan waardoor het natuurlijke evenwicht uit balans gebracht wordt. Volgens wetenschappers zijn deze chemische stoffen schadelijk voor kwetsbare groepen zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen en de foetus in de buik van de zwangere vrouw. Via de huid, voeding en luchtwegen komen deze stoffen het lichaam binnen en zo via de navelstreng bij het kindje terecht komen. Een lage dosis kan al permanente schade aanrichten voor een kindje dat nog volop in ontwikkeling is. De baarmoeder is niet afgeschermd voor schadelijke stoffen. Volgens wetenschappers wereldwijd is mogelijk de blootstelling in de baarmoeder aan deze stoffen de belangrijkste oorzaak van de sterke toename in hormoon gerelateerde ziektes. Deze stoffen brengen het hormoonsysteem in de war, wat gezondheidsproblemen op latere leeftijd met zich mee kan brengen. Onder andere vruchtbaarheidsproblemen, stoornissen in het immuunsysteem, borst-, prostaat- en andere kankers, obesitas en diabetes worden hieraan gerelateerd.

Het gaat hier onder andere om de hormoonverstoorders bisfenol A (BPA) in kunststof, weekmakers voor kunststoffen (ftalaten) in PVC en parabenen.

Tips om de inname aan hormoon verstorende stoffen te beperken:

Ongeboren kinderen zijn extra gevoelig voor hormoonverstoorders, dus als je zwanger bent of wilt raken is het extra belangrijk om de blootstelling hieraan te beperken. Hieronder enkele tips waarmee je de inname van deze stoffen al aanzienlijk vermindert:

1. Kies bij voorkeur voor biologisch, deze levensmiddelen zijn niet bespoten en bevatten dus geen pesticiden.
2. Kies ook zo veel mogelijk voor vers, want plastic verpakkingsmateriaal kan in aanraking komen met de voeding.
3. Warm geen voedsel op in plastic bakjes en gebruik deze bakjes ook niet om restjes in te vriezen. En vermijd plastic drinkflesjes. Kies voor in glas, keramiek of roestvrijstaal.
4. Kies verder voor natuurlijke huidverzorging vrij van parabenen, phtalaten, geur- en kleurstoffen en parfum.
Als je zwanger bent, vermijd dan haarverf. Ikzelf ben fan van de producten van RINGANA – Bilogisch, Natuurlijk & Vers!
5. Kies bij voorkeur ecologische schoonmaakmiddelen (bv. van Lilly’s Eco Clean). Vermijd fosfor, bleekmiddel, conserveermiddel, desinfectering en geurstoffen. En less = more!
6. Was je kleding en kinderspeelgoed voor gebruik.
7. Lucht dagelijks je huis
8. Vermijd het aanraken van kassabonnetjes, al helemaal voor je kindje.

Wil je meer informatie over dit onderwerp? Neem dan een kijkje op de website www.eenveilignest.nl

liefs sandra

Bronnen: Een Veilig Nest, & Zembla

Over de schrijver
Reactie plaatsen