Zoete aardappelsoep

Tot een tijd geleden had ik een enorme hekel aan zoete aardappels. Vooral die oranje. Ik was/ben dol op gewone aardappelen en verwachtte elke keer als ik een hap nam van een zoete aardappel, dat ik diezelfde volle zetmeelrijke smaak zou proeven.

Niet dus.

Zoete aardappelen hebben een veel ‘wateriger’ mondgevoel (als ik het zo kan omschrijven) en de kenmerkende zoete smaak waar ze hun naam aan te danken hebben. Daarom worden ze in veel landen vooral gebruikt als bakproduct. Denk maar eens aan ‘sweet potato pie’ en ‘sweet potato cake’. Ik wist dat niet, want in Nederland worden zoete aardappels vaak gebruikt als vervanging van gewone aardappel of als toevoeging op een groentengerecht.

Toegegeven, in een sweet potato cake smaakt zoete aardappel mij al stukken beter. Het feit blijft echter dat ik van alle vijf basissmaken (zoet, zout, zuur, bitter en umami) het minste houd van zoet. Toch ben ik er door vele experimenten in de keuken achter gekomen dat je zoet heel goed in – ook hartige! – gerechten kunt gebruiken door het een zoute en pittige tegenhanger aan te geven.

En zo werd op een regenachtige herfstdag mijn zoete aardappelsoep geboren. Door madras curry en rode peper toe te voegen, krijgt deze een heel ander soort smaaksensatie dan je van zoete aardappel gewend bent. Nog wat kokosmelk erbij en je hebt ineens een gerecht dat ergens doet denken aan een hartverwarmende Indiase curry. Voor extra eiwitten voegde ik rode linzen en pompoenpitten toe, zodat je deze soep als een maaltijd kunt eten.

Eventueel kun je om je maaltijd 110% compleet te maken (lees: voor extra vulsel) nog een sneetje brood toevoegen. Ik ga zelf altijd voor zuurdesem speltbrood, maar dat is puur een kwestie van persoonlijke smaak en overtuiging.

Ik heb de smaak te pakken. Binnenkort volgen zeker nog meer gerechten met zoete aardappel!

Benodigdheden:

Voor 1 liter soep

  • 750 ml groentenbouillon
  • 200 gr rode linzen
  • 500 gr zoete aardappel
  • 250 ml kokosmelk
  • 2 tl madras currypoeder
  • 1 tl gedroogde chilipeper
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • limoen
  • handje verse koriander (grofgehakt)
  • 1 el pompoenpitten (kort geroosterd in een droge pan)
  • 1 el kokosolie

Bereiding:

  1. Schil de zoete aardappel en snijd in kleine stukken.
  2. Snipper de ui en knoflook en fruit deze enkele minuten in de kokosolie in een soeppan.
  3. Voeg de currypoeder en chilipeper toe en en verwarm deze even mee.
  4. Voeg de zoete aardappel, rode linzen en groentenbouillon toe en laat het geheel 20 minuten pruttelen op zacht vuur.
  5. Als de aardappels na 20 minuten zacht zijn en de linzen gaar, kun je het geheel pureren met een staafmixer.
  6. Voeg aan de soep de kokosmelk toe en verwarm dit nog even tot het geheel de gewenste temperatuur heeft bereikt.
  7. Garneer de soep met de pompoenpitten, koriander en maak af met wat limoensap.

Zoete aardappelsoep

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen