Droogborstelen: zeg maar dag tegen je cellulitis

Droogborstelen: zeg maar dag tegen je cellulitis

Of niet? Of droogborstelen echt tegen cellulitis helpt, acht de wetenschap nog niet echt bewezen. Toch heeft het genoeg voordelen om het gewoon lekker wél te doen. Wil je écht goed detoxen? Een glanzend perzikhuidje? Droogborstelen kan je helpen!

Uuuh, wat? Droogborstelen? Ik hoor je denken… Wat is het? Deze eeuwenoude techniek is een beetje in verval geraakt in het moderne leven. Toch is het dé perfecte manier om jezelf een flinke opkikker te geven. In dit artikel zal ik je uitleggen wat het is, waarom ik het graag doe en hoe jij het ook met succes kunt toepassen.

Wat is droogborstelen precies?

Dit gaat misschien weinig sexy klinken: droogborstelen van je huid is niets anders dan je droge huid met een borstel borstelen. Wel spannend, toch? Als je mij 2 jaar terug had gezegd dat ik dat ooit zou doen, had ik je waarschijnlijk hard uitgelachen. Maar sinds ik regelmatig detox, is hiermee een wereld voor me opengegaan.

Met droogbostelen stimuleer je namelijk het lymfestelsel en de doorbloeding van je huid en verwijder je dode huidcellen. Doordat je de poriën van je huid openhoudt, is je huid in staat afvalstoffen en opgehoopte gifstoffen beter af te voeren. Hierdoor gaat je huid zachter, strakker en gladder aanvoelen.

Dit is ook geweldig buiten detoxes om, trouwens! Het heeft namelijk nog meer voordelen.

droogborstelen

Waar is het goed voor?

  • Omdat je dode huidcellen wegborstelt en de bloedsomloop op gang brengt, zijn er vermoedens dat droogbostelen cellulitis helpt bestrijden. Helaas acht de wetenschap het nog niet bewezen dat het echt een wondermiddel is tegen cellulitis. In ieder geval ziet mijn huid er na een goede borstelbeurt lekker strak uit, dus ik borstel vrolijk verder.
  • Het borstelen stimuleert je lymfesysteem, wat verantwoordelijk is voor de afvoer van alle toxines uit je lichaam. Hello detox!
  • Het exfolieert. Met exfoliëren wordt het proces bedoeld van afstoten van oude, dode huidcellen die vervangen worden door jonge, verse cellen. Droogborstelen ondersteunt deze exfoliatie. Je krijgt er dus een zacht perzikhuidje van!
  • Het reinigt. Door het exfoliëren haal je ook viezigheid uit de poriën die puistjes en mee-eters kunnen veroorzaken.
  • Het stimuleert de bloedsomloop. Dit kun je terugzien in je teint.

Hoe gaat het droogborstelen in zijn werk?

Wauw, ziet deze vrouw er niet geweldig uit? Zij doet dit droogborstelen al zo’n 25 jaar! Ze legt uit wat het is en laat heel duidelijk zien hoe je het precies moet doen. De recap:

droogborstelen

  • Gebruik een houten borstel met zachte natuurlijke haren;
  • Borstel de huid 1 à 2 keer per dag, ca. 5-10 minuten. Bijvoorbeeld voor het douchen;
  • Begin bij de voetzolen. Hier bevinden zich veel zenuwuiteinden, waardoor je het hele lichaam stimuleert. Werk vervolgens langzaam naar boven. Je borstelt altijd naar je hart toe;
  • Borstel met krachtige bewegingen en wissel ronddraaiende bewegingen af met strijkende bewegingen;
  • Vermijd geïrriteerde huiddelen, spataderen en wondjes;
  • Neem bij voorkeur na het borstelen een warme douche of bad en eindig met een koude douche om de bloedcirculatie te stimuleren. Een goede koude douche bouw je op vanaf je voeten en armen en als laatste de hartstreek. Als je niet aan koude douches gewend bent, sla dan je hoofd over!

Verie schreef eerder een blogpost over de perfecte koude douche. Klik hier om haar stappenplan te lezen.

Wat is een goede borstel?

Een goede borstel is niet te hard maar nog wel stijf. De haren kunnen zowel plantaardig als dierlijk zijn. Eerlijk gezegd heb ik zelf al van alles geprobeerd, maar heb ik nog steeds de perfecte borstel niet gevonden. Ik vind een te harde borstel echt niet fijn, dit geeft krassen en ik heb het idee dat het mijn huid alleen maar droger maakt. Bij een te zachte borstel vraag ik me daarentegen altijd af of het wel voldoende werkt… Op dit moment gebruik ik de borstel van De Tuinen, maar eerlijk gezegd vind ik hem net ietsje te hard. Heb je dus een betere tip voor me, let me know!

Let op trouwens: wil je ook je gezicht borstelen? Dan moet je een zachtere borstel hebben dan voor je lichaam! Ik moet wel vermelden dat ik dit zelf nog nooit heb geprobeerd. Mijn gezicht is hier te gevoelig voor.

Hoe doe ik het zelf?

Ik douche iedere ochtend, dus voor het douchen ga ik even met de borstel langs mijn lichaam. Ik doe dit in de badkamer. Het is inmiddels echt een ritueel geworden (yes, ook ik heb een ochtendritueel!). Ik douche niet te warm, omdat ik daar een erg droge huid van krijg. Aan het einde draai ik de warme kraan dicht en de koude open en dan ga ik eronder staan – KOUD! Dit doe ik al van kleins af aan. Eerlijk toegegeven: niet altijd met mijn hele lichaam en na tips van Verie ook niet meer met mijn hoofd. Deze punten in ogenschouw nemende, vind ik een koude douche heerlijk! Het geeft zo’n lekkere oppepper. Na het douchen smeer ik tot slot mijn lichaam in met wat olie (op dit moment is dat amandelolie). Het voelt daarna heerlijk zacht aan.

Ben jij bekend met droogborstelen? Welke borstel gebruik jij? Deel hieronder je tips met ons!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Over de schrijver
Reactie plaatsen