De do’s en dont’s van detoxen

Ben je van plan te gaan detoxen? Lees dan eerst dit artikel door. Tijdens een detox is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal dingen die je beter kunt laten én een aantal dingen die je juist kunt doen om je detox te stimuleren. Zo verzeker je een optimaal ontgiftingsresultaat!

Een goede detox focust niet alleen op voeding (dus het fysieke aspect) maar ook op het mentale aspect. Het is dan ook belangrijk om te zorgen voor balans. Om een detox optimaal te laten verlopen en de juiste balans te bewaren, heb ik hier wat do’s en dont’s voor je uitgewerkt, die je voor en tijdens de detox kunt toepassen.

Een detox is niet voor iedereen

Laat ik beginnen met een waarschuwing vooraf. Een detox is namelijk niet voor iedereen geschikt. Het wordt afgeraden voor zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven, zieken, mensen met bepaalde ziekten/aandoeningen, jonge kinderen en kinderen in de groei) en medicijngebruik. Mocht je tot deze groepen behoren, overleg dan altijd met de aanbieder van de detox (en – indien van toepassing – je behandelend arts) alvorens tot een detox te besluiten.

De do’s van detoxen

1. Bereid je goed voor


Een goede detox vergt voorbereiding. Behalve dat je je goed informeert door bijvoorbeeld de artikelen op deze website te lezen, doe je dat als volgt:
  • Kies een geschikte maand uit. Een detox plan je niet in in een maand waarop het super druk is op je werk, of waarin je heel veel verjaardagen of andere sociale verplichtingen hebt.
  • Plan weinig tot geen afspraken zodat je voldoende rust kunt pakken en tevens niet in de verleiding komt om dingen te nuttigen die tijdens een detox niet handig zijn.

2. Ondersteun je detoxorganen


Ons lijf heeft meerdere detoxorganen, te weten je huid, longen, nieren, darmen en lever. Deze organen moeten allemaal ondersteund worden om een detox goed te laten verlopen. Detoxen gaat dus niet alleen over wat je eet, maar ook over hoe je het eet en wat je met de rest van je lichaam doet.

Hoe je dat doet lees je hier.

3. Hou vol


Alle veranderingen kosten aan het begin moeite. Hou vol! Onthoud waar je het voor doet en wat je wilt bereiken.

De dont’s van detoxen

1. Cold turkey starten


Detoxen zonder je lichaam hierop voor te bereiden, dus zonder een goede pre-detox is onverantwoord. Je lichaam zal in een stressreactie schieten en dat zorgt voor verzuring, wat juist averechts werkt voor de gezondheid.

2. Onvoorbereid starten


Een detox heeft een goede voorbereiding nodig. Zorg dat je een detox plant op een moment dat je ook echt rustmomenten kunt nemen. Een detox is immers ook een geestelijke detox. Of het nu een milde detox betreft of een strenge detox.

3. Keihard blijven sporten


Tijdens een detox geef je je lichaam en spijsvertering rust, zodat het goed met de energie kan omgaan die nodig is voor het afvoeren van afvalstoffen. Wanneer jij keihard gaat sporten, heeft je lichaam weinig tot geen energie over voor de detox. Bewegen is goed, maar wel put jezelf niet uit. Limiteer je sportsessies bij voorkeur tot maximaal 30 minuten intensieve beweging per dag en houd rustdagen in ere. Luister daarbij goed naar je eigen lichaam en eet een extra maaltijd wanneer jij denkt dit nodig te hebben (bijvoorbeeld met eiwitshakes).

4. Na de detox alles weer eten wat los en vast zit


Net als een goede afbouwfase (pre-detox) is ook de opbouwfase (post-detox) belangrijk. Na een detox voel je je ontspannen, energiek, straalt je huid. Wanneer je na de detox je detox gaat vieren met een fles wijn en patat, dan is dit effect in een klap verdwenen. Balans en geleidelijkheid zijn hierbij het sleutelwoord. Je lichaam is het niet meer gewend om zoveel suikers en vet in een klap binnen te krijgen en schiet in de stress. Hiervan kun je klachten krijgen. Hoe geleidelijker jij opbouwt, hoe langer je het effect ervaart van een goede detox!

Ga jij detoxen? Ik wens je heel veel succes en plezier! Het blijft iets dat je jezelf gunt, dus probeer er zoveel mogelijk van te genieten :)
Reactie plaatsen