Wat is detoxen?

Wat is detoxen?

Je kunt bijna geen gezondheidsmagazine openslaan of hippe foodblog bezoeken zonder iets te lezen over detoxen. Ja, detoxen is hip. Half Nederland is aan de detox-kuren geslagen. Het zou helpen je gezonder en fitter te voelen en lekkerder in je vel te komen zitten…

Hier ben ik het helemaal mee eens! Mits je een detox goed uitvoert. Doe je dat niet, dan kan het juist averechts werken en een inbreuk zijn op je energieniveau en gezondheid. Daarom wil ik in dit artikel wat meer uitleggen over detoxen. Wat is het precies? Hoe werkt het eigenlijk? En hoe voer je een detox (goed) uit?

De definitie van detoxen

Laten we allereerst eens kijken naar wat mensen over detoxen zeggen. Want wat is het nu eigenlijk? Een beetje googlen leert mij dat iedereen er zijn eigen definitie op nahoudt. Een tijdje geen suiker eten kan bijvoorbeeld een detox zijn. Of een periode geen alcohol drinken. Of een tijd ‘gewoon’ heel gezond eten en leven. En dan heb je aan de andere kant van het spectrum nog de mensen die gaan voor complete vastendagen inclusief klysma’s en de nodige supplementen.

Onder alle aanhangers van bepaalde detoxvormen (of anti-detoxvormen) bestaat veel discussie. Want ja, als je het doet, moet je het wel goed doen. Nooit is gewoon maar iets doen goed genoeg. Dat vind ik al een interessant gegeven op zich.

Laat me eerlijk zijn: eigenlijk maakt het mij geen klap uit welke definitie van detoxen je er op nahoudt. Als het maar een definitie is die voor jou werkt. Wil je een maand geen suiker eten of alcohol drinken? Good for you! Wil je jezelf een week opsluiten in een klooster en gaan voor een complete darmreiniging? Doe het!

Zolang het maar jouw keuze is, je weet waar je mee bezig bent en geniet van het proces en welverdiende resultaat. Dit houdt ook in dat je je goed laat informeren als je iets gaat doen wat diepe impact heeft op het lichaam. Te vaak zie ik namelijk mensen beginnen aan een strenge detox of sapkuren zonder echt te weten hoe je die veilig uitvoert. Dat is ook meteen de reden waarom ik veel aandacht besteed aan dit onderwerp.

Hoe ik detoxen zie

Wat ook jouw definitie van detoxen is, er bestaat wel degelijk een wetenschappelijke definitie. Deze schuilt in het fenomeen ‘ontgiften’ of ‘ontslakken’, waarmee wordt gedoeld op het natuurlijk reinigingsproces van het lichaam om zich te ontdoen van gifstoffen en zich zo te beschermen tegen schade die het gevolg kan zijn van onze leefstijl en onze leefomgeving. Dat doet het lichaam via de zogenaamde detoxorganen, te weten: de lever, nieren, darmen, huid, longen en slijmvliezen. Feitelijk kan je processen als zweten, ademen, urineren, ontlasten en menstrueren zien als reinigingsprocessen.

Super handig! Als het goed werkt. Helaas is dat niet altijd zo, zeker omdat we tegenwoordig in een wereld leven met veel schadelijke stoffen om ons heen. Denk aan vervuiling in het milieu, ons drinkwater, voeding, cosmetica, gebruiksvoorwerpen en meer. Ook hebben we steeds meer stress. Deze zaken dragen helaas niet bij aan een effectief zelfreinigingsproces van ons lichaam. Het is zoveel, dat ons lichaam niet alle gifstoffen goed kan verwerken. Bovendien werkt stress averechts op het zelfreinigende proces.
Wist jij dat Nederlands gemiddeld tussen de 3,5 en de 6,5 kg aan voedingstoevoegingen en chemicaliën per jaar binnenkrijgen?!

Als gifstoffen niet kunnen worden afgevoerd, worden ze (veilig) opgeborgen in vetcellen, waar ze blijven tot het lichaam de tijd heeft zich ervan te ontdoen. Alleen door die continue blootstelling aan schadelijke stoffen en stressvolle leefwijzen, komt die tijd niet altijd meer. Dat is vervelend, want een overdaad aan toxische stoffen (afval) kan ervoor zorgen dat je lichaam uit balans raakt en die disbalans kan een bron van ziekten vormen. Gelukkig kan een goede detox je lichaam helpen zich van die opgebouwde gifstoffen te ontdoen.

Het principe achter detoxen

Ons lichaam is een heel slim ‘apparaat’. Het heeft namelijk de gave zichzelf via een natuurlijk reinigingsproces te kunnen ontdoen van gifstoffen en zich zo te beschermen tegen schade die het gevolg kan zijn van onze leefstijl en onze leefomgeving. En dat is wel zo handig.

Tegenwoordig werkt ons lichaam harder dan ooit. We bevinden ons in een wereld met veel schadelijke stoffen om ons heen. Denk aan vervuiling in het milieu, ons drinkwater, voeding, cosmetica, gebruiksvoorwerpen en meer. Ook hebben we steeds meer stress. Deze zaken dragen helaas niet bij aan een effectief zelfreinigingsproces van ons lichaam. Het is zoveel, dat ons lichaam niet alle gifstoffen goed kan verwerken. Bovendien werkt stress averechts op het zelfreinigende proces. Gifstoffen worden zo opgeborgen in vetcellen, waar ze (veilig) weggestopt worden tot het lichaam de tijd heeft zich ervan te ontdoen.

Alleen door die continue blootstelling aan schadelijke stoffen en leefwijzen, komt die tijd niet altijd meer. Dat is vervelend, want een overdaad aan toxische stoffen (afval) kan ervoor zorgen dat je lichaam uit balans raakt en die disbalans kan een bron van ziekten vormen.

Aandoeningen ter gevolg van een teveel aan gifstoffen in het lichaam

Wanneer je lichaam minder goed in staat is tot het afvoeren van gifstoffen, kunnen deze zich op hopen. Dit kan vele vervelende klachten en aandoeningen tot gevolg hebben. Om er zo maar een paar te noemen:
  • Langdurige vermoeidheid en lusteloosheid
  • Huidproblemen (eczeem, doffe huid)
  • Allergische reacties (niezen, prikkende ogen)
  • Spijsverteringsproblemen (verstopping, diarree, krampen)
  • Vertraagde vetverbranding en hardnekkig overgewicht
  • Prikkelbaarheid, stemmingswisselingen en depressies
  • Schimmelinfecties (bijvoorbeeld candida)
  • Hormonale problemen, waaronder menstruatie problemen en onvruchtbaarheid
  • Problemen met het immuunsysteem

Dit klinkt nogal dramatisch misschien, maar gelukkig is hier iets aan te doen! En daar is het principe van detoxen op gebaseerd. Door ons bewust te zijn van de werking van ons lichaam, kunnen we het ook in ons voordeel gebruiken. Zo kunnen we ons lichaam helpen om zich helemaal van opgebouwde gifstoffen te ontdoen.

Hoe een detox ons lichaam een handje helpt

Binnen de natuurgeneeskunde wordt uitgegaan van het feit dat ons lichaam in principe in staat is om zichzelf te genezen. Ons lichaam is geniaal: je huid beschermt je voor een groot deel tegen gifstoffen, je immuunsysteem verdedigt, je darmen kunnen beslissen of ze wel of niet bepaalde stoffen willen opnemen en je lever maakt gifstoffen onschadelijk door ze water oplosbaar te maken om ze uit te plassen. Het lymfesysteem en de nieren kunnen deze afvalstoffen vervolgens afvoeren.

Een overdaad aan toxische stoffen (afval) kan ervoor zorgen dat je lichaam uit balans raakt en die disbalans is de bron van ziekten. Simpel gezegd: bijna elke ziekte is het gevolg van cellen in je lijf die niet goed functioneren. Met detoxen draai je dit principe om en ga je je lichaam stimuleren zichzelf door middel van het zelfreinigende vermogen te versterken. Een detox ondersteunt dus het hele natuurlijke proces.

Een detox heeft grofweg de volgende 2 taken:
  • De aanvoer van gifstoffen stoppen
  • De afvoer van giftoffen stimuleren

Een goede detox begint bij het aanpakken van de oorzaak, oftewel het stoppen van de aanvoer van gifstoffen. Zo kunnen we vervolgens de afvoer van gifstoffen stimuleren. Die tweede stap is heel belangrijk, want je wil niet dat de gifstoffen in je bloedbaan vrijkomen.

Waarschuwing bij detoxen op eigen houtje

Detoxen is een breed begrip en er zijn verschillende manieren waarop je kunt detoxen. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt met diverse varianten, van een milde detox tot een extreme detox. Een milde detox is doorgaans bijvoorbeeld al een maand suikervrij eten, of een maand alcoholvrij leven. Een extreme detox houdt in dat je echt diarree gaat opwekken, zodat je alles loslaat. Hierbij drink je dan groentensappen, aangevuld met diverse supplementen. Wil je meer weten over de verschillende detox kuren en detox diëten, volg dan deze link naar ons uitgebreide artikel hierover.

Het is belangrijk je te realiseren dat je meer begeleiding nodig hebt al naar gelang je strenger detoxt. Sommige detoxes moet je echt niet op eigen houtje doen! Zo zie ik tegenwoordig veel mensen detoxen met een sapdieet. Misschien lijkt dit een goede manier om te detoxen, maar als je het niet goed uitvoert, kan je lijf ernstige tekorten oplopen en werkt je detox juist averechts. Het verzwakt je lichaam, terwijl je niet zeker weet of de gifstoffen wel verwijderd worden. Zo wordt de eerste taak van de detox wel vervuld, maar de tweede niet. Dit kan resulteren in detoxverschijnselen als hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en stemmingswisselingen en uiteindelijk de aandoeningen die vasthangen aan de een teveel aan gifstoffen juist verergeren.

Daarbij komt: als je niet de nodige voorbereiding treft, heeft een detox weinig effect en dat is zonde van alle effort die je erin steekt. Mijns inziens mogen strenge detoxes daarom alleen onder begeleiding worden uitgevoerd!

Wat je na een detox kunt verwachten

Dit alles neemt niet weg dat een detox hartstikke goed voor je kan zijn. Wanneer je een detox echt goed aanpakt, kan dit veel voordelen bieden. Het is niet voor niks hartstikke hip en booming. Na een detox voel je je vaak als herboren: met een stralende huid, een rustiger mind, volop energie en een algeheel lekkerder welbevinden. Daarbij zal je – afhankelijk van je uitgangsgewicht – ook wel wat kilo’s afvallen, al is dat voornamelijk vocht. Dit laatste is natuurlijk niet het belangrijkste aan een detox. Het allergrootste voordeel van een detox is waar een detox om draait: de extra ondersteuning die je jouw lijf biedt om je te beschermen tegen ziektes die kunnen ontstaan als gevolg van langdurige blootstelling aan toxische stoffen.

Wil je meer informatie over de verschillende manier waarop je een detox kunt uitvoeren? Lees het dan in mijn artikel over detoxkuren en detoxdiëten.

Reactie plaatsen