De verschillende manieren om te detoxen (detox dieet en detox kuren)

De verschillende manieren om te detoxen (detox dieet en detox kuren)

Er bestaan verschillende manieren om te detoxen. Vooral omdat detoxen steeds meer een mode-ding is geworden, schieten het detox dieet en de detox juren als paddenstoelen uit de grond. Persoonlijk vind ik dat interessant om te zien, want het is belangrijk om een detox goed uit te voeren, wil je er echt vóórdeel van ondervinden, in plaats van nadeel.

In dit artikel leg ik uit wat de verschillende detox kuren of detox diëten zijn en hoe je kunt kiezen voor een detox die je ook daadwerkelijk gaat helpen. Wil je meer weten over de gedachte achter detoxen, raadpleeg dan dit artikel.

De principes van een succesvolle detox

Als je mijn artikel over het verhaal achter detoxen hebt gelezen, heb je gezien dat er niet een specifieke detox-methode is. Toch zijn er bepaalde punten waaraan elke detox zou moeten voldoen om het juiste effect te kunnen bewerkstelligen. Anders loop je het gevaar dat een detox juist nadelig werkt, in plaats van voordelig. Allereerst is het daarom belangrijk dat een detox werkt aan twee punten, namelijk (1) de aanvoer van gifstoffen stoppen en (2) de afvoer van gifstoffen stimuleren. Om dit goed te kunnen doen, bevat een goede detox kuur 3 fases:
  • Afbouwfase
  • Reinigingsfase
  • Opbouwfase

Hieronder leg ik alle fases een voor een uit.

De afbouwfase


De afbouwfase is de fase die voorafgaat aan de daadwerkelijke detox. Tijdens
deze fase bereid je je lichaam feitelijk voor op het detoxen.

Waarom is deze fase zo belangrijk?
Als je detoxt – en zeker als je verkeerd detoxt – kun je te maken krijgen met zogenaamde detox symptomen. Voorbeelden van deze symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, irritatie en vermoeidheid. Over het algemeen hebben detoxers die langzaam afbouwen minder klachten tijdens de detox. Als je langzaam af bouwt, gaat je lichaam namelijk efficiënter om met het opnemen van voedingsstoffen en heb je minder grote hoeveelheden voedsel nodig om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Tijdens de pre-detox laat je voedingsmiddelen weg die jouw lichaam veel energie kosten om te verwerken en/of die jou weinig of geen voedingsstoffen geven. Wanneer je zonder afbouw direct gaat detoxen en een grote groep voedingsmiddelen in één klap weglaat, raakt je lichaam in de stress. Door de stressreactie ontstaan er meer afvalstoffen, wat het reinigingsproces moeilijker maakt en heftiger detox symptomen veroorzaakt. Tegelijkertijd zijn er voedingsmiddelen die je lichaam juist voorzien van veel goede voedingsstoffen (zoals groenten en fruit). Deze zijn nodig om het ongiftingsproces te stimuleren en ga je tijdens de een afbouwfase in principe juist meer nuttigen. Op deze manier ga je goed voorbereid de detox fase in.

De reinigingsfase, ofwel detoxfase


Na de afbouwfase komt de daadwerkelijke detox fase, ofwel: de reinigingsfase. In deze fase gaat je lichaam echt de aanvoer van gifstoffen beperken en de afvoer stimuleren. Hoe, dat leg ik later in dit artikel uit.

De opbouwfase


Na de detox fase is het belangrijk dat je je gebruikelijke (bij voorkeur gezonde!) voeding weer langzaam opbouwt. Deze fase duurt altijd minimaal de helft van de daadwerkelijke detox fase.

De verschillende detox kuren en diëten: mild vs. streng

Een kleine zoektocht op het internet leert al dat er verschillende detox kuren en diëten op de markt zijn. Zo kun je compleet zelfstandig een detox doen (met enige hulp van boeken of het internet), of kun je aan de slag met een therapeut of tijdens heuse detox weekenden. Het mag duidelijk zijn: detoxen is een breed begrip en er zijn verschillende manieren waarop je kunt detoxen. Dat wil echter niet zeggen dat elke detox ook echt doet wat hij moet doen, namelijk je lichaam ontgiften.

Milde detox


Om het verschil tussen verschillende detox kuren uit te leggen, kan ik het beste een onderscheid maken tussen milde detoxes en strenge detoxes. Bij een milde detox zal je niet zo snel álle opgebouwde gifstoffen in je lichaam kwijtraken, maar kun je wel gemakkelijk je lichaam laten kennismaken met het idee van detoxes en een aanzet geven tot een gezonde(re) leefstijl. Zo kan een milde detox al zijn een maand suikervrij eten, of een tijd geen alcohol drinken.

Tevens is het zo dat je natuurlijk altijd de blootstelling aan gifstoffen kunt minimaliseren door te letten op wat je eet, wat je op je huid smeert, enzovoorts. Ik zeg minimaliseren, want helemaal gifvrij leven is in de huidige maatschappij simpelweg niet mogelijk. Toch is het zo dat ik van mening ben dat als je dagelijks je detoxorganen (nieren, lever, huid) minimaal belast, je met een milde detox al kunt volstaan voor het ontgiften van je lichaam. Het lichaam heeft immers een groot zelfreinigend vermogen (het principe waar het hele idee van detoxen op is gebaseerd).

Strenge detox


Een goede strenge detox, daarentegen, gaat uit van het idee dat er zoveel gifstoffen in ons lichaam liggen opgeslagen, dat deze alleen kunnen worden vrijgemaakt en weggewerkt door diarree op te wekken, of te werken met een darmspoeling of klysma-set. De gedachte achter een strenge detox is dat een hoge mate aan toxines kan vrijkomen en je wil niet dat vrijgekomen gifstoffen op enige manier achterblijven in je lichaam.

Afhankelijk van je leefstijl, kan het heel goed zijn om af en toe een strenge detox te doen. Het is dan wel van belang dat je deze aanvult met supplementen om te zorgen dat je lichaam voldoende mineralen, vitaminen, aminozuren, antioxidanten en sporenelementen binnen krijgt. Je lichaam heeft deze micronutriënten nodig om überhaupt te kunnen detoxen! Ik ben hierom van mening dat de begeleiding van een therapeut bij een strenge detox absoluut noodzakelijk is.
Zelf begeleid ik ook cliënten bij strenge detoxes. Wil je hier meer over weten, neem dan contact op via deze link.

Detoxen gaat niet alleen over voeding, maar over hele leefstijl

Een goede detox focust niet alleen op voeding, dus op het fysieke aspect, maar ook op het mentale aspect. Ons lijf heeft meerdere detox organen, te weten je huid, longen, nieren, darmen en lever. Deze organen moeten allemaal ondersteund worden om een detox goed te laten verlopen. Hieronder enkele detox tips:
  • Om de afvoer van gifstoffen te ondersteunen, is het belangrijk dat je zweet. Ga naar de sauna of naar het stoombad en zorg voor voldoende beweging. Om de afvoer goed om gang te brengen, kun je een massage nemen;
  • Adem diep in om je lijf te voorzien van voldoende zuurstof;
  • Zorg voor ontspanning: mediteer, doe ademhalingsoefeningen, ga in bad, neem een voetenbad etc.;
  • Om de huid te ondersteunen, kun je dagelijks je huid droogborstelen;
  • Drink voldoende water (2 liter) en kruidenthee (max. 2 kopjes). Start iedere ochtend met een glas warm/heet water met vers citroensap om de lever te ondersteunen; ons belangrijkste reinigingsorgaan;
  • Neem voldoende rust;
  • Beperk giftige stoffen zoveel mogelijk, niet alleen in je voeding. Wat smeer je op je huid? Wat gebruik je onder de douche?

Tot slot

Reinigen is niet alleen het afvoeren van afvalstoffen, maar ook het loslaten van het oude. Hiermee ontstaat ruimte voor nieuws. Bij een detox kun je dan ook een flinke emotionele ontlading ervaren; puur doordat je letterlijk je lijf van oude ballast ontdoet. Houd er dus rekening mee dat je een detox alleen doet als je hier ook mentaal op bent voorbereid en hier klaar voor bent.
Reactie plaatsen