Waarom je echt niet hoeft te detoxen met een sapkuur

Er bestaan verschillende manieren om te detoxen, ofwel: detoxkuren. Zo is al een aantal jaar de sapkuur ontzettend populair. Het idee: gedurende een bepaalde tijd ‘eet’ (drink) je niks anders dan sappen. De gedachte hierachter is dat je je spijsvertering rust geeft, maar wel de nodige vitamines en mineralen binnenkrijgt. Op zich niet zo’n hele gekke gedachte. Toch hoef je echt niet te detoxen met een sapkuur om een goede detox te doen. Het kan zelfs averechts werken. Waarom? Daarover meer in dit artikel.

Wat is een sapkuur (of sapdieet of sapvasten)?

Een sapkuur is een vorm van vasten (sapvasten), waarbij je voor een bepaalde tijd geen vast voedsel meer eet en enkel alleen maar sappen drinkt gemaakt van fruit, groente en kruiden. Soms wordt dit gebruikt als dieet (sapdieet), vaker nog als detoxkuur, ofwel: om te ontgiften. Zoals ik eerder heb uitgelegd, slaat je lichaam gedurende de tijd verstrijkt gifstoffen op. Het heeft een zelfreinigend vermogen om deze kwijt te raken (o.a. via de lever-, darm- en nierwerking), alleen is de impact van de gifstoffen in het moderne leven soms zo groot, dat het de boel niet altijd helemaal kan bijbenen. Het idee van een sapkuur is dat je een tijd alleen leeft op (sap van) groenten en fruit en zo je lichaam rust kan geven om zich ten volste te richten op dat afvoeren van de gifstoffen.

Op zich helemaal geen verkeerde gedachte. Zelfs een die ik best onderschrijf. Je hebt in detoxland alleen verschillende vormen van detoxen, die je kunt opsplitsen in de zogenaamde ‘strenge detoxes’ (waaronder de sapkuur valt) en de ‘milde detoxes’ (feitelijk gewoon een heel gezonde manier van eten). En nu zie ik bij de strenge vormen van detoxes weleens het een en ander fout gaan.

Problemen bij een sapkuur

Door de populariteit van detoxes en (koudgeperste) sappen, ontstaat er een wildgroei aan sapkuren. Op veel websites kun je een paar dagen aan verse sapjes kopen, waarmee je je lichaam een grondige reiniging zou kunnen geven. Hierin mis ik echter vaak de volgende dingen:
  • Er is geen aandacht voor af- en opbouw van de detox, waardoor flinke ontgiftingsverschijnselen kunnen ontstaan en het effect van de detox zelfs teniet kan worden gedaan;
  • Er wordt vaak niet gewerkt met supplementen die het zware werk van het lichaam tijdens een strenge detox kunnen ondersteunen (waarom de lever etc);
  • Er is geen aandacht voor het creëren van de optimale situatie voor je lichaam om ook alle gifstoffen die vrijkomen, af te kunnen voeren.

Het dagenlang drinken van alleen maar sappen, kruidenthee en/of water heeft eigenlijk weinig zin. Het verzwakt juist het lichaam, terwijl je niet zeker weet of de gifstoffen wel verwijderd worden. Je kunt ervan afvallen, waardoor de gifstoffen uit je vetcellen loskomen, maar waar het om draait is ze niet alleen los te maken maar ze vooral zorgvuldig te verwijderen. Behalve dat het dus niet per se bijdraagt aan het doel (namelijk ontgiften), kan het ook nog een leiden tot ernstige tekorten.

Tips voor een geslaagde detox

Afhankelijk van je leefstijl, kan het heus wel heel goed zijn om af en toe een strenge detox te doen. Zorg er dan wel voor dat je deze aanvult met supplementen om te zorgen dat je lichaam voldoende mineralen, vitaminen, aminozuren, antioxidanten en sporenelementen binnen krijgt. Je lichaam heeft deze micronutriënten nodig om überhaupt te kunnen detoxen! Ik raad daarom altijd aan om een strenge detox altijd te doen onder begeleiding van een therapeut te doen. Neem er verder ook echt goed de tijd voor, met bewuste saunamomenten en extra ontspanning gedurende de detoxdagen.

Het alternatief voor een sapkuur

Er bestaat een alternatief voor sapkuren, namelijk een milde detox. Hiermee zul je niet per se álle opgebouwde gifstoffen in je lichaam kwijtraken (hier is het ook niet op gericht), maar kun je wel gemakkelijk je lichaam laten kennismaken met het idee van een detoxes en een aanzet geven tot een gezonde(re) leefstijl. Zo kan een milde detox al zijn een maand suikervrij eten, of een tijd geen alcohol drinken.

Ook bestaan er milde detoxes die de blootstelling van je lichaam een gifstoffen nog verder minimaliseren, door te letten op wat je eet, wat je op je huid smeert, enzovoorts. Ik zeg minimaliseren, want helemaal gifvrij leven is in de huidige maatschappij simpelweg niet mogelijk. Toch is het zo dat ik van mening ben dat als je een tijdje je detoxorganen (nieren, lever, huid) minimaal belast, je het zelfreinigend vermogen van je lichaam (het principe waar het hele idee van detoxen op is gebaseerd) al een groot plezier kunt doen. Als je dit regelmatig doet, zou een strenge detox niet eens zo nodig hoeven zijn.

Mijn uitgangspunt is daarom: dagelijks detoxen is beter dan altijd maar van alles eten en twee keer per jaar een detoxkuur volgen. Het voedingsadvies dat ik mijn cliënten geef, is dan ook altijd gebaseerd op een manier van voeden waarbij je lichaam dagelijks ondersteunt gifstoffen zo min mogelijk binnen te krijgen en indien nodig af te voeren. Denk hierbij aan biologisch, suikervrij, zuivelbeperkt/vrij, glutenbewust, veel plantaardig, veel groenten en gevarieerd.

Durf jij het aan een keer te detoxen? Ga je dan voor streng of mild?

Ik wens je er veel plezier mee!

Sandra
Reactie plaatsen