‘Superfoods’ voor je detoxorganen

Natuurlijk is er heel veel eten wat een gunstige werking heeft op je lichaam. Denk maar eens aan alle vitamines en mineralen die er in groenten en fruit zitten. Of bijvoorbeeld cacao, dat rijk is aan bepaalde antioxidanten. Toch zijn er bepaalde voedingsmiddelen die extra opvallen wanneer we gaan kijken naar het echte detoxen – in de definitie van: het ontgiften van je lichaam. Bij deze ‘superfoods’ voor je detoxorganen, wil ik vandaag eens stil staan.

We kunnen deze voedingsstoffen samenvatten in de volgende categorieën:

Bitter


Je lever is dol op alles wat bitter is: andijvie, artisjok, broccoli, koolsoorten, spruitjes, witlof, grapefruit. Daarnaast heeft je lever zwavel nodig om daadwerkelijk te afvalstoffen te kunnen afvoeren. Zwavel vind je in onder andere knoflook, radijsjes, rucola, tuinkers, waterkers.

Bittere groenten bevorderen de werking van de lever, gal en spijsvertering. De artisjok is een bijzondere detox-food: in de bladeren en wortelen zitten bittere stoffen die de galafscheiding doen bevorderen en een positief effect hebben op de vetstofwisseling.

Kruiden


Kruiden die de ontgifting ondersteunen zijn onder andere: brandnetel, gember, kurkuma en mariadistel.

Vitamines en mineralen


Om daadwerkelijk te kunnen ontgiften, zijn verschillende processen nodig in je lichaam. Deze worden in gang gezet door diverse vitamines en mineralen. Daarom is het belangrijk dat je lichaam deze vitamines en mineralen ook dagelijks krijgt aangevoerd, anders ga je je eigen reserves aanspreken en kun je tekorten oplopen. Als je echt wilt ontgiften, raad ik aan om tijdens je detox minimaal 800 gram groenten en fruit te eten/drinken, bijvoorbeeld in de vorm van smoothies, soepen en eventueel (fruit)salades.

Goede vetten


Vergeet vooral de vetten niet! Goede vetten zijn nodig om de galblaas zijn werk goed uit te kunnen laten voeren en zo de vertering optimaal te laten lopen. Deze processen zijn essentieel voor een goede detox. Goede vetten zijn plantaardige, onverhitte (koudgeperste) oliën zoals lijnzaadolie, kokosolie, olijfolie en te vinden in diverse pitten en zaden, denk aan chiazaadjes. Wil je echt ontgiften, voeg dan dagelijks een vetbron toe tijdens je detox.

Beautyfoods


Verder zijn er ook specifieke voedingsmiddelen met een ontgiftende werking. Ik noem ze voor het gemak even ‘beautyfoods’. Je kunt deze voedingsmiddelen eigenlijk altijd nuttigen, ook als je niet aan het detoxen bent, want ze doen je lichaam natuurlijk altijd goed! Ook buiten een detox kun je opgehoopte afvalstoffen kwijtraken en kun je je lichaam hier een handje in helpen. Ik zeg altijd: veel van dit soort beautyfoods eten (een gevarieerd dieet), is the next best thing to a detox!

Artisjok


Ik noemde hem hierboven al even, omdat de artisjok de werking van de lever, gal én spijsvertering bevordert.

Bessen


Bessen (denk blauwe bessen, bosbessen, cranberries, etc.) zijn rijk aan antioxidanten, die vechten tegen vrije radicalen en zodoende je lichaam beschermen.

Citroen


Citroenen zijn rijk aan vitamine C en werken effectief bij het ondersteunen van de spijsvertering en reiniging van de lever. Ik begin daarom de dag altijd met een glas lauwwarm water met ½ verse uitgeperste citroen.

Komkommer en bleekselderij


Deze helpen beiden bij het afvoeren van overtollig vocht.

Peterselie


Peterselie is rijk aan vitamine C, werkt vochtafdrijvend en bevat veel chlorofyl (wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen). Een topper om toe te voegen aan smoothies,  salades en soepen!

Kiemen


Kiemgroenten zitten bomvol voedingsstoffen, meer dan de groente zelf. Ze leveren dus ontzettend veel voedingsstoffen en werken ontgiftend. Voorbeelden zijn alfalfa, broccolikers, preischeuten, rucolakers, tauge, tuinkers. Je kunt ze toevoegen aan salades of over je kommetje soep.

Groene bladgroenten


Groene bladgroenten bevatten chlorofyl, wat – zoals ik eerder al opmerkte – helpt bij het verwijderen van gifstoffen. Eet bladgroenten rauw en varieer zoveel mogelijk. Je kunt natuurlijk een salade maken, maar een groene smoothie is ook een mooie manier om deze bladgroenten binnen te krijgen!

Radijs


Radijs is rijk aan zwavel, silicium en vitamine C. Deze unieke samenstelling helpt bij de vorming van nieuw bindweefsel en zorgt dus voor een stralende huid!

Kurkuma en gember


Kurkuma en gember hebben een ontstekingsremmende werking en zijn bloedzuiverend. Gember bevordert bovendien de spijsvertering. Drink bijvoorbeeld iedere avond een kopje verse gemberthee en je kunt de volgende dag beter naar de wc. Echt waar!
Reactie plaatsen